TRABZONFORUM - Trabzon ve Trabzonspor Forumu

...:::(¯`·.TRABZON GENEL.·´¯):::... => Trabzon'un İlçeleri Hakkında Bilgiler.. => Çaykara => : kuleva yavuz January 22, 2009, 06:17:40 PM

: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:17:40 PM
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/thumb/a/ab/CevdetSunay.jpg/200px-CevdetSunay.jpg)
Cevdet Sunay

         (1899 - 1982), Türk asker ve devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti'nin beşinci cumhurbaşkanı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 12. Genelkurmay Başkanı.
Sunay, 1899 yılında Trabzon'da doğdu (Çaykara). İlk ve orta öğrenimini Erzurum, Kerkük, Edirne ve Kuleli Askerî Lisesi'nde yaptı.
Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1917 yılında subay adayı olarak eğitim kampına katıldı. Aynı yıl Filistin cephesinde görev aldı. 1918 yılında Mısır'da İngilizler'e esir düştü. Esaretten döndükten sonra, Kurtuluş Savaşı'na katılarak, Güney cephesinde görev aldı. Sonradan Batı cephesinde görevini sürdürdü.
1927 yılında Harp Okulu öğrenimini tamamladı. 1930 yılında Harp Akademisi'ni bitirdi. Silahlı Kuvvetler'de çeşitli görevler alarak 1949'dan sonra generallik rütbelerinde hizmet verdi. 1960 yılında Genelkurmay Başkanlığı görevine atandı.
1966 yılında, bu görevinden ayrılarak Cumhurbaşkanlığı kontenjan senatörlüğüne seçildi. Cemal Gürsel'in rahatsızlığı sebebiyle görevden ayrılması üzerine, 28 Mart 1966'da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye'nin beşinci Cumhurbaşkanı seçildi. Yedi yıllık görev süresini tamamladıktan sonra 28 Mart 1973'te Cumhurbaşkanlığı'ndan ayrıldı.
1929 yılında Atıfet Hanım'la evlenen ve üç çocuğu olan Cevdet Sunay 22 Mayıs 1982'de vefat etti.
               
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:18:10 PM
OSMAN TURAN ( 1914)- (17.01.1978)
1914 yılında, Trabzon'un Çaykara kazasının soğanlı köyünde doğdu. Kuranoğlulları adı ile anılar bir aileden gelmektedir. Babası, Birinci Cihan Savaşında Kafkas Cephesinde şehit olan Hasan Ağadır. Osman Turan, ilk okulu Çaykara'da, Liseyi Trabzon ve Ankara'da bitirdi. Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesinden 1940'ta mezun oldu. "On iki Hayvanlı Türk Takvimi" adlı eseriyle doktor oldu. Doktora jürisinin başkanı Prof. Dr. Fuat Köprülü idi. 1944 'de doçentliğe, 1951'de de profesörlüğe yükseldi. 1948'de Paris'te toplanan Şakiyatçılar Kongresine "Selçuklu Türkiye'sinde Toprak Hukuku" adlı tebliği ile katıldı. 1948-1950 yılları arasında Londra ve Paris'te incelemeler yaptı. 1954 yılında Trabzon'dan milletvekili seçildi. Milletvekilliği 27 Mayıs 1960'a kadar sürdü. Yassıada'da 17 ay tutuklu kaldı. Beraat etti. 1964'te Adalet Partisi Genel başkan Yardımcısı seçildi. 19657e tekrar Trabzon'dan milletvekili oldu, 1969'da siyasetten çekildi. 1972'de emekli oldu. 17 Ocak 1978'de öldü.

Prof. Dr. Osman Turan, meslektaşları "Ciddi ilim adamı formasyonu, sağlam karakteri, yüksek medeni cesareti, doğruluğu ve tok sözlülüğü, çok geniş fikri ihata kabiliyeti, Türklükle ilgili geniş ve sağlam bilgisi, muktedir kalemi ile tanınmış bir ilim adamı" olarak tarif ediyorlar.

Prof. Dr. Osman Turan, İngilizce, Fransızcı, Arapça ve Farsça biliyordu.

Türk Ocaklarını Genel merkezinin Ankara'ya nakli üzerine 1959'dan yapılan Kurultayda Genel Başkan oldu. Türk Yurdu Mecmuasını yepyeni bir muhteva ve ruhla çıkardı. Türkiye'nin en çok okunan fikir dergisi yaptı. Yassıadaya sevk edilince bir süre Türk Ocaklarından ayrı kaldı. 1966 da Hamdullah Suphi Tanrıöver'in ölümü üzerine yapılan kurultayda Prof. Dr. Osman Turan'ın Genel Başkanlığı döneminde Türk Ocakları her bakımdan şahsiyetini kazanmış, itibarlı, fikir ve kanaatleri cemiyetin her kesiminde kabul gören bir kuruluş olarak vasıflandırıldı.

ESERLERİ

Dünya çapında bir Selçuklu tarihi mütehassısı olan Prof. Dr. Osman Turan'ın yüzlerce makalesinin dışında şu eserleri vardır:
"On İki Hayvanlı Türk Takvimi (1941), Selçuklular Tarihi ve Türk İslam Medeniyeti (1965), Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi (iki cilt) (1969), Doğu Anadolu Türk Devletleri Tarihi (1973), Selçuklular ve İslamiyet (1971) Türkiye Selçukluları Hakkında Resmi Vesikalar (1958), Selçuklular Zamanında Türkiye (1971), Türkiye'de Manevi Buhran Din ve Laiklik (1964), Türkiye'de Komünizmin Kaynakları (1965) Vatanda Gurbet (1980), Türkiye'de Siyasi Buhranın Kaynakları (1980)"

HAKKINDA YAZILANLAR

1.Prof. Dr. Osman Turan'ın Hayatı ve Eserleri
Nurdan Demirci
Boğaziçi Yayınları / Prof.Dr.Osman Turan�ın Eserleri
x


