Gönderen Konu: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi  (Okunma sayısı 17037 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #13 : Ocak 22, 2009, 01:25:41 ÖS »
Köknar (Ogene) Köyü

İlçe merkezine 24 km. uzaklıktadır. 2000 yılı sayımına göre nüfusu, 2885'dir. Daha önceleri de bir yerleşim yeri olduğu belli olan Köknar, 1583 yılına ait tahrir kayıtlarında bugünkü Çaykara ilçesi sınırları içinde belirtilen 12 köyden biri olarak "Ogene-i Sufla" adı ile gösterilir. 1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde Aşağı ve Yukarı Ogene adlarıyla iki ayrı köy olarak belirtilirler. İlk yerleşenleri, Genç, Sonay, Özcan, Liman, Göral, Gargar, Kalma, Yıldız, Bilici, Şimşek, Kalem soyadını taşıyan ailelerin ataları olan 5 kardeş oldukları söylenir. 1960 yılındaki yer adları düzenlemelerinde adı, Köknar olarak değiştirilmiştir.
     Köknar, tarihi Of - Çaykara Bayburt anayolu üzerinde, Karaçam Vadisinin iki yakasında ilçenin arazisi en geniş köyüdür. Bir mahallesi de Gavlatan'dan inen derenin kuzeybatı yamaçlarındadır. Oldukça stratejik bir öneme sahip olan Kakart geçidi, bu köyün sınırları içindedir.
     Bir orman köyü olan Köknarın tarıma elverişli arazisi sınırlıdır. Hayvancılık dışında en önemli geçim kaynağı yurt içi ve yurt dışı gurbettir. Son dönemlerde eğitim düzeyi giderek yükselmektedir.
     Yıllardan beri sağlıklı işleyen bir yol düzenine kavuşamayan köyün su, elektrik ve telefon sorunu yoktur. Köknar köyünün yaylaları; Turnalı, Şeyhi ve Eğrisu'nun yanında Ogene (Köknar) Yaylası'dır.
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #14 : Ocak 22, 2009, 01:25:57 ÖS »
Köldere (Vahdanç) Köyü
   İlçe merkezine 3 km. uzaklıktadır. 2000 yılı sayımına göre nüfusu 210' dur.   
     1583 tarihli tahrir kayıtların da "Paçan nam-ı diğer Siro" içerisinde bir yerleşke olan Koldere, 1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde, Çaykara ilçe sınırları içinde belirtilen 25 köyden biri olarak Vahtanç adıyla geçer. 1915 tarihli İçişleri Bakanlığı yazışmalarında adı Paçan Vahtanç'tır. 1960 yılında adı Koldere olarak değiştirilmiştir.
     Çaykara - Uzungöl Yolunun kenarında, Solaklı vadisinin doğu yakasındadır. Arazisi fazla eğimli olmadığı için diğer köylere oranla her tür tarıma daha elverişlidir. Köyde fındık, çay, mısır, fasulye, patates üretimi yanında hayvancılık da yapılmaktadır. Yörede canlı hayvan ticareti ve hayvan kesim işleri, en çok bu köylüler tarafından yapılır. Ayrıca, bilim adamı, bürokratı ve işadamı oldukça fazla olan köylerden biridir.
     Yol, su, elektrik ve iletişim sorunu yoktur. Yaylaları, çayırlık alanları bol olan Sıcakoba'dır.
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #15 : Ocak 22, 2009, 01:26:28 ÖS »
Köseli (Klisura) Köyü

İlçe merkezine uzaklığı 17 km'dir. 2000 yılı sayımına göre nüfusu 239'dur. Solaklı Vadisinin güneye doğru çıkarken batı yakasında yeralan Köseli, önceleri Uzungöl'ün bir mahallesiydi. 1857 yılında muhtarlık oldu.   
