Gönderen Konu: 09 ŞUBAT SİGARA' YI BIRAKMA GÜNÜ !.. (Her Tiryaki Bir Gün Bırakacak)  (Okunma sayısı 648 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı A.ÜSTÜNBAŞ

  • Deneme Mod
  • *
  • İleti: 4388
  • Rep Puanı: +112/-0
HER  TİRYAKİ  BİR  GÜN  BIRAKACAK, NEDEN  BUGÜN  OLMASIN !..

BUGÜN  SİGARA' YI  BIRAKMA  GÜNÜ. SİGARA  YASAĞINI  AVRUPA' DA  EN  İYİ  UYGULAYAN   ÜÇ  ÜLKEDEN  BİRİ  OLMASINA  RAĞMEN  TÜRKİYE' DE  HALA  23  MİLYON  TİRYAKİ  VAR. DÜNYANIN  EN  ZARARLI  ALIŞKANLIĞINDAN  KURTULMAK  İÇİN  09  ŞUBAT' IN  FIRSAT  OLDUĞUNU  SÖYLEYEN  DOÇ. DR. SEFA  SAYGILI, HER  TİRYAKİNİN  MUTLAKA  SİGARA' YI  BIRAKMA  MÜCADELESİYLE  KARŞI  KARŞIYA  KALACAĞINA  DİKKAT  ÇEKTİ.
 
 Yazan   :   ÖMER  ORUÇ : İZMİR
19 Mayıs 2008 tarihinde devreye giren 'kapalı alanlarda sigara içme yasağı', bazı tiryakilerin sigarayı bırakmasını, bazılarının ise azaltmasını sağladı.
 
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu rakamları, 19 Temmuz 2009'da kapsamı genişletilen yasağın olumlu sonuçlar verdiğini ortaya koydu. Kurumun verilerine göre, tiryakiler geçen yıl 2008'e oranla 15 milyon paket daha az sigara tüketti. Gelişmeyi sevindirici bulan Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sefa Saygılı, uygulamanın kararlılıkla devam etmesi gerektiğini söylerken Türkiye'de her yıl 114 bin kişinin sigara yüzünden hayatını kaybettiğini vurguladı.

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Doç. Dr. Sefa Saygılı'nın verdiği bilgiye göre Türkiye'de sigaraya başlama yaşı 11, tiryaki sayısı ise 23 milyon. Tütün kullanımını yasaklayan kanunun ikinci yılında kafeterya, restoran ve barlarda sigara içme oranı yüzde 99 düştü. Kanunla birlikte 4 ayda sigara satışları yüzde 30 azaldı. Temmuz ayından bu yana en çok özel işletmeler denetlendi. 181 bin özel işletme, 13 bin kamu kurumu ve 8 bin toplu taşıma aracında denetim yapıldı. Dört aydaki 203 bin denetimde binden fazla ceza kesildi.

"Sigarayı bırakmaya karar vermek, bir gün bütün bağımlıların karşı karşıya kalacağı bir sorundur." diyen Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sefa Saygılı, tiryakilikten kurtulmanın ipuçlarını verdi: "En önemli şart motivasyon. Kişi motivasyonunu sürekli yüksek tutmalı, bunu bir refleks olarak yaşamının odağına yerleştirmeli. Aynen bir boks maçı gibi, gardını düşürdüğü anda yumruğu burnuna yiyeceğini bilmeli. Sigarasız yaşamı, hayatının en önemli kararı olarak hep canlı tutmalı." ( Kaynak : 09.02.2010  Tarihli  Zaman  gazetesi Son  Sayfası )

      Naklen  Yazan  :  Hacı  Ahmet  ÜSTÜNBAŞ    -    Sigarayla  Savaşanlar  Vakfı  Üyesi     -     KIRIKHAN - HATAY
 
SİGARA ' sız  temiz  çevre, temiz  toplum,  sağlıklı  yaşam  için  elele...

. . ..  NE  KADAR  TEMİZ  İSEN, O  KADAR  İNSANSIN  . . .

Çevrimdışı A.ÜSTÜNBAŞ

  • Deneme Mod
  • *
  • İleti: 4388
  • Rep Puanı: +112/-0
Açık tütün satışına 57 bin TL'lik rekor ceza

Bilecik'te büfe işleten Resul Mambaki (30), işyerinde açık tütün sattığı için 57 bin TL cezaya çarptırıldı.

Türkiye'de bu meblağda ceza kesilen ilk kişi olan Mambaki, yargıya başvurdu. Bozüyük'te ihbar üzerine harekete geçen polis, Kasımpaşa Mahallesi'nde gıda ve tütün mamulü satan Mambaki'nin dükkânına baskın düzenledi.

 Operasyonda 80 kg açık tütün ve sarılmaya hazır sigara kâğıdı ile filtreleri ele geçirildi. Yapılan incelemede, malların faturalı olduğu, işyeri sahibinin ilgili makamlardan açık tütün hariç, kuruyemiş ve tütün mamulleri satış belgesi aldığı tespit edildi. Ancak, yetki belgesi olmadan açık tütün satışının yasal olmadığını gerekçe gösteren ekipler, durumu kaymakamlığa bildirdi.