Anadolu'da Türkler ve Kürtler
Taha Akyol
Milliyet 15 Ağustos 2005

TARİHÇİ Prof. Osman Turan, bizde, hatta dünyada bir numaralı Selçuklu dönemi uzmanıdır ve eserleri Anadolu'nun Türkleşmesi, bu arada Güneydoğu'da Kürt nüfusunun gelişimi gibi konularda son derece aydınlatıcı niteliktedir.
Bugün merhum Turan'ın bir eserinden, "Doğu Anadolu Türk Devletleri Tarihi" adlı kitabından bahsedeceğim. (www.otuken.com.tr).
Cemşid Bender gibi şoven Kürt milliyetçilerine göre, Kürtler beş bin yıldan beri bugün bulundukları topraklarda yaşıyorlar, Türkler sonradan gelmişlerdir, Kürtçe antikçağı aydınlatan bir dildir, insanlığı mağaradan kurtaran, matematiği icat eden Kürtlerdir! vs... (Kürt Tarihi ve Uygarlığı, Kaynak Yay., sf. 29-31, 46)
Prof. Turan'dan öğreniyoruz ki, Türklerin Anadolu'ya girmesinden önce, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun pek çok yerinde, şehirden şehre değişmek üzere, Ermeniler ve Süryaniler çoğunluğu oluşturuyordu, hatırı sayılır bir Rum nüfusu da bulunuyordu.
Mesela Malatya'da Ermeniler ve Süryaniler; o zaman adı Hısn-ı Mansur olan Adıyaman'da, Harput'ta, Muş, Bitlis ve Van'da Ermeniler; Urfa, Mardin, Hasankeyf, Silvan ve Diyarbekir'de Süryaniler, biraz da Yahudiler yaşıyordu.
Prof. Turan, 1070 yılındaki Urfa nüfusunu örnek verir:
"20 bin Süryani, 8 bin Ermeni, 6 bin Rum ve Frenk..."
Frenkler Birinci Haçlı Seferi'nde Urfa ve çevresini içine alan bir "Haçlı Kontluğu" bile kurmuşlardır. (Sf. 250)
* * *
BİZANS hem sosyoekonomik bakımdan çöküntüye gidiyordu ve hem de mezhep farkı sebebiyle Doğu'daki Ermeni ve Süryanilere büyük baskı yapıyor, onları dağıtmak için şuraya buraya tehcir ediyordu.
Malazgirt'ten sonra kurulan Türk beyliklerinin dinlere saygılı davranışı Ermenilerin, özellikle de Süryanilerin dostça duygularıyla karşılaşmış, hiç büyük Türk-Ermeni veya hele de Türk-Süryani savaşı yaşanmamıştır. (Sf. 252-253)
Bölgenin Müslüman nüfusuna gelince... İslamlaşma, Hz. Ömer'in fetihleriyle 7. yüzyılda başladı. Bugün Diyarbakır ilini oluşturan topraklara o zaman Arap Bekir Bin Vâil aşireti yerleştiği için buraya "Diyar-ı Bekir" denildi.
Müslüman nüfus, değişen oranlarda Türk, Kürt ve Araplardan oluşuyordu.
Selçukluların Ortadoğu'ya girişi Anadolu'ya doğru büyük göçlere yol açtı: Biri Anadolu'yu Türkleştirecek Türk göçü...
Öbürü, Kürtlerin de Doğu İran'daki orijinal dağlık yurtlarından kuzeye ve batıya, yani Anadolu'ya göçmeye başlaması... (Sf. 255)
Bölgeye ikinci Kürt göçü, Eyyubiler zamanında oldu. (Sf. 134, 155)
Yavuz Selim'le Şah İsmail'in kavgasında bazı Alevi Türkmen aşiretleri İran'a, İran'daki bazı Sünni Kürt aşiretleri Türkiye'ye göçecektir.
* * *
KÜRTLERİN Fırat'ın doğusuna yayılmasında, Selçukluların Bizans'ı geriletmesinin rolü çok büyüktür. Bölgede kurulmuş bulunan Türk beylikleri, Saltuklular, Sökmenliler ve Artuklular ile Türkleşmiş Kürt Mengücek hanedanları Kürtleri "cihat arkadaşı" olarak gördüler. (Sf. 252)
Göçebe hayat tarzı Türkmenlerde de Kürtlerde de hâkimdi, bu yüzden ikisinin içinde geniş bir kesim eşkıyalık, yağmacılık yapıyor, birbirleriyle de çatışıyorlardı. (Sf. 133, 143, 212)
Ama göçebe Türkmenlerin göçebe kesimleri daha Artuklular zamanında tarım ve ticarete, şehir hayatına yöneldiler. (Sf. 256-259)
Tarihçi Claude Cahen, dağlık arazileri yüzünden Kürtlerde göçebeliğin çok uzun süre devam ettiğini belirtir.
Aynı sosyal kulvarda rakip olmamaları ve dindaşlık faktörü, tarihte Türkmen ve Kürt birlikteliğini sağlamış, Gökalp'in belirttiği gibi, nüfus yoğunluğuna ve hayat tarzına göre bazı Türkmenler, mesela Siverek'te Karaçeli aşireti gibi Kürtleşmiş, buna karşılık tarım ve şehir hayatına geçen Kürtler Türkleşmiştir.
Bu konularda Claude Cahen'in ve Mükremin Halil'in eserlerinde çok geniş bilgi vardır; onları başka yazılarımda tanıtacağım.
Böylesine iç içe geçmiş bir tarihi, etnik milliyetçilik fanatizmiyle parçalamaya çalışmak, ancak kötü niyetle yapılabilecek bir 'tahrif'tir.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:19:13 PM
(https://img232.imageshack.us/img232/631/behramkursunogluoj6.jpg)
Prof. Behram KURŞUNOĞLU Einstein ile birlikte görülüyor

Genelleştirilmiş izafiyet teorisini ortaya atan beyin güçlerimizden Prof. Dr. Behram KURŞUNOĞLU. (1922-2004)

Çaykara Soğanlı köyü 1922 doğumlu olan Prof. Kurşunoğlu 'Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisi' adıyla bir teori ortaya atmış ve bu teorisiyle bilim dünyasında adından söz ettirmiştir. Uzun yıllar ABD de Florida Üniversitesinde Teorik Fizik Merkezinde başkanlık yapmıştır. Aynı zamanda 'Küresel Vakıf'ın' kurucusu olan Kurşunoğlu dünyada gelmiş geçmiş olan en büyük fizikçiler arasında yer almaktadır.
Atom bombasının babası sayılan Oppenhelmer ve hidrojen bombasını bulan Edwvard Teller ve yaşayan en büyük fizikçi Dirac profesörümüzün en yakın arkadaşları arasında yer alıyordu. Daha gençliğindeyken ünlü fizikçi Einstein'le irtibata geçti. Cambridge Üniversitesinde doktorasını yaparken Einstein'le ilmi konular ve çeşitli teoriler üzerinde mektuplaştı. Uzun uzun fikir alış verişinde bulundu. 1953 yılında araştırmalar yapmak üzere Amerika'ya Cornell Üniversitesine gitti. Einstein'in daveti üzerine evine gitti. Orada Einstein'le aralıksız 4 saat görüştü. O anda Kurşunoğlu 31, Einstein de 74 yaşlarındaydı.
(https://img232.imageshack.us/img232/5512/resimgiris2fj6.jpg)
Bu görüşmeler esnasında Prof. Kurşunoğlu yeni teorisini ortaya attı. Einstein'in teorisine karşılık kendi teorisinin doğruluğunu savundu. Einstein derin bir düşünceden sonra :

İkimizden biri muhtemelen doğru. Senin teorin benimkinden daha kapsamlı. Fakat zaman gösterecek.