     Kuruluş tarihi kesin bilinmemekle beraber, ilk yerleşenlerin başında "köse" bir kişi olan Buharalı Abdullah Efendi olduğu bilinmektedir. Elde kanıt niteliğinde bir belge olmamasına karşın köyün kuruluş tarihinin 1770'li yıllara dayandığı söylenmektedir.
     Arazi dik ve engebeli olduğu için tarıma elverişli değildir. Hayvancılık, önceleri önemli bir geçim kaynağıydı. Gurbetçilik yaygındır.
     1980 yılından bu yana hızlı göç veren köylerden biridir. Yol, su, elektrik ve iletişim sorunu kısmen çözümlenmiştir.
     Yaylaları; Şekersu, Karaster, Tabanoz'dur.
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #16 : Ocak 22, 2009, 01:26:45 ÖS »
Maraşlı (Paçan) Köyü
İlçeye 3 km. uzaklıktadır. Nüfusu, 2000 yılı sayımına göre 248'dir.
     1486 yılına ait tahrir defterlerinde Çaykara ilçesi sınırları içinde belirtilen 4 köyden biri Nefsi Paçan'dır.
     İlk yerleşenleri; Kaltabanlar (Balçıklar), Hüseyinefendioğulları (Dinçerler), Mişoğulları (Toksoylar), Çakıroğulları (Çakır, Çakar), Pecematoğulları (Turgutlar),   Kaplaoğulları (Yüksek), Burçalioğulları, Azaklıoğulları, Vavoğulları, Osmançeleboğulları'dır. Kaltabanlar İskit Türklerindendir. Bu köye, Bayburt'tan geldiler. Osmançelebioğulları Doğu'dan geldiler.
     Trabzon'un fethinden sonra, Solaklı vadisinin İslamlaştırılması amacıyla bölgeye gelen alperenlerden K.Maraşlı Saçaklizade Osman Efendi'nin mezarı Maraşlı Camii'ndedir. Bu nedenle cami, vatandaşlarca sık sık ziyaret edilmektedir. Cami külliyesi, içinde Atatürk büstünün de yeraldığı bir park halinde düzenlenmiştir. Köye bu alperene duyulan saygı nedeniyle "Maraşlı" adı verilmiştir.
     Solaklı vadisinin doğu yakasında yer alan köyün arazi yapısı, oldukça düzgündür. Diğer köylere göre tarıma elverişli topraklan daha fazladır. Toprak, her türlü tarım ürününün yetiştirilmesine elverişlidir. Önceleri hayvancılık bir geçim kaynağı olmasına karşın bugün, bu alanda kayda değer bir üretim yoktur.
     Eğitim düzeyi yüksektir. Bir zamanlar medreseleriyle ünlü olan köyün bilimde, bürokraside ve değişik iş kollarında birçok başarılı insanı vardır. Bu köyde devlet kurumlarının üst düzey görevlerinde bulunan önemli kişiler vardır.
     Yolu asfalt olan tek köydür. Çağdaş gereksinimleri bütünüyle giderilen köylerden biridir. Köyün yaylası, geniş çayırlık alanlarıyla ünlü Sıcakoba'dır.
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #17 : Ocak 22, 2009, 01:31:52 ÖS »
Şahinkaya (Şur) Köyü

İlçe merkezine sınırdaş olan bu köyün arazileri 11 km. güneybatıda bulunan Ataköy beldesi topraklarına kadar uzanır. Nüfusu, 2000 yılı sayımına göre 1787'dir.
     1583 tarihli tahrir kayıtlarına göre Çaykara ilçesi sınırları içerisinde gösterilen 12 köyden biridir, (Paçan nam-ı diğer Siro). 1681 tarihli avariz defterlerinde adı, "Şur" olarak geçmektedir. Köy halkı fetihten sonra(1461) değişik bölgelerden gelip buralara yerleşen ailelerden oluşmaktadır. Köyün ilk yerleşenleri; Tiryakioğulları, Demircioğulları, Kahvecioğulları, Cordanoğulları, Lüloğulları, Deliömeroğullan, Şahinoğulları, Kamaoulları, İbrahimağaoğulları, Mehmetağaoğulları oldukları söylenir. Adını, köyün batı tarafındaki tepelerde bulunan Şahinkayalar'ından almıştır.
