RİZE YÖRESİNDE YAPILAN YEMEKLERDEN BAZILARI
MUHLAMA
Malzemeleri: Üç tahta kaşığı mısır unu,üç kaşık tereyağı,bir kase tel veren peynir,ılık su ve tuz.
Yapılışı: Bakır bir tavada tereyağı eritilir.Mısır unu konulup pembeleşinceye kadar kavrulur.Tavaya ılık su ve peynir ilave edilir.Peynirin tuzuna göre tuzu ayarlanır.Hafif ateşte karıştırılarak yağını üzerine verinceye kadar pişirilir .Muhlamayı değişik şekilde yapanlarda yok değil.Çamlıhemşin yöresi Muhlamaya Kavrulmuş soğanda ilave eder.Ayrıca minci muhlaması da lezizdir.
SARMA (Lahana Sarması)
Kara lahanadan yapılan sarma. Lahana hafif haşlanır, pirinç, karabiber, maydanoz, soğan, et ve salça yoğrulur, lahana ile sarıldıktan sonra az miktarda su ile pişirilir.
Kara Lahana Haşlaması:
Malzemeleri: Altı bağ lahana bir domates büyüklüğünde içyağı,bir kase fasülye,iki kaşık mısır unu,iki kaşık tereyağı,bir kiloya yakın kemik,bir miktar acı biber(lav biberi)
Yapılışı: Lahana önce yıkanır temizlenir.Daha sonra elle bükülerek doğranır,fasülye ile beraber veya ayrı ayrı haşlanır ve süzülür.Lahana kaynatılıp süzülmezse tadı acı olur.Kazana su koyarak bütün malzeme buna ilave edilir tuzu biberi konur,yarım saat pişirilir.
Korkota Çarbası
Korkata mısırın iri parçalara bölünenlerine denir. Korkota bol suda pişirilir. İçine tereyağı ayran eklenir. Piştikten sonra tereyağında salça ezdirilir üstünde gezdirilir.
Hoşmer
Kaymaktan yapılır. Kaymağa mısır unu vurulur, karıştırılır, kaynatılır.
Turşu kavurma:
Malzemeler: Bir kilo fasülye tuşusu,üç baş soğan veya buna denk presa yaprağı,beş diş sarımsak.iki kaşık tereyağı veya buna denk zeytinyağı.
Yapılışı: Fasülye turşusu bir gün önceden suya konur,tuzu çıkartılır.Hiç su kalmayacak şekilde elle sıkılır.Soğanlar,ay şeklinde bir tavaya doğranırlar ve zeytinyağı ile penbeleşinceye kadar kavrulurlar.Daha sonra hazırlanan turşu,tavaya ilave edilir,ezilmemiş sarmısak ve az bir miktar biber konarak 10-15 dakika ekmeği ile birlikte yeniyordu.Bir lokma ekmek tavada uzanıyor ve parmaklar yardımıyla bir tutam turşu alınıp ağıza getiriliyor.
Pazı Tavalısı:
Malzemeleri: Dört bağ pazı üç baş soğan veya buna denk presa,beş altı diş sarımsak,iki kaşık tereyağı
Yapılışı: Soğanlar halka halka doğranır yağda kavrulur.Haşlanıp süzülen pazılar sıkılarak yağda kavrulmuş soğana ilave edilir.Ezilmiş sarmısak ve tuz konup 10-15 dakika kavrulur.
Papara
Mısır unundan yapılır. Su kaynatılır, içersine yavaş yavaş mısır unu dökülür, karıştırılır, kaı hale gelir. Pişince ortasına tereyağı konur.
Pepeçura
Tatlı çeşidi. Üzüm suyundan yapılan pelte kıvamında yapılır.
Tavali
Pazının yağda kavrulması ile yapılır.
Haviçi
Mısır unundan yapılır. Süt kaynatılır, mısır unu yavaş yavaş üzerine dökülür, kaynatılır, muhallebi gibi olur.
Fasulya Tavalisi
Fasulyenin ya da turşusunun tavada kavrulmasıyla yapılır.
Hamsili Pilav
Hamsi ve iç pilavla yapılır. İç pilav pirinç, yağ ve tuzla kavrulmak suretiyle hazırlanır. Pilava soğan, fıstık, kuş üzümü, şeker, baharat konur. Maydanoz kullanıldığı da olur. Hamsi kılçıkları çıkarılıp ikiye ayrılır. Yarısı pilavın altına, yarısı üstüne dizildikten sonra pişirilir.
Hamsikoli
Hamsili ekmek. Pazı, çok az karalahana ince doğranmış taze soğan, az yağ ve tuz mısır unu ile yoğrulur. İçersine kılçıkları çıkarılmış hamsi karıştırılır. Çoğunlukla sıcak olarak salata ile yenir.
Hamsi Kuşu
Hamsinin kılçıkları çıkarılır. Yeşil soğan, pazı, maydanoz, mısır unu, sıcak su, kara biber ile birlikte köfte şeklinde yoğrulur. Zeytinyağında kızartılır.
Hamsi Tavalisi
Hamsi pazı ile karıştırılır, tavada yağda kızartılır.
Ormanlı Hamsi
Hamsi, pazı, nane ve maydanozla yapılan yemek.
Pekmezli Kabak
Tatlı çeşidi. Beyaz kabak dilimleri son kaynamada pekmezin içine atılmak suretiyle yapılır.
Paluze
Tatlı çeşidi. Nişastadan yapılır. Sütlaç kıvamındadır.
Kabak Sütlisi
Tatlı çeşidi. Bir çeşit kabak sütlacıdır. Kabak sütte ezilir, içine şeker konulduktan sonra kaynatılmak suretiyle yapılır.
Kabak Felisi
Tatlı çeşidi. Kabak ince ince kesilir, yan yana dizilir, üstüne şerbet dökülür, üzeri kapatıldıktan sonra kaynatılır.
Kabak Çorbası
Kabak ince doğranır, yağ katılır, suda pişirilir.
Herse
Tatlı çeşidi. Arpa, bulgur dövülerek sütle pişirilir, pilav haline gelir, üzerine şeker şerbeti dökülür.
Çirmulis
Yağ eritilir. Mısır ekmeğinin içi yağla ezilir.
Çırıhta
Tatlı çeşidi. Hamur yuvarlak kesilir. Yağda kızartıldıktan sonra üzerine şerbet dökülür. Soğuyunca yenir.
Çılbır
Süt, tereyağı ve un kullanılır. Yağa süt konulur, mısır unu dökülür, vurulur; üstüne ağ dökülür.