Dünya bilim tarihine adını altın harflerle yazdıran Behram Kurşunoğlu 2004 yılında 82 yaşında hayata gözlerini yumdu. Behramoğlu ABD'de Miami şehrinde toprağa verildi.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:20:46 PM
Cevdet Sunay'ın Ataköyde doğup büyüdüğü ev (şimdi müzedır)
(https://img143.imageshack.us/img143/2161/46336980yd7.jpg)
(https://img357.imageshack.us/img357/2989/20137068pm1.jpg)
(https://img357.imageshack.us/img357/1268/35926582sr2.jpg)
(https://img143.imageshack.us/img143/1990/30226328iq6.jpg)
(https://img62.imageshack.us/img62/235/89557217or0.jpg)
CEVDET SUNAY MÜZESİ
   İlimiz Çaykara İlçesine 21 km. uzaklıkta bulunan, Çaykara-Sultan Murat Yaylası yolu üzerindeki Ataköy beldesindedir.
 
   1900 yılında Ataköy'de doğan, Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 5. Cumhurbaşkanlığı ve Kontenjan senatörlüğü yaptıktan sonra 1982 yılında ölen İlimizin yetiştirdiği devlet adamı Cevdet SUNAY'ın doğduğu ev, restore edilerek 2001 yılında Cevdet Sunay Evi-Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
 Yapı iki katlı tipik bir köy evi olup dış duvarları kesme taştan, iç bölmeler ahşaptan yapılmıştır. Alt kat depo olarak kullanılmaktadır. Müze olarak düzenlenen zemin katın doğu-batı istikametinde iki kapısı vardır.
 
    Girişte geniş bir salon yer almakta olup, geleneksel köy evinin oturma mekanı olarak aslına uygun biçimde düzenlenmiştir. Duvarlar Cevdet SUNAY'ın yaşamından kesitleri yansıtan fotoğraflarla dekore edilmiştir.
 
    Çalışma odası olarak düzenlenen mekanda; Cevdet SUNAY'ın kitapları, fotoğrafları, şilt, berat ve diğer belgelerle birlikte çalışma masası ve koltuklar yer almaktadır.
 
   Yatak odası, kendi kullandığı karyola, komidin ve diğer özel eşyalarla, misafir odası da yine kendisine ait özgün eşyalarla düzenlenmiştir.
 
    Cevdet Sunay Evi-Müzesi; gerek burada sergilenen birbirinden kıymetli özel eşyaların gerekse Sultan Murat Yaylası Yolu üzerinde bulunan Ataköy'ün doğal güzelliklerinin yakından görülmesi ve hissedilmesi açısından görülmeye değer bir yerdir.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:21:25 PM
Ahmet Haşim Baltacı(Arnavutköy Gaziosmanpaşa İstanbul)
(https://www.kenthaber.com/Resimler/2006/08/23/00067812.jpg)
Belediye Başkanı
Trabzon'un Çaykara ilçesinden olan A. Haşim BALTACI, 1965 yılında doğdu. 1969 yılından itibaren Arnavutköy'de ikamet etmekte olan A.Haşim BALTACI, ilkokul,ortaokul ve lise tahsilinden sonra 1984 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Astronomi Bölümündeki eğitiminin ardından, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünü kazanarak; 1989 yılında mezun oldu.
Askerliğine 1991-1992 yılları arasında Ankara-Polatlı Topçu Okulunda başlayarak, Hatay-Kırıkhan Endüstri Meslek Lisesinde Yedek Subay Öğretmen olarak tamamladı. AB, Küreselleşme ve Yönetim Organizasyonu konulu kurs ve seminerlere katılan A.Haşim BALTACI, iş hayatında mühendislik,tekstil,otomotiv,gıda paketleme ve iletişim sektörlerinde işletme sahibi ve yönetici olarak çalıştı. Birçok sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları içerisinde de aktif olarak yer aldı. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde AKPARTİ' den Arnavutköy Belediye Başkanlığına seçildi. Halen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi Bölümü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim programında yüksek lisans yapmaktadır. A.Haşim BALTACI evli ve üç çocuk babasıdır.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:22:11 PM
(https://www.trabzonghh.gov.tr/kullanici_dosyalari/File/idariyapicv/MetinBakkaloglu_dosyalar/image002.jpg)

Dr.Metin BAKKALOĞLU
Göğüs Hastalıkları Hastanesi BAŞHEKİMLİK
1967 Yılında Çaykara’da doğdu.İlk,orta ve lise eğitimini İskenderun Demir Çelik’te tamamladı.
1991 Yılında K.T.Ü Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.
1994 Yılından beri Trb. Göğüs Hastalıkları Hastanesi’de görev yapmaktadır.
Evli ve 2 çocuk babası.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:22:36 PM
(https://http[center]://www.sbkeah.gov.tr/rsm/resim/424_vesikalik.JPG)

Doç.Dr.Necmi KURT

GÖREV YERLERİ İŞ TECRÜBESİ
1979 Ankara Çamlıdere Sağlık Ocağı (8 ay)
1980 Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanlık Eğitimi
1984 Manisa Demirci Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanlığı ve Baştabibliği
1985 Ankara Şereflikoçhisar Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanlığı ve Baştabibliği
1989 Hatay-Kınkhan Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanlığı ve Baştabibliği
1990 İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Başasistanlığı
1995 Aynı hastanede Genel Cerrahi Şef Muavinliği
1997 İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Muavinliği
1999 İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3.Genel Cerrahi Kliniği Şefliği
1999 Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Baştabibliği.Bu görevi 2.5 yıl sürdürdükten sonra bazı nedenlerden dolayı istifa ettim..Halen aynı hastanede 3.Cerrahi kliniği şefi olarak göreve devam etmekteyim.
2004 Genel Cerrahi Doçentliği, Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
3. Cerrahi Klinik Şefliği[/center]
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:23:04 PM
[
(https://www.akparti.org.tr/akkadro_foto/abdurrehim_ozkan.jpg)

Abdurrehim ÖZKAN   

1940 Yılında Trabzon ili Çaykara İlçesi Işıklı mahallesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Çaykara’da bitirdi. Lise öğreninimini Trabzon’da yaptı. 1961 yılında Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesine kayıt yaptırdı. 1962 yılı sonunda SSK Genel Müdürlüğünde Memur olarak çalışmaya başladı. Fakülteden mezun olduktan sonra 1966 yılının Mart ayında askerlik için Polatlı Topçu Okulunda görev aldı. Askerliğini 1968 yılında Ardahanda tamamladı. 1968 yılında SSK. Genel Müdürlüğünde ikinci defa Memur olarak görev aldı. Burada çalışırken açılan “Sigorta Müfettişliği” sınavını kazanarak önce Gaziantep sora Rize ve Trabzon’da Sigorta Müfettişi olarak görev yaptı. 1996 yılında emekli oldu. Aynı yıl Trabzon’da kurmuş olduğu “Nuhoğlu Gıda Maddeleri Ticaret Ltd. Şti.” ni çalıştırmaya başladı. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde Çaykara Belediye Başkanı seçildi ve halen bu görevi yürütmektedir.
 
