TRABZONFORUM - Trabzon ve Trabzonspor Forumu
...:::(¯`·.TRABZON GENEL.·´¯):::... => Yöresel Mutfağımız & Yemek Tarifleri => : §iyahinci March 18, 2009, 01:10:33 PM
-
(https://www.rizekulturturizm.gov.tr/resimgoster.aspx?DIL=1&BELGEANAH=183448&RESIMISIM=eniste1.jpg)
Eskiden kaynanaların damatları için yaptıkları ve kızlarını her ziyaretlerinde bir bohça yapıp damat evine gönderdikleri yüksek kalorili bir pasta türüdür. Çokça yapılan bu lokumlar, gelin tarafından koca evi halkına birer ikişer dağıtılırdı ve bir ihtimal utanıp da yiyemediği zamanlarda odasında gizlice yerdi.
Malzemeler: Üç su bardağı tereyağı (margarin de olabilir), üç su bardağı yoğurt, altı su bardağı şeker, üç yumurta, yarım limon suyu, yarım çorba kaşığı karbonat, alabildiğince buğday unu ve tuz.
Yapılışı: Şeker, yumurta ve yoğurt bir kap içine konur, şeker eriyinceye kadar çırpılır. Şeker yağ içerisinde erimediğinden, eritilmiş ılık yağ bu karışıma sonradan ilave edilir. Diğer yanda yarım limon suyuna karbonat katıp karıştırarak yağlı karışıma katılır ve alabildiğince un konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur on dakika dinlendirilir. Bu hamurdan iki yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak avuç arasında yuvarlayıp uzatılarak lokum şekli verilir. Yağlanmış tepsiye birer parmak ara ile yerleştirilir, üzerine bıçakla (Z) şeklinde kesikler atarak şekillendirilir. Pilekide ekmek pişirir gibi üzerine sac örtülerek veya kuzinede orta hararette pişirilir.
Afiyet şeker olsun..
-
siyahinci; Bu tarif ettiğin sanki ÇAYKARA BAKLAVASI; Yanılmış olabilirim.
:ts:
Siz lokum dediğinize göre muhakkak lokumdur.Afiyetle yenmeli...
AHMET ÜSTÜNBAŞ 07.06.2009 KIRIKHAN
-
Ben bir araştırma sonucu rastladım.. Ne lokumu bilirim.. Ne da çaykaranın baklavasını.. Ben dedim diye bilgilerin doğru olduğunu düşünmeyin..
Lütfen yanlış bilgi paylaşımım olduysa düzeltelim.. Tekrar vurguluyorum bu bilgiler alıntıdır..
Konuyu güncellediğiniz için ben teşekkür ederim..
-
Bakın şu Kıza Arkadaşlar!
Başka lokum yokmuş gibi Enişte Lokumuna takılmış.
Bunca hukukumuz vardı İnci Hanım.Bunu bana nasıl yaptın.
Bak ben hukukumuza bınaen seni edıtletmiyorum. "{ "{ "{
Enişte ben bu lokumu martta paylaştım.. :D
Ayrıca niye takılım kültürümüz lokumu :P Lokumun tarifini Çıkarana hesap sor.. "{
Nasılmı yaptım.. Oturdum pc başına Kültürümüz yemeklerini aratırdım.. Goole amca bu bilgiyi verdi.. nasıl çok iyi yaptım demi.. :cem:) :boo:
Edıtmı oda neki yeniyomu böyle lokum giibi.. "{
editlenmesi gerektiğini düşündüğüm her mesajı gördüğüm an editlerim kimsenin telkiniyle bunu yapmam..
lokum güzelmiş inci ben enişte oldum olalı yemedim ama.
Afiyet olsun toprağımda nasıl yemedin yoksa senindemi benim gibi bu lokumdan haberin yoktu.. ;)
-
Aynı bıraktığın gibi bi değişiklik yok "{
-
İyi bir analiz yapmışın..
Gözündende hiç birşey kaçmıyo yanbolu.. :cem:)
sen neresun bunca zaman.. :srr:
-
Demek buralarasın ama hiç belli olmii...
Evet lütfen bizi teşvik ederken kendiniz buralardan uzak kalmayınız kızarım .. hmmm :\md:
Ağır abla olmak için çaba sarfetmiyorum.. sadece bu aralar biraz durgun olduğum için galiba bu durumdan dolayı ağır abla yakıştırmasını yakışı görmüş oluyo :D..
-
Demek öyle hemi.. Benim yaşlandığımı düşünüyorsun.. :mngd: :mngd:
Enişte lokumu davetini bekliyoruz inci ne zaman davet edecen deseydin.. birşey düşünürdüm..
