TRABZONFORUM - Trabzon ve Trabzonspor Forumu

...:::(¯`·.TRABZON GENEL.·´¯):::... => Trabzon'un İlçeleri Hakkında Bilgiler.. => Vakfıkebir => : uSLaNMaZ March 02, 2007, 12:28:23 AM

: VAKFIKEBİR' DE YÜZEY ŞEKİLLERİ
: uSLaNMaZ March 02, 2007, 12:28:23 AM
(https://img408.imageshack.us/img408/8804/vakfi1aga4.jpg)

1.Jeolojik Yapı:  
 
Vakfıkebir ilçe ve çevresinde 14 m2 bir alanın 1/25.000.000 ölçekli bir haritası yapılmıştır. Yörede Eosen yaşlı Kabaköy formasyonu* ile pliyosen yaşlı beşirli formasyonu yüzeylenmektedir.En üstte Kuvaterner yaşlı alüvyonlar izlenmektedir.
 
a)Kabaköy formasyonu (Tabakası):  

Andezit-bazalt lav ve piroklastlarından oluşan birimde, lavlarda yer yer yastık lavlı yapılar ve çatlaklar gözlenmektedir. Bu birim kum taşı kumlu kireç taşı ve marn ara seviyeleri içeren gri renkli andezit lav, piroklastları ile yeşilimsi gri renkli bol ojitli ve hombilentli bazalt lav ve piroklastlarından oluşur. Kabaköy tabakası üst kretase dönemine ait çeşitli birimlerin üzerine aşınma uyumsuzluğu ile oturur. Kalınlığı 800 m. kadardır. Tabakada yer yer heyelanlar gözlenmektedir. Toprak kalınlığı 30-100 cm arasında değişmektedir.
 
b)Beşirli Formasyonu (Tabakası) (PL) :

Vakfıkebir ilçe merkezinin sahil kesimlerinde yüzeylenen birim genellikle andezit-bazalt anglomeralardan oluşmuştur. Sahil kesiminden güneye doğru yer yer kumlu –siltli seviyeler, ince elemanlı konglomeralar, anglomeratik seviyelerle ardalanmalı olarak izlenmektedir. Tabakalarda yer yer eski ve potansiyel heyelanlar saptanmıştır. Toprak kalınlığı genellikle 60-100 cm arasında değişmektedir. Formasyon genellikle kötü katmanlı gevşek çimentolu polijenik heterojen konglomera ve breşten oluşmuştur. İçinde yer yer iri taneli kum taşları ile kalın ve kötü katmanlı kumlu kireç taşları ve bazaltik anglomeralar izlenir. Formasyonun kalınlığı 250 m olup yaşı miyosen formasyonları üzerinde uyumsuzlukla oturması nedeniyle göreceli olarak pliyosen verilmiştir.
 
c)Alüvyonlar:

Fol Deresi ve Kirazlık Deresi vadilerinde izlenen alüvyonlar; blok, çakıl, kum, kil, ve silt boyundaki elemanlardan oluşmuştur. Alüvyonlar tamamen taşkın alanı içerisinde yer almaktadır. Hafriyatları çok kolaydır.Üzerlerindeki toprak örtüsü kalınlığı 60 cm ile 1 m arasında değişmektedir.
 
Fol Deresi vadisinde akifer özelliğindeki alüvyonun genişliği; 100-250 m. uzunluğu 4 km.dir. Alüvyon kalınlığı ise; jeofizik etütler sonucunda 17-30 m. olarak saptanmıştır. Vakfıkebir ilçe merkezinin su ihtiyacını karşılamak amacı ile İller Bankasından, 22-32 m. derinliğinde 8 adet su sondaj kuyusu açılmıştır...
 
d)Sekiler:

Blok, çakıl, silt ve kil boyutundaki oluşan sekilerin egemen elemanını kum ve çakıl oluşturur. Sekilerin kalınlıkları 0.50 ile 10 m arasında değişmektedir. Yaşı kuaternerdir.
 
e)Plaj Çökelleri:

Vakfıkebir’in sahil kesiminde doğudan batıya doğru dar bir alanda görülürler. Çakıl, kum ve her ikisinin karışımından oluşurlar. Deniz nedeniyle bu plaj çökelleri kaybolmaya yüz tutmuştur.

 
2.Jeomorfolojik Yapı:

Yörede araziyi, plato alanını derince yarmış bulunan Fol ve Kirazlık Deresi vadileri ile Pleistosen –Aktüel kıyı kuşağı şekillendirmiştir. Bu dereler arasında KD-GB doğrultulu fay hattına bağlı olarak eski heyelan alanları mevcuttur. Yamaçlarda ise ; potansiyel heyelan alanları bulunmaktadır. İlçe merkezinin deniz kıyısından itibaren yükselti artmaya başlar. En yüksek noktası ilçenin güney doğusunda Karadağ yaylasındadır. (1.954 m)


Alıntıdır..
: Ynt: VAKFIKEBİR' DE YÜZEY ŞEKİLLERİ
: FaRoz March 02, 2007, 09:03:15 AM
Teşekkürler.
: Ynt: VAKFIKEBİR' DE YÜZEY ŞEKİLLERİ
: Kızıl_Çeri May 09, 2007, 08:22:42 PM
sağol
: Ynt: VAKFIKEBİR' DE YÜZEY ŞEKİLLERİ
: zekeriya291 December 02, 2007, 06:47:01 PM
paylaşım için teşekkürler
: Ynt: VAKFIKEBİR' DE YÜZEY ŞEKİLLERİ
: liazlaz61 April 25, 2008, 08:41:41 PM
teşekkürler.memleketim için herkim faydalı ne iş yapıyorsa elleri dert görmesin
: Ynt: VAKFIKEBİR' DE YÜZEY ŞEKİLLERİ
: uSLaNMaZ April 28, 2008, 02:26:21 AM
teşekkürler.memleketim için herkim faydalı ne iş yapıyorsa elleri dert görmesin

Amin... iyi dileklerin için ben tşk ederim...