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:23:22 PM
HANECİZADE  HACI SALİH(BİLGİN) EFENDİRESİM Haneci zade Hacı Salih Efendi  Hacı Salih Efendi 1898 yılında Trabzon' nun Çaykara ilçesine bağlı Akdoğan köyünde doğmuştur.Babası Trabzon Eşrafından Haneci zade Hacı Şerif Efendi' dir.Kur'an-ı Kerim, Sarf ve Nahiv ilmini dedesinden, Kaside-i Bürde'den de icazetini almıştır.Yurdun birçok yerinde kalmış, Arapça öğrenimini ilerletmiştir.1940 yıllarında Hasankale'nin Çöğender köyüne yerleşerek imamlık görevine başlayan Efe Hazretleri 40 yıl görevini ifa ettikten sonra 3 Şubat 1991 yılında ahiret'e intikal etmiştir. Hacı Salih Efendi'nin naaşı önce Erzurum Esat Paşa Kabristanı'na, bilahare Çöğender köyü girişinde hazırlanan türbesine defnedilmiştir.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:24:17 PM
HANECİZADE HACI HAFIZ YUSUF ZİYA (BİLGİN) EFENDİ Hacı Hafız Ahmet Hamdı Efendinin oğlu olarak 1921 yılında Çaykara Akdoğan köyünde doğdu. Haneci zadelerdendir. Çok başarılı bir öğrenci olan Yusuf Efendi on yaşında hafız oldu.  Medrese tahsiline, aynı köyden Hacı Ali zade Hacı Ahmet Efendiden başladı. Ondan Arap dilinin önemli derslerinden olan Sarf ve Nahiv derslerini aldı. İcazet alamadan hocası öldü. Ancak Yusuf Ziya Efendi,okumasına devam ederek  Uğurlu beldesine giderek devrinin büyük alimlerinden Mehmet Aşık Kutlu Efendiden okudu. Ondan dini eğitimin temel bilgilerini, feraiz ilimlerini, aşere ve takrib gibi özel yetenek isteyen kıraat ilimlerini tahsil ederek tamamladı. Daha sonra askere gitti. Askerden geldikten sonra okumaya ve o arada öğrenci yetiştirmeye devam etti. Kendi köyünden din alimi Glifirzade Osman efendi, Sula zade Cafer Efendi, Hacı Hasan Rahmi (Yavuz) Efendiden tahsiline devam ederek en son Hası Hasan Rahmi Efendiden  icazetini 1949 yılında alarak Çaykara’nın ilk kadrolu vaizlerinden oldu. 1960 yılında Çaykara müftüsü oldu. 1983 yılında kadar çalışan Hacı Yusuf Efendi görev yaptığı her dalda görevinin yanı sıra öğrenci yetiştirdi. Seksen yaşından sonra bile öğrenci yetiştirmeye devam eden Yusuf Ziya Efendi, Bursa İlahiyat Fakültesi ve diğer kurumlardan gelenlere ders vermekten geri durmadı. .
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:24:26 PM
HAFIZ FEHMİ EFENDİ (Haci velioğlu)1873’te Maraşlı köyünde doğmuştur. Köyünün medresesinde ve İstanbul Beyazıt camisinde Sürmeneli Hacı Sait Efendinin yanında öğrenim görerek icazet almıştır. Gösterdiği üstün başarılar sonucu 1907 de Kayabaşı kazasında, 1909’da da Adana’da bir kazaya naip (Kazayı yöneten kişi) olmuştur. Türkçe okur-yazar ve Rumca konuşurdu.
 
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:24:46 PM
HACI YUSUF TAŞKIN 1921 Yılında Çaykara Akdoğan köyünde doğdu. Babası Molla İbrahim Efendi, annesi Ayşe Hanım idi. Bir yaşına gelmeden annesi vefat etti. İlk derslerini babasından aldı. 12 yaşına geldiğinde babası öldüğü için bu kez Trabzon merkez vaizlerinden olan ağabeyi Kısa Hoca namıyla meşhur Molla Muhammet Taşkından ders almaya başladı. 1937 yılından itibaren Hatip oğlu Hacı Osman Efendiden eğitim gördü. Bir süre Turhal Şeker Fabrikası’nda çalıştıktan sonra Hacı Ahmet Efendiden ve daha sonra da Hacı Hasan efendiden ders alarak icazet aldı. Fahri imamlık yapmaya başladı. 1954 yılından itibaren ilk olarak Gümüşhane Kelkit’te vermeye devam etti ve ölünceye kadar ders verme işine devam etti. 1964-1970 yılları arasında İstanbul Beykoz’da imamlık yaptı. Adıyaman Menzilde bulunan Seyit Muhammet Raşit Efendiden tarikat dersi alarak tarikat dersi de vermeye başladı. 11.4.1996 tarihinde vefat etti.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:24:54 PM
HACI TAHİR EFENDİ (MUSAOĞLU)   “Hacı Tahir Efendi, Çaykara’nın Çoroş paçan (Taş kıran) köyünden olup ulema sınıfından Musaoğulları’ndan Müderris İsmail Efendinin oğludur. 1900 lü ilk yılların büyük âlimlerinden olup yaklaşık 80 yıl önce yapılan ve günümüzde ziyaretgâh olarak ta kullanılan Trabzon Hayrat ilçesi Merkez Gümüş alan mahallesindeki cami yanındaki türbede gömülmüştür. Türbenin mimari özelliği yoktur. Rivayetlere göre bu kabrin üzerinde geceleri ışık yandığı söylenir.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:25:01 PM
HACI MEHMET EFENDİ ( Çaykara- Uzungöl, Köseli) köyünde 1781 yılında doğdu. Tahsilini Erzincanlı Hacı Abdurrahman Efendiden yaptı. Uzun yıllar kendi köyünde müderrislik yaparak icazet verdi. Talebeleri arasında daha sonradan Of müftülüğü yapacak olan Salih efendi ile oğlu Tahir Efendi de vardır. 1811 yılında Of müftüsü oldu. 1828 yılında Osmanlı - Rus Savaşlarında Ruslara karşı gösterdiği başarılardan ötürü paşalık rütbesi alarak Of müftülüğü görevinden kadılık görevine geçti. 85 yaşında 1864 yılında vefat ederek kendi köyü olan Köseliye gömüldü.
 