     Arazi genişliği bakımından ilçenin en büyük köylerinden bindir. Bir heyelan bölgesi olan Şahinkaya, 1929'da Maçka'ya, Bayburt'a, Samsun'a, 1959'da Kırıkhan'a, 1973'te Gökçeada'ya önemli oranda göç vermiştir.
     Eğitim düzeyi oldukça yüksektir. Memur köyü olarak bilinir. Bunun dışında tarım, hayvancılık ve gurbet önemli geçim kaynağıdır. Köy halkının köyle ilgili konulardaki ortak tutumları, yöredekiler tarafından "Şur Kanunları" diye anılır di. Çevredeki tek mantar üretim merkezi bu köydedir.
     Yol, su, elektrik ve telefon hizmetleri almış durumdadır.
     Köy tüzel kişiliğine (373 kişi) tapulu, Bayburt sınırları içinde bulunan 500 hanelik Kuşmer, bölgenin ünlü yaylalarındandır. Ayrıca Vartan ve Sarıkaya yaylalarına da giden az sayıda aile vardır.
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #18 : Ocak 22, 2009, 01:32:20 ÖS »
Şekersu (Sakarsu) Köyü

İlçe merkezine 37 km. uzaklıkta bir dağ köyüdür. 2000 yılı sayımına göre nüfusu 168'dir.
     Önceleri, Haros ma'a Sakarsu olarak tek köydü. Sürmene'ye bağlı bir yerleşkeydi. Daha sonraları Of a, Çaykara ilçe konumuna getirildiğinde Çaykara'ya bağlandı. İlk yerleşenlerin Sürmeneliler olduğu söylenir. Kayalar Sürmene'den, Kapçaroğulları (Albayraklar) Erzurum'dan, Kantaroğulları üzuntarla'dan gelip bu köye yerleşen ailelerdir.
     20. yüzyılın ortalarında köy konumuna gelmiştir.
     Arazileri tarıma elverişli değildir. Geçim kaynağı hayvancılıktır. Ayrıca bir yaylası olmayan Şekersu kış aylarında hayvancılık yapan bir kaç aile dışında yerleşime kapalıdır. Son yıllarda üzungöl halkı tarafından da yayla olarak kullanılmaktadır. Uzungöl'den Bayburt'a aşan yol üzerindedir. Dağ sporlarına elverişli konumu ve temiz havası, turistlerin ilgisini çekmektedir.
     Yol, su, elektrik hizmetlerini alan köyün halen telefonu yoktur. 

               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #19 : Ocak 22, 2009, 01:32:50 ÖS »
Soğanlı (Hopşera) Köyü

İlçe merkezine 2 km. uzaklıktadır. 2000 yılı sayımına göre nüfusu 269' dur.
     1681 tarihli Avariz haneler defterinde belirtilen 14 köyden biri Hopşera'dır. 1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde de ilçenin 25 köyünden biri Hopşera-i Sufla olarak geçmektedir. 1964 yılındaki düzenlemede Soğanlı adını alır.
     İlk yerleşenleri Yerekapanlar'dır. Sibirya'dan Artvin'e, Artvin'den Rize'ye, Rize'den Soğanlı köyüne gelip yerleşen Yerekapanlar, Türk boylarındandır. Daha sonraları, Boduroğulları köye gelip yerleşmişlerdir. Önceleri bahçe tarımında ileri düzeyde ürün yetiştiren bir köydü. Günümüzde az da olsa tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Yörenin, eğitim düzeyi yüksek köylerinden biridir, uluslararası bir üne sahip olan bilim adamı Behram Kurşunoğlu bu köydendir. Bunun dışında köyden bilim, sanat, ticaret ve bürokrasi alanında öne çıkmış bir çok kişi yetişmiştir.
