Gönderen Konu: Yeşilalan ve Baltacılar Köyü Tarihi  (Okunma sayısı 2706 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Yeşilalan ve Baltacılar Köyü Tarihi
« : Ekim 28, 2007, 03:35:33 ÖS »
Yeşilalan ve Baltacılar Köyü Tarihi

   


--------------------------------------------------------------------------------

Adeta iç içe bulunan Yeşilalan ve Baltacılı köylerini coğrafya olarak ayırmak mümkün değildir. Eskiden iki köy Halaysa adıyla tek köydü. Ayrılma tarihleri Osmanlı’nın son dönemlerine rastlar. Bu iki köyümüz Çaykara’nın doğusunda yer alır. Yeşilalan ve Baltacılı köyleri, merkez Işıklı mahallesi, Kayran, Taşören ve Kabataş köyleri ile komşudur. Köylerin mahalleleri şunlardır: Bayramlı mahallesi, Düziçi mahallesi, Tatlısu mahallesi, Terzili mahallesi, Darboğaz mahallesi, Tepebaşı mahallesi Orta mahalle, Yeni mahalle, Kestanelik mahallesi, Karşıyaka mahallesi, Yayla mahallesi, Baltacılı Hanca Mahallesi, Baltacılı kaban Mahallesi. Köylerin Çaykara’ya uzaklığı 6 kilometredir. Kuruluş tarihleri kesin olarak bilinmemekle birlikte Çaykara’nın en eski sekiz köyü arasında yer alırlar. Evvelce Kayran ve Taşören köyleri ile birlikte Yeşilalan ve Baltacılı köylerinin de yer aldığı coğrafya Holaysa adıyla bilinmekteydi. Önce Kayran ve Taşören Holaysa’dan, daha sonra da Yeşilalan ile Baltacılı birbirilerinden idari olarak ayrılarak bağımsız birer köy oldular. Bu gün coğrafi olarak tek köy gibi görünen ve mahalleleri iç içe girmiş vaziyetteki Yeşilalan ve Baltacılı köylerinin bir çok şeyi ortak olmasına rağmen idari olarak iki muhtarlık durumundadırlar. Köyün ilk yerleşim yerinin merkez camiinin de bulunduğu Bayramlı mahallesi olduğu rivayet edilir. İki köyün hane sayısı 500’e yakındır. Ancak sürekli dışa göç yaşandığı için bu sayı şenlik hane sayısını yansıtmaz. Şenlik hane sayısı yaz ve kış aylarında farklılık arz eder. 2000 yılı sayım sonuçlarına göre Yeşilalan köyünün nüfusu 619, Baltacılı köyünün nüfusu 168’dir. Köyün Çaykara’dan itibaren Yeşilalan merkezine kadar olan yolu tamamen betondur. Köylerin yol, su, elektrik gibi temel sorunları çözülmüş durumdadır.
Her iki köyde de halen eğitime açık bulunan birer ilkokul, Yeşilalan’da üç, Baltacılı’da iki cami, ortak beş katlı bir Kuran Kursu, bir de faal olmayan sağlık ocağı binası mevcuttur. Geçim tüm yöremizde olduğu gibi Yeşilalan ve Baltacılı köylerinde de toprağa bağlı olmaktan çıkmıştır. Ancak az da olsa bu köylerimizde çay, mısır ve fındık tarımı ve hayvancılık yapılmaya devam edilmektedir. Ancak bunlar tek başlarına geçim temin edememekte, aile bütçelerine ek gelir olmaktadırlar. Yeşilalan ve Baltacılı köylerinden birçok bürokrat, siyaset adamı, sanayici ve işadamı çıkmıştır. Geçmişte yaşamış ve ilmiyle şöhret bulmuş Hacı Ferşat Efendi bu köyden olup mezarı türbe olarak yaptırılmıştır. Yine Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk’e destek fetvasına imza atan Mehmet Kamil Efendi Bu köyümüzdendir.
Yeşilalan ve Baltacılı köylüleri yaz aylarında Kama, Çahmut, Tufa, Pasıha, Manoşar ve Evoşka yaylalarında yaylacılık yaparlar
 
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Yeşilalan ve Baltacılar Köyü Tarihi
« Yanıtla #1 : Temmuz 29, 2008, 07:32:02 ÖS »
evet en cok yaylası olan koy bizim koy dur
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z