Gönderen Konu: TRABZON BAKIRCILIĞININ TARİHSEL GELİŞİMİ  (Okunma sayısı 2673 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ilkay

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 40
  • Rep Puanı: +1/-0
  • şeker kızzzz
TRABZON BAKIRCILIĞININ TARİHSEL GELİŞİMİ
« : Eylül 25, 2007, 11:18:42 ÖÖ »
Doğu karadeniz  bölgesinin en büyük bakır atölyelerinin bulunduğu trabzonda üretilen bakır formlarında iki önemli karakteristik özellik göze çarpmaktadır.Bunlardan biri bakır,bronz ve pirinçten yapılan çeşitli eşya ile mutfak kaplarının oldukça sade ve yalın bir görünüme sahip olmasıdır.
        Bu biçimlenmede coğrafi özelliklerinin çok büyük etkisinin olduğu sanılmaktadır.üretilen eşyaların sade ve yalın bir görünüme sahip olmasının yanı sıra bütün kapların formlarınında birbiriyle büyük bir uyum içinde olduğu görülmektedir
        Orta anadolu ve güney doğu anadolu bölgelerindeki atölyelerde üretilen kaplar üzerine kazıma,kakma ve kabartma tekniğiyle yapılan yazılı,bitkisel,geometrik motiflerden oluşan bezemelere,Trabzonda pek rastlanmamaktadır.
        Trabzon atölyelerinde üretilen eşya ve mutfak kaplarındaki ikinvi belirgin özellik ise ibrik,güğüm gibi kap formlarını bölgedeki geleneksel mimariyi ansıtan yapılarla büyük bir uyum içinde olmasıdır.Yani ibrik ve güğümlerin formlarıyla bölgenin karakteristik mimari yapıları arasında şaşılacak düzeyde bir benzerlik olduğu görülmektedir.keskin omuzlu ibrik ve güğümlerin gövde kısımlarının biçimi,bölgedeki kilise,cami ve kümbetlerin adeta minyatür bir örneğii yansıtmaktadır.... :1nci: 'D
konuşsam tesiri yok;sussam gönül razı değil......

Çevrimdışı *Laz kızı*

  • بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّح
  • Co-Admin
  • *
  • İleti: 36918
  • Rep Puanı: +616/-19
  • بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّح
Ynt: TRABZON BAKIRCILIĞININ TARİHSEL GELİŞİMİ
« Yanıtla #1 : Eylül 25, 2007, 11:26:22 ÖÖ »
farklı bir giriş öncelikle hoşgeldiniz... \) \) \)

verdiğiniz bilgiler içinde teşekürler.. \) :-*
"İnsanların En Hayırlısı, İnsanlara Faydalı Olandır." Hz.Muhammed (S.A.V)..!!!"

Çevrimdışı kuzeydenizi

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 23498
  • Rep Puanı: +338/-14
  • çok şükür...
Ynt: TRABZON BAKIRCILIĞININ TARİHSEL GELİŞİMİ
« Yanıtla #2 : Eylül 25, 2007, 11:29:51 ÖÖ »
hoşgeldin ilkay  \) çok teşkkr.bilgilendirme için :-*
"Annesi nin Gülü,bitanesi ve canım oğlum-2"

Çevrimdışı sancakbeyi_61

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 4340
  • Rep Puanı: +270/-7
Ynt: TRABZON BAKIRCILIĞININ TARİHSEL GELİŞİMİ
« Yanıtla #3 : Eylül 25, 2007, 11:52:25 ÖÖ »
hoşgeldiniz..bilgilendirme için teşekkürler,kaybolmaya yüz tutmus sanatlardan biri maalesef..
dümende ve başaltlarında insanlar vardı ki bunlar uzun eğri burunlu ve konuşmayı şehvetle seven insanlardı. sırtı lacivert hamsilerin ve mısır ekmeğinin zaferi için hiç kimseden hiçbirşey beklemeksizin bir şarkı söyler gibi ölebilirdiler....

Çevrimdışı ilkay

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 40
  • Rep Puanı: +1/-0
  • şeker kızzzz
Ynt: TRABZON BAKIRCILIĞININ TARİHSEL GELİŞİMİ
« Yanıtla #4 : Eylül 25, 2007, 07:53:28 ÖS »
 hoş bulduk ayrıca  güzel sözleriniz için çok tşk ederim arkadaşlar   beni aranıza kabul ettiğiniz içinde çok tşk ederim.....:) 
konuşsam tesiri yok;sussam gönül razı değil......

Çevrimdışı ilkay

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 40
  • Rep Puanı: +1/-0
  • şeker kızzzz
Ynt: TRABZON BAKIRCILIĞININ TARİHSEL GELİŞİMİ
« Yanıtla #5 : Eylül 25, 2007, 08:04:58 ÖS »
bu arada tanıştığımıza çok memnun oldum  :svm:
konuşsam tesiri yok;sussam gönül razı değil......

Çevrimdışı §iyahinci

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 20028
  • Rep Puanı: +434/-11
  • Denizin en nadide armağanı!..
Ynt: TRABZON BAKIRCILIĞININ TARİHSEL GELİŞİMİ
« Yanıtla #6 : Şubat 19, 2008, 11:05:55 ÖÖ »
Güzel bilgilerdi Teşekkürler ilkay yazıkki artık bu kültür pek yok gibi :(  :çiçk:
« Son Düzenleme: Şubat 19, 2008, 11:08:00 ÖÖ Gönderen: Siyahinci »
Eskiden yeterdim kendime,
Artardım bile..
Şimdi ne yapsam nafile! ...
Ve
Kim demiş 'can eskimez' diye
Bu can tedirgin tende,
Can da eskimiş
Ben de..


Çevrimdışı ¤ۣۜ..¤SessizGemi

  • Administratör
  • *
  • İleti: 7518
  • Rep Puanı: +333/-3
Ynt: TRABZON BAKIRCILIĞININ TARİHSEL GELİŞİMİ
« Yanıtla #7 : Şubat 21, 2008, 01:33:15 ÖS »
teşekkurler paylaşımınız için.. kültürümüzü diğer kültürlerden olumsuz etkilenmemek üzere bizler yaşatmalıyız.
Sen üzülme, senin için bu gönlüm ağlar..