Gönderen Konu: Çaykara İlçesinin Tarihi (Kısaca)  (Okunma sayısı 1951 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı constantine

  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 433
  • Rep Puanı: +27/-0
Çaykara İlçesinin Tarihi (Kısaca)
« : Kasım 23, 2006, 12:38:29 ÖÖ »
İlçemiz “Çaykara”ismini,Solaklı deresinin kenarında,eski değirmenlerin yakınında yerden çıkan kaynak sudan almıştır.            Kadahor ismiyle 1925 yılından 1948 yılına kadar Of ilçesine bağlı nahiye (Bucak) idi. Çaykara 01.01.1948’de ilçe oldu.13.05.1948 tarihinde de ilçenin belediye teşkilatı kuruldu.Çaykara’nın ilk belediye başkanı Akdoğan köyünden merhum Hasan EROL’dur.İlçemizin ilk kaymakamı Mahmut KESKİN,üçüncü kaymakamı eski Büyük Millet Meclisi Başkanlarından Necmettin KARADUMAN’dır.

            Çaykara’nın tarihini Trabzon tarihi ile birlikte incelemek gerekir.Trabzon ile Çaykara her yönüyle birbirine bağlı olduğu gibi;tarihi,folklorik ve kültürel bakımdan da birbirinden ayrı düşünülemez.Önemli olan bir hususu burada belirtmem gerekiyor.Tarih öncesinde Kafkasya’dan Trabzon’a inen atalarımız (eski ecdadımız) Türk Boyları Kop ve Zigana dağlarını değil,daha çok Kemer-Soğanlı ve Haldizen dağlarını yani Bayburt-Çaykara-Of yolunu tercih etmişlerdir.Bu  bakımdan Trabzon tarihiyle Çaykara tarihi arasında bir paralellik ve beraberlik izlenmektedir.Of-Çaykara-Bayburt yolu Karadeniz’i Kafkasya’ya dolayısıyla İran’a ve anayurdumuz Orta Asya’ya bağlayan tarihi ve stratejik önemi haizdir.

            Trabzon’un 2700-2800 yıllık bir tarihe sahip olduğunu 1 göz önünde bulundurduğu- muzda,Çaykara’nın da bu kadar eski bir tarihi olduğunu söyleyebiliriz.İlk yerleşim tarihi olarak 1583 yılı Tahrir Defterlerinde Çaykara’nın Dernekpazarı ile birlikte 10 köyü vardı. Bugün bu rakam köy sayısı olarak 44’e ulaşmıştır.2Yani Trabzon’a oranla bu yüksek kesimlerde yerleşim ve nüfus azdı.Sonradan iskanlarla bu yüksek bölgeler kalabalıklaştı. Eskiden şimdikinin tam tersine sahiller yerine yüksek yerler yerleşim için tercih ediliyordu.

Çünkü sahil kesimi ve alçak yerler sıtma gibi bazı hastalıkların yaygın olduğu sağlığa pek elverişli olmayan havası  ağır yerlerdi.

            Tarihçi Prof.Dr.Fahrettin KIRZİOĞLU’nun 1994 yılında Trabzon’un fetih şenlikleri dolayısıyla yayınlanan Trabzon fetih yıllığında çıkan “Milli tarihimizde Trabzon bölgesi”isimli makalesinde şöyle diyor bu değerli tarihçimiz:”Azerbaycan ile Anadolu’daki gibi Trabzon bölgesinde de Türk soyundan ilk gelenler at eti yiyen,kısrak sütü içen,saygın ölüleri için şahsi eşyasıyla birlikte gömüldüğü kurganlar yapan ve madencilikte ileri olan atlı göçebe kavim olan Kimmerlerdir.Kimmerler,kendileri gibi Orta Asya’dan gelen ve aynı biçimde yaşayan soydaşları Sakalar (İskit) öncü atlı göçebelerinin,(Milet’lilerin Trabzon’a gelip koloni kurmalarından takriben bir asır önce)M.Ö.720’de ilk defa Karadeniz’in kuzeyine yayıldılar.Tarih otoriterlerimizden Prof.Dr.A.Zeki Velidi Togan’ın tespitlerine göre M.Ö.2000 başarından M.Ö.VIII.yüzyıla kadar Kimmerler,Karadeniz’in kuzeyinde “Kımır”hece kaymasıyla Kırım’da ve aşağı Tuna boylarında yaşıyorlardı.Büyük çapta ilk Kimmer göçleri M.Ö.713 yılında Kafkas geçitlerini aşarak Aras-Çoruh-Karasu-Fırat boylarına yayıldı.