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:25:08 PM
İSMAİL HAKKI EFENDİ (HACI İSMAİLOĞLU)İsmail Hakkı Efendi, tüccardan Mustafa Ağanın oğludur. Hacı ismailoğlu olarak anılır.
1267 H. yılında Çaykara Şer ah (uzun göl) köyünde doğmuştur. İlk olarak köyündeki sübyan mektebinde okudu. Daha sonra İstanbul’a gelerek Süleyman iye medresesinde eğitim görerek 1301 H. yılında Hacı Mahmut Efendiden icazet aldı. Daha sonra nüvvab mektebine girerek buradan sınıfı rabi derecesi ile diploma almıştır.
1308 H. yılında Erzurum vilayetine bağlı Refahiye kazasında 1250 kuruş maaşla göreve başlamıştır. 1309 1314 H. yılları arasında maaşı 1500 kuruşa çıkmıştır. Bu tarihlerden sonra Trabzon vilayeti Kelkit kazası naipliğinde bulundu. Daha sonra 1316 yılında tekrar Refahiye kazasına gelerek kaymakamlık görevinde bulunmuştur. 1320 yılına kadar bu görevde bulunmuştur.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:25:15 PM
HACI SAİD EFENDİÇaykara  Karaçam doğumludur.Günümüze ondan bir tek mezar taşında yazılı dörtlük kalmıştır.Onun neslinden olup yaşayanların anlattıklarına göre: Sait Efendi,malı- mülkü, servet-ü samanı-ı bol, Cihan müftüsü lakabıyla nam salmış, dört kız, dokuz icazetli erkek babası bir zat idi. İlmiye kıyafetiyle gezen mücaz dokuz oğluna bakmaya kıyamaz, kem nazar değmesin diye ayrı, ayrı gezmelerini arzu ederdi.. Lakin kader oklarına maruz kalan bu genç alimler kısa aralıklarla vefat edince Sait efendinin dünyası yıkıldı, ümitsizliğe karamsarlığa düştü ve gönlünün ateşini, hayatta iken mezar taşına nakşettiği şu dörtlükle dile getirdi:

“Hamdulillah ilm’ü-irfan ile bulmuşum şeref
Ah edüp gittum cihandan yoktur yerume halef
Cem’olup ahbâb-ı sâdık, her gün ağlasın beni
Dür  idim çıktım sedeften yine boş kaldı sedef”
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:25:27 PM
HACI MEHMET TERZİOĞLU, 1910 yılında Çaykara Fotinos (Kabataş) köyünde doğdu. Babası 1951 yılında Artvin Ardanuç Kudur yaylasına imamlık yapmaya giderken yolda geçirdiği bir kaza sonucu öldü ve Hopa’da defnedildi. Askerliğini Erzurum’da yaptı ve ilim hayatına 41 yaşında iken babasının elim bir trafik kazasında ölümü üzerine onun ideallerini yaşatmak üzere başladı. Akdoğan köyünden H.Hasan Efendiden icazet aldı. Of ve Akçaabat’ın çeşitli köylerinde imamlık yaparken sadece imamlık ile yetinmeyip gittiği her caminin inşaat işleriyle de uğraştı. Sohbeti hoş ve çok alçak gönüllü olan Hocaefendi’nin abdestsiz gezmediği söylenir.  25.1.1994 tarihinde Trabzon’da kızının yanında iken vefat etti ve köy kabristanına getirilerek gömüldü.

 
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:25:36 PM
Hacı Hafız Muhammet Bahaeddin Efendi, 1920 yılında Samsun Çarşamba’da ölmüştür. Mezarı Çarşamba’da Orta mahalle Keten camisinin avlusundadır.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 06:25:47 PM
Ahmet Hulusi Serdaroğlu:
      1911 yılında Çaykara’nın Aşağı Kumlu köyü Serdarlı mahallesinde dünyaya geldi. Babası Mustafa Efendi(Eğitmen), annesi Asiye hanımdır. Dedesi meşhur alimlerden Muhammet Bahauddin’dir.  1930-1940 yılları arasında dedesinden okuyarak icazet almıştır. Daha genç yaşında Arapça okutmaya başlamış, resmi görev aldıktan sonra da ders okutmaya devam etmiştir. Ders okutmayı çok severdi. Disiplinli ve başarılı bir öğrenci idi. Verdiği dersi takip ederdi. Kendisinden aldığı dersi bir gün sonra kendisine tekrar edemeyen ve dersi aldığını kanıtlayamayan öğrenciye yeni bir ders vermez, o derse iyice çalışmasını ve onu iyice anlatmasını söylerdi.
         Kendisinden icazet alanlardan bir kısmı  Diyanet İşleri Başkanlığında çeşitli görevlerde bulunmuşlardır. Bunların hepsi değil müftü, vaiz gibi ve daha üstün görevlerde bulunmuş olanlardan bazıları şunlardır: Lütfi Şentürk, İrfan Şentürk, A. Şükrü Serdaroğlu, A. Ziyaeddin Zengin, A. Hulusi Başoğlu, Fahri Başoğlu, Ahmet Zaifoğlu, Ahmet Kaygısız, Hayrettin Aslanoğlu, H.Ali Gedik, Raif Korkmaz, Eyüp Zorlu, Harun Aytaç, Zeki Şemşek , Ömer Şahin, İlhami Güvendir, Mehmet Bektaşoğlu.
 
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 07:50:04 PM
YUSUF ÇATAL: 1.1.1937 Yılında Çaykara Gorgoras ( Eğridere) köyünde doğdu. Babası H. Ali Çatal’dır. Annesi Hace Ayşe hanımdır. Çok küçük yaştan itibaren babaannesinin ağabeyi Yusuf Korkmaz (Kuber Hoca) tarafından Kur’an-ı Kerim öğrendi ve ilk dini dersleri aldı. Sonra sırasıyla köyünün hafızlarından Hafız Hasan Yazıcı ve H. Süleyman Gönan hocalardan ders alarak çok küçük yaşta hafız oldu. Bundan sonra komşu köy olan Zeleka köyüne giderek oranın tanınmış din adamlarından H. Cafer Aydın’dan talim ve tashih dersleri aldı. Of Çufarukse (Uğurlu) köyünde giderek devrin en büyük Reisül Kurası Mehmet Rüştü Aşıkkutlu Hocaefendi’den bir müddet okuyarak hafızlık icazetnamesi aldı. Daha sonra Çaykara Paçan (Maraşlı) köyünde, tanınmış âlimlerden H. İbrahim Kadıoğlu’ndan Arapça, sarf ve nahiv okudu. Aynı köyden müderris    H. İdris Efendi’den tahsile devam etti. 1956 yılında burada Çaykara,çevresi  ulema sınıfının huzurunda Arapça icazetname aldı.
 