     1929 sel felaketinden sonra, Bayburt ve Maçkaya zorunlu göç veren köylerden biridir. Çaykara Sultanmurat çift şeritli asfalt yolu bu köyden geçecek, (inşaat sürmektedir). Yol, su, elektrik ve iletişim sorunu yoktur.
     Köyün yaylası Eğrisu'dur.
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #20 : Ocak 22, 2009, 01:33:05 ÖS »
Taşlıgedik (Mezirei Paçan) Köyü
İlçe merkezine 10 km. uzaklıktadır. Nüfusu, 2000 yılı sayımına göre 262'dir.
     1876 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesinde bugünkü Çaykara sınırları içinde belirtilen 25 köyden birinin adı "Mezra-i Paçan" olarak verilmektedir.
     İlk yerleşenleri, Hacıahmetoğulları (Aydın, Yiğit); Yakupoğulları (İkizdere'den); Hacıismailoğulları (Arslan); Çolakoğulları (Oğuz, Çolak); Ardıçlardır. Bu aileler önce Çambaşı'na, daha sonra Taşlıgedik'e yerleştiler, ünlü atışmacı Süleyman Ardıç ve müderris Zilik Muhammet Efendi bu köydendir.
     XVIII yy.in sonlarına doğru İkizdere ve Aydından gelen aileler tarafından şenlenen bu yerleşke, Maraşlı köyünün bir mezra durumundaydı.
     Yörenin en çok güneş alan köylerinden biridir. Arazisi dik ve taşlık olduğu için Taşlıgedik olarak adlandırıldı. Arazisi tarıma elverişli değildir. Kısıtlı ölçüde mısır, patates, fasulye üretimine dayalı tarım, aile gereksinimini karşılamaktan uzaktır. Bu nedenle "gurbetçilik" en önemli geçim kaynağıdır. İş alanlarının en çok tercih edileni inşaatçılıktır. İnsanları çalışkan ve girişkendir.
     Yol, su, elektrik ve telefon hizmetleri tamamlanmış olan köyün yaylaları; Şekersu (Sakarsu), Ksilani, Mağlakambos'tur.
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #21 : Ocak 22, 2009, 01:33:28 ÖS »
Taşören (Zeleka) Köyü
İlçe merkezine 4 km. uzaklıktadır. 2000 yılı sayımına göre nüfusu, 278'dir.
     İlk yerleşenler; Ömeroğulları (Aslanoğulları, Aslan, Asan, Omay); Çifoğulları (Çifci); Koçotoğulları (Atalay); Kabaoğulları (Kaba);   Kayaoğulları   (Kaya); Rendecioğulları (Rendeci); Atmacaoğulları (Atmaca; Temellioğulları ve Mandoğulları'dır.
     Köyün adı 1681 Avarız defterlerinde Zeleka olarak geçmektedir. 1915 yılında yapılan köy adlarıyla ilgili düzenlemede adı Aliye olarak önerildi.
     Birkaç çöküntü düzlüğü dışında arazi çok yamaç ve sarptır. Bu nedenle köy arazisinde yapılan çokça setleme taş duvarlarına bağlı olarak, 1960 yılında adı Taşören olarak değiştirilmiştir.
     Köyün batı tarafında, Holayısa ve Kurt derelerinin birleştiği yerde, Cenevizli tüccarlar tarafından inşa edilmiş olabileceği tarihçilerce kabul edilen bir kale vardır. Köyde, Kafkas ustaları tarafından inşa edilen tarihi cami, Kültür Bakanlığınca koruma altına alınmıştır.
     Eğitim düzeyi oldukça yüksektir. Osmanlı döneminde önemli din adamlarının yetiştiği köyde, cumhuriyet döneminde de çok sayıda bilim adamı, bürokrat ve siyasetçi yetişmiştir:
     Mollaömeroğlu Numan Efendi, senatör Refet Rendeci, Başbakanlık Müsteşarı Ali Naci Tuncer bu köydendir.
