Gönderen Konu: rize yöresinde yapılan yemeklerden bazıları..  (Okunma sayısı 2000 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı derbeder6116

  • Banned
  • *
  • İleti: 194
  • Rep Puanı: +26/-1
rize yöresinde yapılan yemeklerden bazıları..
« : Mart 17, 2007, 10:31:31 ÖÖ »
RİZE YÖRESİNDE YAPILAN YEMEKLERDEN BAZILARI


MUHLAMA

Malzemeleri: Üç tahta kaşığı mısır unu,üç kaşık tereyağı,bir kase tel veren peynir,ılık su ve tuz.

Yapılışı: Bakır bir tavada tereyağı eritilir.Mısır unu konulup pembeleşinceye kadar kavrulur.Tavaya ılık su ve peynir ilave edilir.Peynirin tuzuna göre tuzu ayarlanır.Hafif ateşte karıştırılarak yağını üzerine verinceye kadar pişirilir .Muhlamayı değişik şekilde yapanlarda yok değil.Çamlıhemşin yöresi Muhlamaya Kavrulmuş soğanda ilave eder.Ayrıca minci muhlaması da lezizdir.

SARMA (Lahana Sarması)

Kara lahanadan yapılan sarma. Lahana hafif haşlanır, pirinç, karabiber, maydanoz, soğan, et ve salça yoğrulur, lahana ile sarıldıktan sonra az miktarda su ile pişirilir.

Kara Lahana Haşlaması:

Malzemeleri: Altı bağ lahana bir domates büyüklüğünde içyağı,bir kase fasülye,iki kaşık mısır unu,iki kaşık tereyağı,bir kiloya yakın kemik,bir miktar acı biber(lav biberi)

Yapılışı: Lahana önce yıkanır temizlenir.Daha sonra elle bükülerek doğranır,fasülye ile beraber veya ayrı ayrı haşlanır ve süzülür.Lahana kaynatılıp süzülmezse tadı acı olur.Kazana su koyarak bütün malzeme buna ilave edilir tuzu biberi konur,yarım saat pişirilir.

Korkota Çarbası

Korkata mısırın iri parçalara bölünenlerine denir. Korkota bol suda pişirilir. İçine tereyağı ayran eklenir. Piştikten sonra tereyağında salça ezdirilir üstünde gezdirilir.

Hoşmer

Kaymaktan yapılır. Kaymağa mısır unu vurulur, karıştırılır, kaynatılır.

Turşu kavurma:

Malzemeler: Bir kilo fasülye tuşusu,üç baş soğan veya buna denk presa yaprağı,beş diş sarımsak.iki kaşık tereyağı veya buna denk zeytinyağı.

Yapılışı: Fasülye turşusu bir gün önceden suya konur,tuzu çıkartılır.Hiç su kalmayacak şekilde elle sıkılır.Soğanlar,ay şeklinde bir tavaya doğranırlar ve zeytinyağı ile penbeleşinceye kadar kavrulurlar.Daha sonra hazırlanan turşu,tavaya ilave edilir,ezilmemiş sarmısak ve az bir miktar biber konarak 10-15 dakika ekmeği ile birlikte yeniyordu.Bir lokma ekmek tavada uzanıyor ve parmaklar yardımıyla bir tutam turşu alınıp ağıza getiriliyor.

Pazı Tavalısı:

Malzemeleri: Dört bağ pazı üç baş soğan veya buna denk presa,beş altı diş sarımsak,iki kaşık tereyağı

Yapılışı: Soğanlar halka halka doğranır yağda kavrulur.Haşlanıp süzülen pazılar sıkılarak yağda kavrulmuş soğana ilave edilir.Ezilmiş sarmısak ve tuz konup 10-15 dakika kavrulur.

Papara

Mısır unundan yapılır. Su kaynatılır, içersine yavaş yavaş mısır unu dökülür, karıştırılır, kaı hale gelir. Pişince ortasına tereyağı konur.

Pepeçura

Tatlı çeşidi. Üzüm suyundan yapılan pelte kıvamında yapılır.

Tavali

Pazının yağda kavrulması ile yapılır.

Haviçi

Mısır unundan yapılır. Süt kaynatılır, mısır unu yavaş yavaş üzerine dökülür, kaynatılır, muhallebi gibi olur.

Fasulya Tavalisi

Fasulyenin ya da turşusunun tavada kavrulmasıyla yapılır.