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 07:50:14 PM
Abdullah Yazıcı :1931 yılında Çaykara ilçesine bağlı Çufarukse (Uğurlu) kasabasında doğdu. Babası Mehmet Efendi’dir. İlkokula giderken bir taraftanda Mehmet Rüştü Aşıkkutlu Hocaefendi’den okumaya başladı. 10 yaşında iken hafız oldu. İlkoukulu bitirdikten sonra medrese usulu eğitim almak üzere Aşıkkutlu Efendi’nin medresesine yerleşti. Burada 12 yıl okudu. Ondan sonra Çaykara’ya geçerek burada Hacı Hasan Rami Yavuz Efendi’den okumaya başladı. İki yıl okudu. İcazetini alamdan İstanbul’a gitmek zorunda kaldı ve oradaki hocalardan icazet aldı.
         Bir süre Zonguldak ilinin Çaycuma, Kozlu ve Filyos ilçelerinde dini görevlerde bulundu. Askerliğini tamamladığı 1954 yılından İstanbul Üsküdar’a yerleşti. Burada imam- hatip olarak dini görevine başladı. Okumaya da devam etti. Varnalı Hamdi Efendi ve Hacı Hafız İsmail Bayrı fendi gibi devrin İsdtanbul’daki en önemli din adamlarından ders aldı. Bir taraftanda kendisi talebe okuttu.
Abdullah Yazıcı 28.09.2002 tarihinde vefat etmiştir.       
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 07:50:25 PM
Hacı Salih Efendi :"Soyu" Kırım'dan göçle Erzurum'a gelmişlerdir. Erzurum'da onlara "Lakap olarak" Hanecizade derlermiş.
Hacı Salih Efendi'nin dede soyu, bir müddet Erzurum'da kaldıktan sonra Trabzon'un Çaykara ilçesi Akdoğanlar Köyü'ne nakletmişlerdir.
Bu aileden Hacı Salih Efendi 1898 yılında işte bu Akdoğanlar Köyü'nde dünyaya gelmiştir.Henüz çocukken dedesi İbrahim Efendi imam olarak Çöğender Köyü'ne getirtilir. İbrahim Efendi'nin Akdoğanlardan ayrılması ve Erzurum'a gelmesi ile aile orada kendilerini sahipsiz hisseder ve büyük bir boşlukta olduklarını anlayarak, onlar da tekrar göç ederek Çöğender Köyü'ne gelir yerleşirler. Hoca İbrahim Efendi, bir taraftan oğlu Hacı Şerif Efendiyi yetiştirirken diğer taraftan da torunu Küçük Salih'e Kur'an-ı Kerim'i, Arapça dil gramerini öğretir ve Tecvid dersleri verir. Salih Efendi henüz yedi yaşında iken Kur'an'ı ezberlemiş ve hafız olmuştur.Babası Şerif Efendi de hocadır. ilk önce Alvar Köyü'ne, babasının ölümünü müteakip Çöğender Köyü'ne imam olur.Daha sonraları, alim Tayyip Zühtü Efendi'nin dergahına girer ve kendisini yetiştirdikten sonra bu alimden icazet alır. Bir taraftan da Hacı Hasan Rahmi Efendi ye dersler vermeye başlamıştır.
       Eserleri;  Mefati-hül Geybiye isimli Fıkıh ve Tasavvuftan bahseden eserini yazmıştır.
                      Zübdetül Kelam'dır ve fıkıh üzerinedir.

Hüv-el-Baki

Eyledi hem-nam-i Z-in Nureyn terk-i masiva

Arif Billahi aziz'i nakçbend-gam ver

Zikr ü fikri Hak idi mürşid-i mutlak idi

Kırk sene taat île evkatı etmişti güzer

Pote-i takvada sim-asa vücudun kal-i düb

Paye-i iksir olurdu hake itseydi nazar

Tekye-i dehr-i deniden tay idüp seccadesin

Hanikah-i kurb-i Hakka gitdi ol sahip siyer

Söyledim mu’cemle Galib fevtinin tarihini

Cenneti Osman Efendi eyledi yahu makar.

Fi 10 Recep 1283

Nemekahu Misrî

"Şair Galib'in nazm ettiği, Mısrî'nin yazdığı bu kitabeye göre burada kırk sene ibadet ve taatla meşgul olan, takva potasında vücudunu gümüş gi*bi eriten, toprağa baksa iksir yapan Nakşubendi Mürşidi Osman Efendi gömülüdür. Osman Efendi 1283 yılı Recebi'nin onunda bu deni Dünya tekyesinden seccadesini dürerek Tanrı yakını Hankaha gitmiştir*

Son mısraın noktalı harfleri Ebced hesabıyla ölüm tarihini gösteriyor.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 07:50:33 PM
MEHMET RÜŞTÜ AŞIKKUTLU 1901 yılında Çaykara ilçesinin Çufarukse Köyü’nde (Uğurlu Beldesi’nde doğdum. Kur’anı Kerim ezberimi köyümdeki fâıl muhterem hafız üstatlarımdan ikmâl ettim. İlk tahsilimi, 40 yıl maârifte hizmet eden babam Ahmet Cemalettin Efendi Aşıkkutlu’dan yaptım. Arapça tahsilimi, yedi yılını yaz ve kış fasılasız devam ederek fâzıl muhterem üstad Tahir Efendi Çalıkzade’den, iki yılını da İstanbul dersiamlarından Hacı Dursun Efendi kıymetli üstadımızdan yaptım. Son iki yıl tahsilimi, Daru’l-Hilafe medresesi programları ıslah edilerek bu programlar gereğince tedrisat yapmalarına resmen müsaade edilen medreselerine imtihanla dördüncü sınıftan kaydedildim. Beşinci sınıf derslerini ikmal ederek altıncı sınıfa geçtim. (Bu husustaki belgemin aslı Diyanet İşlerindeki dosyama gönderilmiştir.) altıncı sınıfta medreseler lağvedildi. Bundan sonra bir müddet daha adı geçen üstad muhterem Dursun Efendi Güven’den maâni, akâid, usul-i fıkıh, tefsir gibi derslerden hususi okudum. Bedehu İstanbul’a giderek Hacı Hafız Hamdi Şükrü ve yeğeni Hafız İsmail Hakkı Bayrı ve Hafız Ahmet Hamdi Varnalızade kıymetli havace efendilerimizden aşere, takrib, tayibe derslerini ikmal ettim. (İkmâlden maksat dereceme göre öğrendim.) Bu öğrendiklerimle 1932 yılından 1974 yılına kadar İmamlık ve vaizlik ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın müsadesiyle de Fahrî Kur’an öğreticiliği yapa geldim. Evvela Cenab-ı Hak ve tekaddes hazretlerinden sonra da din kardeşlerimden kusurlarımızın affını dilerim.
İslam Ansiklopedisinde ders aldığı hocalar hakkında ; ”babasından hıfzını tamamladığı, Çalıkzade Tahir Efendi, Çalekli Dursun Feyzi Efendi ve Kasımzade Hasan Efendi’den Arapça, Bakkalzade Paçanlı İsmail Hakkı’dan ferâiz dersleri” aldığı belirtilmektedir. Ancak işin gerçeği olarak kendi söylediklerinin doğru kabul edilmesi gerekir.
“Bilirsin okudu bin kez huzurunda kelâmını
Kabûlünle ruhuna sen refîk eyle selâmını
Nice huffâza Kelâmîn hıfzına hizmetle numûne olan
Üstâzü’l-küll el-Hâfız Osman Hasîb Efendi Karaismailoğlu”