Madem bıktın seni önündeki gelecek günler içinde beklemeye mahkum edirum. Bekle dur
bıkmışmış.. :hihh: :P
-
enişte lokumu ilk kez duydum.Görünüş olarak tuzlu birşeye benziyor ama tatlıymış demek.Teşkkrler siyahinci tadına bakmak gerek :P
-
yanbolu anladığım kadarıyla siyahinci bıkman konusunda kızmış biraz.. (bıkmışmışş sözleri ile) :P ancak siyahinci kolay küsen birisi değildir yanlış anlamamıştır elbet.üzülmesini istemeyiz \)
Ayrıca evet bir ara beyefendi de olmuştuk :D neyseki düzeldi durum :P
-
Bilmemki siyahinci arada kayboluyor sanırım :-\ kısa zamanda gelecektir elbet:)
Tamamlama güzel olmuştu.okuyunca şaşırmıştm çünkü :P :ihih:
-
Yok ben yorumumu yapmıştım ilgili alana ancak dikkatinden kaçtı sanırım :)
-
Elbette neden olmasın:))
-
Ben, Enişte Lokumu daveti için yaş kemale erdi, demek ıstemiştim. "{
Biri laf çeviriyo sanki :D
enişte lokumu ilk kez duydum.Görünüş olarak tuzlu birşeye benziyor ama tatlıymış demek.Teşkkrler siyahinci tadına bakmak gerek :P
Ben teşekkür ederim xardaş bende hiç tatmadım merak etmiyo değilim aslında.. inş. bi gün yerken aaa bu o tatlımıymış deriz ;)
Xardas Hanımefendi.
Siyahinci'nin küstüğünü görmedim ama kaybolarak yokluğuyla cezalandırdığını gördüm.
Son tahlil durumunu, o düzeltme için tamamlayıcı olarak düşündük. "{
En azından senin gibi haftalarca kaybolmuyorum.. Dinime küfür eden müslüman olsamı derlerdi bu durumlarda :P
-
enişte lokumu ilk kez duydum.Görünüş olarak tuzlu birşeye benziyor ama tatlıymış demek.Teşkkrler siyahinci tadına bakmak gerek :P
Ben teşekkür ederim xardaş bende hiç tatmadım merak etmiyo değilim aslında.. inş. bi gün yerken aaa bu o tatlımıymış deriz ;)
Tamam sen yap ozaman hep beraber yiyelim. :boo: Merakımızda gitmiş olur hem.. Beraberde yapabiliriz aslında :P
-
Çok haklısın Siyahinci. :-*
Tabi haklıyım ama alacağım yok.. "{ "{ "{
xardaş yaparuzda forumda yürümey bu işler yanyana olsaydık harbi yaparduk.. sen konyada ben istanbulda biraz zor. O yüzden askıda kalmaması için bence vaz cayalım bu sevdadan.. <> "{
-
Ozaman alayım alacağımı.. Beklemeyi sevmem :P
Gez dünyayı gör konyayı evet mübarek bir şehirde oturuyo xardaş.. :D
-
o kadar konusu dikkatimi çektiki,ben de tadını merek etmekten kendimi alıkoyamıyorum doğrusu :cem:)
-
Hmm sende demekki yapında yiyelim diyenlerdensin.. :cem:)
-
ENİŞTE LOKUMU(RİZE)
Posted on Ocak 8 2010 by bugra
Eskiden kaynanaların damatları için yaptıkları ve kızlarını her ziyaretlerinde bir bohça yapıp damat evine gönderdikleri yüksek kalorili bir pasta türüdür. Çokça yapılan bu lokumlar, gelin tarafından koca evi halkına birer ikişer dağıtılırdı ve bir ihtimal utanıp da yiyemediği zamanlarda odasında gizlice yerdi.
Malzemeler: Üç su bardağı tereyağı (margarin de olabilir), üç su bardağı yoğurt, altı su bardağı şeker, üç yumurta, yarım limon suyu, yarım çorba kaşığı karbonat, alabildiğince buğday unu ve tuz.
Yapılışı: Şeker, yumurta ve yoğurt bir kap içine konur, şeker eriyinceye kadar çırpılır. Şeker yağ içerisinde erimediğinden, eritilmiş ılık yağ bu karışıma sonradan ilave edilir. Diğer yanda yarım limon suyuna karbonat katıp karıştırarak yağlı karışıma katılır ve alabildiğince un konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur on dakika dinlendirilir. Bu hamurdan iki yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak avuç arasında yuvarlayıp uzatılarak lokum şekli verilir. Yağlanmış tepsiye birer parmak ara ile yerleştirilir, üzerine bıçakla (Z) şeklinde kesikler atarak şekillendirilir. Pilekide ekmek pişirir gibi üzerine sac örtülerek veya kuzinede orta hararette pişirilir.ALINTI. 13.06.2010