            Tevrat’ta (Tekvin x,2,Tevarih-i Evvil 1,5) Nuh-Nebi oğlu Yafes’in büyük oğlu “Gomer”[Gomer’in oğlu Aşkenaz (Of ilçesinin İşkenaz isimli köyün adını çağrıştırıyor)] diye anılan Kimmer’lerden ilk göç eden bir kol Trabzon’un güneyine yerleştiğinden Trabzon-Bayburt arasındaki dağa eskiden Kimmerius dağı ve günümüzde “Kemer Dağı” denilmesine sebep olmuşlardır.Bu coğrafyadaki hatıra ,efsanevi İonya’da Miletos’tan gelen gemicilerin Trabzon’daki geçici kolonisinden daha önceki bir ilk Türk yerleşmesini ispatlıyor.
:-*

[eklenti yönetici tarafından silindi]
bir görebilsem yüzünü beklenmedik bir şehirde.Ne yaprak düşer sonbaharda inan,ne yağmur...Ne acı kalır yürekte,ne gözyaşı...Bir değse gözlerin gözlerime ne hüzün kalır gecemde,ne matem...Ne asiliği kalır denizin,ne hırçınlığı...NE ÇOK ÖZLEDİM SENİ BİLSEN.....
https://img253.imageshack.us/img253/7601/w3erwa1.png

Çevrimdışı ¤ۣۜ..¤SessizGemi

  • Administratör
  • *
  • İleti: 7518
  • Rep Puanı: +333/-3
Ynt: Çaykara İlçesinin Tarihi (Kısaca)
« Yanıtla #1 : Kasım 23, 2006, 04:06:24 ÖÖ »
Çaykara ilçemiz herzaman örnek gösterilecek derecede aralarında diyalog ve yardımlaşmanın en iyi olduğu ilçelerimizden birtanesi.

Bu arada resimde evi bile göstermişsin ne güzel :D  Çaykara hakkında verdiğin bu bilgi için tşkkrler
Sen üzülme, senin için bu gönlüm ağlar..

Çevrimdışı constantine

  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 433
  • Rep Puanı: +27/-0
Ynt: Çaykara İlçesinin Tarihi (Kısaca)
« Yanıtla #2 : Kasım 23, 2006, 02:04:04 ÖS »
çaykara hakkında bu kadar güzel düşünmen beni duygulandırdı teşekkur ederim.
bir görebilsem yüzünü beklenmedik bir şehirde.Ne yaprak düşer sonbaharda inan,ne yağmur...Ne acı kalır yürekte,ne gözyaşı...Bir değse gözlerin gözlerime ne hüzün kalır gecemde,ne matem...Ne asiliği kalır denizin,ne hırçınlığı...NE ÇOK ÖZLEDİM SENİ BİLSEN.....
https://img253.imageshack.us/img253/7601/w3erwa1.png

Çevrimdışı A.ÜSTÜNBAŞ

  • Deneme Mod
  • *
  • İleti: 4388
  • Rep Puanı: +112/-0
Ynt: Çaykara İlçesinin Tarihi (Kısaca)
« Yanıtla #3 : Eylül 29, 2009, 11:16:41 ÖS »

                                         :bayrak:

  Çaykara  hakkında  verdiğiniz  bilgiler  için  teşekkürler...


      :ts: :hron: :ts: :hron:
SİGARA ' sız  temiz  çevre, temiz  toplum,  sağlıklı  yaşam  için  elele...

. . ..  NE  KADAR  TEMİZ  İSEN, O  KADAR  İNSANSIN  . . .