        Mehmet Rüştü Aşıkkutlu Efendi, tedavi amacıyla 28.08.1980 tarihinde uçakla Trabzon’dan İstanbul’a giderken uçakta vefat etti.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 07:51:04 PM
HEMŞEHRİMİZ KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DEKAN YARDIMCISI , KARADENİZLİLER DERNEĞİ BAŞKANI DOC.DR SEDAT KAYGUSUZLA  YAPILAN RÖPORTAJ
(https://www.caykarahaber.info/zafer/cuman/kaygusuz1.jpg)
Bu resim küçültülmüştür. Gerçek boyutunda görmek için tıklayınız. Resmin orjinal boyutları 800x613 ve genişliği 117KB.
 Trabzon’un Çaykara ilçesi  Aşağıkumlu Köyü’nde 1972 yılında doğdum. İlkokulu köyümde tamamladıktan sonra ortaokul ve lise eğitimimi Trabzon Fatih Lisesi’nde 1988 yılında tamamlayıp, aynı yıl üniversite sınavında KTÜ Tıp Fakültesi’ni kazanıp tıp eğitimime başladım. 1994 yılında mezun oldum. Aynı yıl çektiğim kura sonucu Mardin ili Nusaybin ilçesi Akarsu beldesinde hekimlik görevime başladım. Bu arada girdiğim TUS’u kazanınca KTÜ Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünde ihtisasa başladım ve 2000 yılında uzman oldum. Bir süre daha aynı bölümde çalıştıktan sonra Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin aynı bölümünde akademisyenlik hayatıma başladım. 2005 yılında doçent oldum. 2006 yılından beri Tıp Fakültesi dekan yardımcılığı görevine atandım ve halen aynı görevi sürdürmekteyim. Kırıkkale’deki yaşadığım zaman zarfında da derneğimizin önce yönetim kurulunda görev aldım sonra da 2005 yılından itibaren yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütmekteyim.

: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 07:51:46 PM
(https://metinankaralisesi.googlepages.com/koy.jpg/koy-full;crop:0.13,0.13,0.88,0.77.jpg)
1966 Trabzon Çaykara doğumluyum.
İlk,orta ve liseyi Ankarada okudum.1989 Fizik bölümünü
kazanarak gittiğim ODTÜ'de hazırlık okuyarak
ertesi yıl Gazi üniversitesi İngilizce
öğretmenliği bölümünü kazandım.Mezun olduktan
sonra 5 yıl Kırşehir Çiçekdağı lisesinde
görev yaptım.2000 yılındaki Anadolu lisesi
öğretmen seçimi sınavını kazanarak
Ankara Anafartalar Anadolu Ticaret Lisesine
atandım.2005 yılınndan beri Ankara Lisesinde
görev yapmaktayım....Evliyim ,Mehmet Coşkun ve
Hanefi isimli iki oğlum var.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 07:52:20 PM
(https://resimler.haberler.com/haber/950/kayseri-valisi-mevlut-bilici-gorevine-basladi_o.jpg)

KAYSERİ VALİSİ MEVLÜT BİLİCİ
Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü görevinden Kayseri Valiliği'ne atanan Mevlüt Bilici, şehre gelerek görevine başladı. Valilik binası önünde daire müdürleri ve valilik çalışanları tarafından karşılanan yeni vali Bilici, katılımcı bir yönetim anlayışı oluşturma çabası içerisinde olacağını söyledi.
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 07:53:53 PM
Mustafa Gökmen

(https://www.lpghaber.com/haberfoto/072008/SIYASET-2y7ak2fze90olxcuvtn541iqs86hrgjm3bp.jpg)
Kktc Çevre Ve Doğal Kaynaklar Bakanı Mustafa Gökmen, Memleketi Trabzon'da Hasret Giderdi
Zaman - 19.08.2008 11:17
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 07:54:38 PM
(https://www.yerelnet.org.tr/resimler_bizden/129847_11_47_38.jpg)

Beş yıldır Tekirdağ'ın 61.000 nüfuslu Çerkezköy İlçesi Belediye Başkanlığı görevini yürütmekte olan hemşehrimiz Ali Ertem 29 Mart seçimlerinde yeniden Ak Parti'nin adayı oldu. 1961 doğumlu ve inşaat mühendisi olan Ertem 2004 seçimlerinde en yakın rakibinin iki kat fazlası oyuyla Çerkezköy'e Belediye Başkanı seçilmişti. Ak Parti'den seçilen Ali Ertem 29 Mart 2009 yerel seçimleri için tekrar Ak Parti'nin Çerkezköy adayı oldu. Ali Ertem Çaykara'nın Uzuntarla Köyünden.
 
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 07:57:12 PM
Hemşehrimiz Eczacı Osman Topaloğlu
(https://www.caykarahaber.info/zafer/sami/sahinkaya/osmantpl.jpg)
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 07:58:17 PM
AHMET HAŞİM BALTACI KİMDİR?
(https://www.caykarahaber.info/zafer/kemal/caykara/16.jpg)
Ahmet Haşim Baltacı 1965  yılında  Çaykara’nın Baltacılı Köyünde doğdu. ilkokul,ortaokul ve lise tahsilinden sonra 1984 yılında girdiği İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Astronomi Bölümündeki eğitiminin ardından, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünü kazanarak; 1989 yılında mezun oldu. Askerliğine 1991-1992 yılları arasında Ankara-Polatlı Topçu Okulunda başlayarak, Hatay-Kırıkhan Endüstri Meslek Lisesinde Yedek Subay Öğretmen olarak tamamladı. AB, Küreselleşme ve Yönetim Organizasyonu konulu kurs ve seminerlere katılan A.Haşim BALTACI, iş hayatında mühendislik,tekstil,otomotiv,gıda paketleme ve iletişim sektörlerinde işletme sahibi ve yönetici olarak çalıştı. Birçok sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları içerisinde de aktif olarak yer aldı. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde AKPARTİ' den Arnavutköy Belediye Başkanlığına seçildi. Halen Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Yönetimi Bölümü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim programında yüksek lisans yapmaktadır. A.Haşim BALTACI evli ve üç çocuk babasıdır.

