« : Haziran 23, 2010, 02:58:52 ÖS »
TUZLA SAVAŞ KARARLARI !..
Sağlık,Milli Eğitim, Sanayi ile Tarım ve Köyişleri Bakanlıklarının temsilcilerinin katıldığı Çalıştay'da kişi başına günlük18 gram olan tuz miktarının azaltılması için 5 yıllık temel stratejiler belirlendi
Tuz Tüketiminin Azaltılması Ulusal Strateji Belirleme Çalıştayı'nda, ürettiği gıdalarda tuz miktarını azaltan firmaların ödüllendirilmesi için karar alındı. Restoranlarda da tuzlukların kaldırılması sağlanacak. Çalıştay'a, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı, STK temsilcileri, çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri ve gıda mühendisleri katıldı. İki gün süren çalıştayda, Türkiye'de günde kişi başına tüketilen tuz miktarının 18 gramın üstüne çıktığı vurgulanırken, bunun azaltılması için 2010-2015 yılları arasında uygulanacak temel stratejiler ile faaliyetler belirlendi. Aşırı tuz kullanımının başta hipertansiyon olmak üzere, kalp hastalıkları, inme, diyabet ve çeşitli kanser türlerinde ciddi risk faktörü olduğuna dikkat çekildi.
BÜYÜK PUNTO İLE YAZILACAK
Alınan kararlara göre, ekmek başta olmak üzere tuz içeriği yüksek olan gıdaların tuz miktarları Gıda Kodeksi tebliğlerinde kademeli olarak azıltılacak. Etiketlerde ürünlere ait tuz ve Na (Sodyum) terimlerinin en anlaşılır ve belirgin şekilde yer alması sağlanacak. Yüksek tuz içeren besinlerde uyarı mesajlarının yer almasının zorunlu hale getirilmesi için Etiketleme Alt Komisyonu'na öneride bulunulacak. Gıdalarda tuz miktarı yüzde 1'in üzerindeyse, bu, büyük puntolarla belirtilecek.
DİYANET'LE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
Tuz tüketimi konusunda "farkındalık yaratma" çalışmaları için Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği yapılacak. Toplu beslenme yapılan yerlerde, konuya ilişkin afiş ve broşürlerin bulundurulması sağlanacak ve broşürlerin yemekten önce tüketiciye verilmesi sağlanacak. Büyük marketler ve alışveriş merkezlerinde tanıtım yapılacak.
İŞTE ALINACAK ÖNLEMLER
Ekmek, geleneksel ve işlenmiş gıdalardaki tuz içerikleri belirlenecek ve bir veri bankası oluşturulacak. Ekmeklerde tuz oranı azaltılacak.
Restoran, fast-food ve lokantalarda mönüler incelenerek, tuz oranları kademeli olarak azaltılacak.
Aşırı tuz içeren yemekler yerine daha az tuz içeren besinlerin yer aldığı mönüler hazırlatılacak.
Restoran ve fast-food gibi yerlerde masalardan tuzlukların kaldırılması, küçük poşetlerde iyotlu tuzların bulundurulması sağlanacak.
Yemeklerde tuzun iyotlu olmasına çalışılacak. Masalarından tuzlukları kaldıran restoran ve fast-foodlar logo, bayrak veye sertifika ile ödüllendirilecek.
Toplu beslenme yapılan yerlerde tuzun azaltılması için standart yemek tarifeleri geliştirilecek.
İsteğe bağlı olarak tuz ilave edilen patates kızartması, ayran ve salata gibi yiyeceklevre yapım aşamasında tuz konulmayacak.
Tuzun zararlarını anlatan interaktif internet sitesi açılacak. Okul, işyeri, yaşlı bakımevi gibi yerlerde tuz tüketimi konusunda eğitim verilecek.
Mönülerde yiyeceklerin kalori miktarının yanı sıra tuz içeriğinin de belirtilmesi önerilecek.
Medyada ulusal kampanya düzenlenecek, otobüs durakları ve panolara afişler asılacak.
:ççk: :ççk: (KAYNAK : SABAH GAZETESİ - 23.06.2010 tarih ve 4 ncü sayfadan ALINTI) * * A. ÜSTÜNBAŞ :ççk: :ççk:
Kayıtlı
SİGARA ' sız temiz çevre, temiz toplum, sağlıklı yaşam için elele...
. . .. NE KADAR TEMİZ İSEN, O KADAR İNSANSIN . . .