Kaymaklık da Mambaki'ye 'yetki belgesi almadan tütün satmak'tan 57 bin 232 TL ceza kesti. Rekor ceza karşısında şoke olan Mambaki, konuyu yargıya taşıdığını söyledi. MEHMET KURU ESKİŞEHİR ZAMAN   Gazetesi  . 09.02.2010
SİGARA ' sız  temiz  çevre, temiz  toplum,  sağlıklı  yaşam  için  elele...

. . ..  NE  KADAR  TEMİZ  İSEN, O  KADAR  İNSANSIN  . . .

Çevrimdışı A.ÜSTÜNBAŞ

  • Deneme Mod
  • *
  • İleti: 4388
  • Rep Puanı: +112/-0
9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü

Dünyada özellikle genç nesil için büyük tehdit oluşturan sigara arkadaş, çevre baskısı, özenti, merak gibi bir çok nedenlerle milyonlarca çocuk ve gencin sağlığını riske atmaktadır. Sigara içme yaşının giderek düşmesi ve sigara içenlerin yüzde 95'inin küçük yaşlarda sigaraya başlamaları nedeniyle anne-babaların, bu konuya gereken özeni göstererek bu türlü zararlı alışkanlıklardan çocuklarını uzak tutmaları hayati zorunluluk haline gelmiştir.

Türkiye Yeşilay Cemiyetinin yayınlamış olduğu sigara raporunda tüm çıplaklığıyla sigaranın zararları gözler önüne serilmektedir. Bu yüzden sağlıklı yaşamak istiyorsak bedenimizi korumamız gerektiğini bilerek, düşünmeye ve sigaradan hem aktif hem de pasif içici olarak uzak durmaya başlamalıyız. Bu sebeple tüm kalbimizle “Dumansız Hava Sahasını Destekliyoruz.”

SİGARANIN ZARARLARI

Sigara bir kanser üreticisidir. Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) nun yayınladığı son rapora göre , dünya genelinde bütün ölümlerin % 35 'i kanserden ileri geliyor.

Sigara, akciğer başta olmak üzere, gırtlak, ağız , dil, mide oniki parmak, ince ve kalın bağırsak, karaciğer, cilt , göğüs(meme) , rahim ve prostat kanserlerinin , göz ve beyin tümörlerinin çoğunlukla temeldeki sebebidir.

Günde bir paket sigara içen birinin içmeyene göre akciğer kanserine yakalanma ihtimali 20 misli fazladır.

Sigara , kanı pıhtılaştırdığından damar çeperlerini kalınlaştırır. Bunun sonucu damar sertliği ve yüksek tansiyon oluşur. Bu oluşum ; göz , beyin , kalp, karaciğer, böbrek başta olmak üzere bütün damarlarda çatlama , yırtılma ve tıkanmalar yapar. Kan dolaşımı yavaşlar, nabız sayısı artar, solunum yetmezliği görülür. Hafıza kaybı, görme bozuklukları, işitme bozuklukları, felçler, böbrek ve karaciğer bozuklukları hayati tehlikeye atmaktadırlar.

Sigara , hücrelerimize hayat ve enerji veren C ve B vitaminlerinin düşmanıdır. Sigara , tükürük akımını azaltır, bu da akciğer hastalığına götürür. Sigara , alınan ilaçları etkisizleştirebiliyor.

Sigara içenlerde hastalık , yara ve ameliyatların tedavi süresi uzun sürüyor.
Günde bir paket sigara içen 20 yılda 5 - 7 kg katran vücuduna depo etmiş olur.
Sigara , dişleri sarartır, cilt güzelliğini ve rengini bozar, göz parlaklığını kaybeder, ses tellerinin ahengini bozar.
Sigara aile bütçesini olumsuz şekilde etkiler, yangınlara sebep olur, çevre kirliliği yaratır.  HER  SİGARA  SİZE  ZARAR  VERİR !!..
(Sigara Raporu ,- Türkiye Yeşilay Cemiyeti)  ( Kaynak : İnternetten  alıntı . 09.02.2010 )

   Naklen  Yazan  :  Hacı  Ahmet  ÜSTÜNBAŞ   -   Sigarayla  Savaşanlar  Vakfı  Üyesi   -   KIRIKHAN - HATAY
« Son Düzenleme: Şubat 09, 2010, 01:24:36 ÖS Gönderen: A.ÜSTÜNBAŞ »
SİGARA ' sız  temiz  çevre, temiz  toplum,  sağlıklı  yaşam  için  elele...

. . ..  NE  KADAR  TEMİZ  İSEN, O  KADAR  İNSANSIN  . . .

Çevrimdışı A.ÜSTÜNBAŞ

  • Deneme Mod
  • *
  • İleti: 4388
  • Rep Puanı: +112/-0
9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü

Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir.