: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 07:58:58 PM
Yeni kurulan Bayburt Üniversitesinin kurucu rektörü Çaykaralı Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu oldu. Eylül ayından bu tarafa cumhurbaşkanı tarafından atanarak görevini sürdüren rektör Mollamahmutoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek'in ardından halen görevde olan ikinci Çaykaralı rektör oldu.
(https://www.caykarahaber.info/zafer/sami/caykaradancesitli/mmollamahmut.jpg)
Bayburt Üniversitesi Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu Kimdir?
 

1959 Çaykara/Trabzon doğumlu olup, ilk ,Orta, Lise Eğitimini Elmadağ (Ankara), Kozaklı (Nevşehir) ve Bulancak (Giresun) İlçelerinde tamamladı. 1984 yılında Gazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 1985-87 yıllarında Ortadoğu Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik bilim dalında Yüksek lisans çalışması yaptı. 1989 yılında Yurtdışı doktora bursu kazanarak, 1993 yılında Bradford Üniversitesi (İngiltere), İnşaat Mühendisliği Bölümü, Geoteknik bilim dalında Doktora çalışmasını tamamladı. Yurda dönüşünde, 1994 yılında Gazi Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Bilim Dalına Yrd. Doç. Dr. olarak atandı. 1996 yılında Doçentlik ve 2001 yılında da Profesörlük unvanını aldı.

: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 08:05:13 PM


KURT, NECMİ

(https://www.haberci61.com/resim/86429706.jpg)

(çaykara 1956 - )


(Baş Hekim - Doçent)



Doç. Dr. Necmi Kurt, 04.03.1956 tarihinde Trabzon/çaykara İlçesi Şahinkaya Köyü’nde doğdu.



Babası İbrahim Efendi, annesi Naibe Hanım’dır. İlkokulu Şahinkaya İlkokulu’nda, Ortaokulu Erzurum Yavuz Selim İlköğretim Okulu’nda, Liseyi Erzurum Yavuzselim ve Yüksek öğretmen Hazırlık lisesi’nde okudu. 1973 yılında girdiği Ankara Tıp Fakültesi’nden 1979 yılında mezun oldu.


Necmi Kurt 1979’da Pratisyen Hekim olarak Ankara çamlıdere Sağlık Ocağı’nda 8 ay görev yaptı. 1980’deAnkara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Cerrahi Kliniği’nde Genel cerrahi Uzmanlık eğitimi aldı. 1984’da Manisa Demirci Devlet hastanesi Genelöcerrahi Uzmanlığı ve Baştabibliği,ö1985’de Ankara Şereflikoçhisar DevletçHastanesi Genel Cerrahi uzmanlığı ve baştabibliği, 1989’da Hatay-Kırıkhan Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanlığı ve Baştabibliği, 1990’da İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırıma Hastanesi Genel Cerrahi Başasistanlığı, 1995 de aynı hastanenin Genel Cerrahi Şef Muavinliği’ne, 1997’de Hastanenin Başhekim muavinliğine yükseltildi. 1997 de St. Mark’s Hosbital/Londra Koloproktoloji eğitimi gördü. 1999’da Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Genel Cerrahi Kliniği Şefliği görevine, 1999 yılında da hastanenin Başhekimliğine getirildi. Başhekimlik görevini iki buçuk yıl sürdürdükten sonra, bazı nedenlerle idari görevinden istifa etti.

Nemci Kurt 2003 yılında, Dr. LütfiKırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Cerrahi Kilinik Şefliği’nde Doçentliğe yükseldi. Halen aynı hastanede 3. Cerrahi Kliniği Şefi olarak görevine devam etmektedir.


Türk Cerrahi Derneği, Ulusal Travma Derneği, Ulusal Endoskopim Laparoskopik Cerrahi Derneği, Europen Assocıatıon Of Trauma And Emergeney Surgery, İstanbul Derneği gibi meslek kuruluşlara üyelikleri yanı sıra; DoğuKaradenizliler Kültür Yardımlaşma Derneği, Trabzonlular Vakfı Kurucu üyeliği, Maltepe Trabzonlular Derneği Kurucu üyeliği ve Başkanlığı, çaykara Dernekpazarı Derneği Yönetim kurulu üyeliği ve çaykara Şahinkayalılar Derneği Kurucu üyesi ve Başkanlığı gibi görevlerde de bulundu. Evli ve 4 çocuk babasıdır.


ESERLERİ.


. Yetişkinlerde ve çocuklarda Ameliyat öncesiDeğerlendirme, Nobel Tıp Kikapevi, İstanbul 2002

. Akut ve Kronik Yara bakımı, Nobel tıp Kitapevi, İstanbul 2002


. 21 Adet yurtdışı bilimsel dergilerde yayınlanmış makale ve 12 bildiri, 76 adet yurt içi dergilerinde yayınlanmış makale ve 47 adet bildiri olmak üzere toplam 97 bilimsel makale ve 59 adet bilimsel bildiri


: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz January 22, 2009, 08:08:10 PM
mehmet niyazioğlu

(https://www.ekaf.org.tr/v01/yazimaraclari/my_documents/my_pictures/mehmet_niyazioglu.jpg)
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: lazfatih61 January 27, 2009, 04:23:25 PM
kayseri valisi mevlüt bilici
basbakanlik müstesar yardimcisi...adnan ertem
çerkezköy belediye basbakani .....ali ertem
kibris cevre ve doğal kaynaklar bakani....mustafa gökmen
almanya federal milletvekili......hakki keskin
ardahan hanak müftüsü....ismail hatipoğlu
bursa kamu sen il baskani....numan şeker
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz February 06, 2009, 12:27:01 PM
Bu isimlere yeni atanan YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF.DR İSMAİL YÜKSEK hocamızıda ekleyelim.
Kendisi Çaykara/PAÇAN köyündendir. Aynı zamanda eski hocamdır...
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: kuleva yavuz February 06, 2009, 12:27:16 PM
almanya federal milletvekili hakki keskin..doğum yeri maçka ama aslen çaykara alisinosdandir...................ayrica sakarya üniversitesi hocaalrindan prof.dr.Abdullah Aydınlı..................................eğitim-bir sen il başkanı Numan Şeker.......mili .Eğitim Baş Müfettişi Mustafa Kuvvetli
: Ynt: Çaykaranın Degerleri
: A.ÜSTÜNBAŞ June 07, 2009, 10:15:50 PM
           TÜRKİYE' NİN  5 NCİ  CUMHURBAŞKANI   MERHUM  CEVDET  SUNAY' IN                           :bayrak:
           
            RUHU ŞAD,MEKANI  CENNET OLSUN.. ALLAH'IN RAHMETİ ÜZERİNE OLSUN..



AHMET ÜSTÜNBAŞ                                                                         07.06.2009  KIRIKHAN