     Köyün yol, su, elektrik ve telefon sorunu yoktur.
     Köyün yaylaları Evoşke, Cahmut, Malakambo ve Hanlut (Dağönü)'tur.
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #22 : Ocak 22, 2009, 01:36:16 ÖS »
Ulucami (Zeno) Köyü

İlçe merkezinin 4 km kuzeyinde, Solaklı Vadisinin doğu yakasında yer alır. Nüfusu, 2000 yılı sayımına göre 1826'dır.
     1486 tarihli arşiv kayıtlarında Çaykara ilçesi sınırları içerisinde gösterilen dört köyden biri, bugünkü Akköse ve Ulucami köylerini içine alan "Zeno"'dur. 1926'dan sonra "Zeno Ulucami" adıyla muhtarlık yapısına kavuşur.
     İlk yerleşenler; Fettahoğulları (Kaldırımlar, Fettahoğullannın bir koludur) Van'dan gelmişlerdir. Hacıahmetoğuları (Yılmazer, Eryılmaz); Çaprazoğullan (Yıldırım, Yıldırımhan); Şakiresoğulları (Solaklı); Hacıcevahiroğulları (Cevahir); Semercioğulları (Baştürk); Bayekoğulları (üstün);  Mollatahiroğulları (üstünbaş); Conoşoğulları   (Varlıbaş);  Görhanoğullan (Aygün)'dır.
     1929 yılında Trabzon'un doğusunda (Of-Çaykara-Sürmene) yaşanan büyük sel felaketi ve toprak kayması, en çok bu köyü etkilemiştir. (1929 selleri için bkz. Ş. Baltacıoğlu s. 277). Sellerden sonra Maçka ve Bayburt'a göç vermiştir. 1959 sellerinden sonra da Kırıkhan'a 250 hane dolayında aile göç etmiştir. Toprak kayması ve sel, göçlerin temel nedenidir. (Göçler için bkz. H.Öksüz s).
     Son derece girişimci bir yapıya sahip olan köy halkının gittiği her yerde ve her işte üstün başarı gösterdiği bilinen bir gerçektir.
     Özellikle köyün zenginlerinin katkısıyla yol, su, elektrik sorunları çok önceden çözülmüştür.
     Köyün yaylaları; Alaysa, Tufa (Zeno Tufası), Sarıkaya, Yente Yaylası, Geriki Yayla'dır.
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #23 : Ocak 22, 2009, 01:36:48 ÖS »
Uzuntarla (Alisinos) Köyü
İlçe merkezine uzaklığı 30 km' dir. 2000 yılı sayımına göre nüfusu 482'dir.
     1583 tarihli tahrir kayıtlarında adı ilk kez ayrı bir köy olarak geçen Uzuntarla daha önce Ogene karyesi içinde yer alıyordu. Eski Çaykara - Bayburt anayolunun Cevizli mevkiinden sağa sapıp 3-4 km. gidilerek varılan Uzuntarla bir inziva ortamı özelliği taşır. Önceleri medrese eğitiminin ileri düzeyde olduğu bu köyde Şeyh Muhammet Efendi'nin ziyaretgâh olan türbesi bulunmaktadır.
     İlk yerleşen aileler Köknar'dan gelen ailelerdir.
     Değişik alanlarda ün kazanmış ailelerden bazıları şunlardır: Osmanefendioğulları, Mahmutoğulları, Dingiloğulları, Deliosmanoğulları, İnceoğulları, Hacıibrahimoğulları, Demircioğulları, Çekiçoğulları, Aydınlıoğullarıdır.