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü Basın Bildirisi

Bilindiği gibi, sigara kullanımı, halk sağlığını tehdit eden mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara ve psikolojik sorunlara neden olarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir.

Sistematik bir mücadele verilememesi halinde sigaranın neden olduğu ölümlerin artacağı, 2000-2024 döneminde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın neden olduğu kanser ölümlerine bakıldığında da sorunun ne kadar ciddi olduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla sigara ile mücadelenin önemi her geçen gün artmaktadır.

Sigara kullanımı toplumu sağlık açısından tehdit ederken, diğer bir nokta ise kişi ve ülke bütçesine büyük zarar verir. Sigara kullanımının maliyeti sadece sigara satın alınırken ödenen ücret değildir. Ülke bütçesine verilen zararın boyutları başta kanser olmak üzere sigara kullanımına bağlı ortaya çıkan tüm hastalıkların tedavisi, çalışma hayatının sekteye uğraması, bu nedenle yaşanan işgücü ve üretim potansiyeli kaybıdır.

Pasif maruziyet konusu ise tütün kontrolü genel başlığında önemli tedbirler alınması gereken diğer bir konudur. 2-30 Nisan 2009 tarihlerinde Ülkemizde gerçekleştirilen karşılaştırma çalışması sonuçlarına göre 19 Temmuz'dan bu yana yürürlüğe giren kapalı ortamlarda sigara yasağına bağlı olarak, başkasının içtiği sigara dumanına maruziyet 2003 yılına göre azalmış olup, öğrencilerin % 51,8'i (2003 yılında % 59,8) evde kendileriyle aynı ortamda sigara içen kişilerin bulunduğunu belirtmiştir. Öğrencilerin % 79,9'u (2003 yılında % 85,9) halka açık alanlarda sigara dumanına maruz kalmaktadır.

Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik 'Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa" önemli bir aşamadır. Dumansız hava sahası konusunda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması pek çok bakımdan önemlidir. Bu konuda ülkemizde kamu kuruluşlarının yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü de halkı bilinçlendirme çalışmaları yapmakta olup, Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nin (SSUK) basın bildirilerinde yer aldığı gibi;

1.     Ortamdaki tütün dumanı birçok hastalığın kaynağıdır ve ölümlere yol açar.

2.     Tam dumansız iç ortam yaratmakla işçi ve toplum sağlığını tütün dumanının zararlı
etkilerinden korumak mümkündür.

3.     Tüm insanların tütünsüz, temiz hava soluma hakları bulunmaktadır.

4.     Dünyada  sigara  içmeyen kişi  sayısı  daha  fazladır;  bu  kişilerin  aynı  zamanda
başkasının tütün dumanından korunmak da en doğal haklarıdır.

5.     Sigara    yasakları    genellikle    hem    sigara   içen,    hem    de    içmeyen   kişilerce
desteklenmektedir.

6.     Tam    dumansız   ortamlar   yaratmakla   özellikle   gençlerin   sigaraya    başlaması
özendirilmemiş olur.

7.     Sigarayı bırakma isteğinde olan içiciler için de dumansız iç ortam oluşturulması ciddi
bir motivasyon sağlar.

8.     Tanı   dumansız  ortam  çocuklar  ve  aileler  için  olduğu  kadar,   işyerleri   için  de
kazançlıdır. Sigara içmeyenlerin çoğu dumansız iç ortamlara daha sık giderler.

9.     Tam dumansız iç ortam yaratmanın maliyeti düşüktür ve çok işe yarar.

 DAVET EDİYORUZ
“Tütün ve tütün ürünleri kapsamında kararlı ve yeterli bir mücadele için, tüketicinin de içinde olduğu hemen her kesimin bilinçli bir şekilde mücadele etmesi gelecek nesiller için bir görev ve zorunluluktur. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle tüm halkımızı; Her yıl 10.000 bin kişinin ölümüne sebep olan, sigara ve sigara mamullerinden uzak durmaya ve bu gün vesilesiyle sigarayı bırakmaya davet ediyoruz”

-Sigarayı Bırakamayanlar Hastanelerin Kardeoloji servislerini ara sıra kontrol etsinler,bakın orada sigara yüzünden perişan olan aileleri görecekler,belki akılları başına gelebilir.

Bu günü yeniden doğuş ilan ederek gelin sigarayı barakalım,olurmu....!  ( Kaynak  :  İnternetten  ALINTI . 09. 02 . 2010 )

  Naklen  Yazan  :  Hacı  Ahmet  ÜSTÜNBAŞ   -   Sigarayla  Savaşanlar  Vakfı  Üyesi   -   KIRIKHAN - HATAY
SİGARA ' sız  temiz  çevre, temiz  toplum,  sağlıklı  yaşam  için  elele...

. . ..  NE  KADAR  TEMİZ  İSEN, O  KADAR  İNSANSIN  . . .