Hamsili Pilav
 
Hamsi ve iç pilavla yapılır. İç pilav pirinç, yağ ve tuzla kavrulmak suretiyle hazırlanır. Pilava soğan, fıstık, kuş üzümü, şeker, baharat konur. Maydanoz kullanıldığı da olur. Hamsi kılçıkları çıkarılıp ikiye ayrılır. Yarısı pilavın altına, yarısı üstüne dizildikten sonra pişirilir.

Hamsikoli

Hamsili ekmek. Pazı, çok az karalahana ince doğranmış taze soğan, az yağ ve tuz mısır unu ile yoğrulur. İçersine kılçıkları çıkarılmış hamsi karıştırılır. Çoğunlukla sıcak olarak salata ile yenir.

Hamsi Kuşu

Hamsinin kılçıkları çıkarılır. Yeşil soğan, pazı, maydanoz, mısır unu, sıcak su, kara biber ile birlikte köfte şeklinde yoğrulur. Zeytinyağında kızartılır.

Hamsi Tavalisi

Hamsi pazı ile karıştırılır, tavada yağda kızartılır.

Ormanlı Hamsi

Hamsi, pazı, nane ve maydanozla yapılan yemek.

Pekmezli Kabak
 
Tatlı çeşidi. Beyaz kabak dilimleri son kaynamada pekmezin içine atılmak suretiyle yapılır.

Paluze

Tatlı çeşidi. Nişastadan yapılır. Sütlaç kıvamındadır.

Kabak Sütlisi

Tatlı çeşidi. Bir çeşit kabak sütlacıdır. Kabak sütte ezilir, içine şeker konulduktan sonra kaynatılmak suretiyle yapılır.

Kabak Felisi

Tatlı çeşidi. Kabak ince ince kesilir, yan yana dizilir, üstüne şerbet dökülür, üzeri kapatıldıktan sonra kaynatılır.

Kabak Çorbası

Kabak ince doğranır, yağ katılır, suda pişirilir.

Herse

Tatlı çeşidi. Arpa, bulgur dövülerek sütle pişirilir, pilav haline gelir, üzerine şeker şerbeti dökülür.

Çirmulis

Yağ eritilir. Mısır ekmeğinin içi yağla ezilir.

Çırıhta

Tatlı çeşidi. Hamur yuvarlak kesilir. Yağda kızartıldıktan sonra üzerine şerbet dökülür. Soğuyunca yenir.

Çılbır

Süt, tereyağı ve un kullanılır. Yağa süt konulur, mısır unu dökülür, vurulur; üstüne ağ dökülür.
« Son Düzenleme: Mart 17, 2007, 12:18:41 ÖS Gönderen: uSLaNMaZ »

Çevrimdışı uSLaNMaZ

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 9942
  • Rep Puanı: +163/-17
Ynt: rize yöresinde yapılan yemeklerden bazıları..
« Yanıtla #1 : Mart 17, 2007, 12:19:19 ÖS »
tşk ler güzel bir paylaşım olmuş..azıcık düzeltme yaptım..
***KiMiNe GöRe KRaLıZ, KiMiNe GöRe YaLaNıZ, HeRKeS KeYFiNe BaKSıN, aDaMıNa GöRe aDaMıZ***


Çevrimdışı richgirl

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 2226
  • Rep Puanı: +84/-1
Ynt: rize yöresinde yapılan yemeklerden bazıları..
« Yanıtla #2 : Mart 17, 2007, 05:47:59 ÖS »
bu kadar tarifi yapmaya kalksam karadeniz yemek kültürünü kaptım demektir "{ "{ tabi bu kadar tarifi hangi arada yapacam onuda bilemem ama eminim güzel yaparım <>  çok da mütevaziyim canım \mr "{ "{

Sensizliğin acısını sen nereden bileceksin,sen hiç bensiz kalmadın ki,günleri saymadın ki.......

Çevrimdışı uSLaNMaZ

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 9942
  • Rep Puanı: +163/-17
Ynt: rize yöresinde yapılan yemeklerden bazıları..
« Yanıtla #3 : Mart 17, 2007, 07:43:39 ÖS »
Allah bozmasın bencede pek mütevazisin  +-A :sr:
***KiMiNe GöRe KRaLıZ, KiMiNe GöRe YaLaNıZ, HeRKeS KeYFiNe BaKSıN, aDaMıNa GöRe aDaMıZ***


Çevrimdışı richgirl

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 2226
  • Rep Puanı: +84/-1
Ynt: rize yöresinde yapılan yemeklerden bazıları..
« Yanıtla #4 : Mart 19, 2007, 01:20:53 ÖÖ »
ööleyimdir canım \mr "{ "{

Sensizliğin acısını sen nereden bileceksin,sen hiç bensiz kalmadın ki,günleri saymadın ki.......