     Dar bir vadinin son derece dik yamaçlarında geleneksel ahşap yapılarla yer alan Uzuntarlada ziraat ürünü olarak patates, mısır ve fasulye yetiştirilir. Önemli geçim kaynaklarının başında hayvancılık gelmektedir. Bugün değişik nedenlerle köy nüfusu epeyce azalmıştır. Kalanların da çoğu yaşlılar olduğu için emek isteyen üretim, yok denecek düzeye düşmüştür. Yurt içi ve yurt dışı gurbetçilik en önemli gelir kaynağıdır.
     Yol, su, elektrik ve telefon hizmetleri tamamlanmış olan Uzuntarla köyünün yaylası Mavreyas (Uzuntarla)'tır.
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #24 : Ocak 22, 2009, 01:37:11 ÖS »
Yaylaönü (Haros) Köyü
İlçe merkezine 28 km., üzungöle 8 km. uzaklıkta ve 1800 m. yükseklikte bulunan bir yayla köyüdür. 2000 yılı sayımına göre nüfusu 167'dir.
     Orta Asya'dan Maraş iline gelen Türk boylan orada çıkan bir salgın hastalıktan kurtulmak için yeniden göç ederek Uzuntarla Köyü'ne yerleşirler. XVIII yy. başlarında buradan da ayrılanlar İbrahim ve Ali Ağaların önderliğinde Yaylaönü köyünü kurarlar. XX yy. başlarında Sürmene ilçesi sınırları içindeyken ulaşım daha kolay olur düşüncesiyle Çaykaraya bağlandı.
     Yerleşim yeri ve konumu açısından yayla özelliği taşıyan bu köy, bir vadinin dik yamaçlarında kurulmuştur. Gelir getirici arazi çok azdır. Her zaman çığ tehlikesi altındadır. 1980'li yıllardan sonra en çok göç veren köylerin başında gelir. XVI II-XIX yy. larda Bayburt'a bağlı Abrans ve Kozlu köylerine önemli sayıda göç vermiştir.
     1981 yılında "100. yıl Atatürk Köyü" ilan edilerek başlatılan çalışmalar sonucunda yol, su, elektrik ve telefon hizmetlerine kavuşmuştur. Köyün yaylaları, Kudi ve Lustra'dır.
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Caykaranın Butun Koylerının Tarihi
« Yanıtla #25 : Ocak 22, 2009, 01:37:35 ÖS »
Yeşilalan (Holayısa) Köyü

İlçeye uzaklığı 4 km'dir. Nüfusu, 2000 yılı sayımına göre 619'dur.
     1486 yılına ait arşiv kayıtlarında Çaykara ilçesi sınırları içerisinde gösterilen 4 köyden biri de Holayısa'dır. 1681 tarih li Avariz Defterinde belirtildiği gibi, önce Zeleka, XX. yy. baş larında Baltacılı ve daha sonra Kayran bu köyden ayrılıp muh tarlık olurlar. Coğrafi yapısı ne deniyle Yeşilalan’la Baltacılı köylerinin mahalleleri içiçedir.   
     Yeşilalan'a bağlı mahalleler şunlardır: Bayramlı, Düziçi, Tatlısu, Terzili, Darboğaz, Tepebaşı, Kestanelik, Karşıyaka, Yayla, Orta ve Yenimahalle. 1959 sellerinden sonra 1965 yılında Van'a önemli sayıda aile göç etmiştir.
     Önceleri, bahçe tarımına oldukça geniş yer ayrılan köyde, bugün sınırlı ölçüde çay, fındık ve mısır üretimi yapılmaktadır.
     Bölgede dini alanda büyük üne sahip Hacı Ferşat Efendi'nin adına kurulan vakıf buradadır. Atatürk'e Kurtuluş Savaşı sırasında destek fetvasına imza atan Mehmet Kamil Efendi de bu köydendir.
     İlçe merkezine betonlanmış yolla bağlıdır; su, elektrik sorunu yoktur.
     Köyün yaylaları Kama, Çahmut, Tufa, Ançumah, Baçiha'dır.
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z