Gönderen Konu: DİL BAYRAMI, TÜRKÇE' NİN DRAMI !!.. (MAKALE; Yazan : Taha Akyol)  (Okunma sayısı 943 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı A.ÜSTÜNBAŞ

  • Deneme Mod
  • *
  • İleti: 4388
  • Rep Puanı: +112/-0
DİL BAYRAMI, TÜRKÇENİN DRAMI   :!:      :bayrak:

***
ATATÜRK'ÜN 26 Eylül 1932'de "1. Türk Dil Kurultayı"nı toplamasını her yıl "Dil Bayramı" olarak kutluyoruz. Bu sene de Türk Dil Kurumu (TDK), Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın katıldığı toplantılar düzenledi.

1930'ların ilk yarısında "tasfiyecilik" yani yabancı kökenli kelimeleri temizleyerek "arı Türkçe" yaratma politikası uygulanıyordu.

İsveç Veliahtı Gustaf Adolf'u 3 Kasım 1932'de Çankaya'da kabul eden Atatürk, bu ziyaretten "tükel üzgü bir kıvanç" duyduğunu anlatıyordu:
"Avrupa'nın iki bitim ucunda yerlerini berkiten uluslarımız, ataç özlüklerinin tüm ıssıları olarak, baysak, önürme, uygunluk kıldacıları olmuş bulunuyorlar."

Konuşma İngilizceye çevrildiği için Gustaf anlamış, ama Türklerin anlaması mümkün müydü? İsmet Paşa defterine "Kimse kimseyi anlamıyor" diye yazıyordu.

***
ATATÜRK de Falih Rıfkı'ya "Dili bir çıkmaza sokmuşuzdur" diyor, kendisinin kurtaracağını, "dilde ve musikide inkılâp olmayacağını" söylüyordu. Devlet radyosunda Türk müziği üzerindeki yasak kalkıyordu. "Güneş Dil" teorisi uydurularak zaten bütün dillerin Türkçeden çıktığı, "tasfiyeciliğe" gerek olmadığı anlatılıyordu.

İngiliz Kralı Edward'ın ülkemizi ziyareti konusunda Atatürk, 1 Kasım 1936'da Meclis'i açış nutkunda şöyle konuşuyordu:
"Mesut hadiseler olarak, Majeste Sekizinci Edward'ın mütenekkiren ziyaretini ve Montrö Mukavelesi'nin derpiş ettiği vichile tatbika başlandığını zikretmeliyim. Bu ziyaretin milletimizin temayülâtına uygun olarak fiilen inkişaf etmekte olan samimi münasebetlerimizde hayırlı tesirine şüphe yoktur."

Bugün gençler maalesef Ata'nın bu iki konuşmasını da anlamazlar! Bizdeki dil faciasının resmidir bu!

***
FALİH Rıfkı, Atatürk'ü anlamak için en 'sahih' kaynaklardan biridir. Atatürk'ün aşırılıkları deneyerek doğruyu bulduğunu yazar. Atatürk'ün sağduyusu ve pragmatik zekâsı...

Kelime ırkçılığının bir kültür kıyımı olduğunu gören Atatürk, artık kelime ayıklayıp kelime uydurmayı bırakarak, doğru bir kararla, 'terimler' üzerinde çalışmaya başlamıştı.

Ama Atatürk'ü tarih içinde tecrübelerinin bütünlüğüyle değil, seçilmiş sözlerinden örülü bir 'dogmatizm' olarak anlayanlar, onun 1930'ların ilk yarısındaki konuşmalarına dayanarak "tasfiyeciliği" sürdürdüler; hem de TDK'yı 'kullanmak' suretiyle!

Ve Türkçe fakirleşti... Muallim Naci'nin 1891'de basılan "Lügat"inde 25 bin kelime, 1914 basımlı Ali Seyyid'in "Kamus - ı Osmani"sinde 30 bin kelime vardı. TDK ise, Türkçeyi on beş yıl sözlüksüz bıraktıktan sonra, 1945'te ancak "yaklaşık 20 bin kelimelik" bir sözlük yayımlayabildi!

***
Prof. GEOFREY Lewis İngilizce "Türk Dil Reformu, Felaketli bir Başarı" adlı akademik eserinde, bu "dil mühendisliği" yüzünden yeni Türk nesillerinin Halide Edip, Reşat Nuri gibi Türkçenin büyük ustalarının dilini bile kaybettiğini esefle anlatır. (Oxford University Press)
Türk tarihi uzmanı Prof. Christopher Neuman "Amaç Tanzimat, Araç Tarih" adlı kitabında, "bir bakıma ırkçı olan... bir dil politikasına kurban gitmiş Türkçenin makus talihi"ni hüzünle belirtir. (Tarih Vakfı yayını).

Bir Fransız rahatça Moliere'i, bir Azeri rahatça Fuzuli'yi okur. Bizim yeni nesillere Ömer Seyfettin 'ağır' geliyor!
Bu kültürsüzleşmedir.
Cumhurbaşkanı Sayın Sezer, "Büyük Taarruz"a "Büyük Saldırı" demeyi içine sindirebilir mi? Taarruz, tecavüz, hücum; hepsi "saldırı" olup çıktı.

Anadolu'yu bin yılda vatanlaştırdığımız gibi, bin yılda fethettiğimiz bütün kelime ve kavramlar bizim milli kültür hazinemizdir. Onlarla dil zenginliğimizi koruyarak, asıl çağın ortaya çıkardığı yeni kavramlara Türkçe karşılık üretmekle uğraşmalıyız.Taha  AKYOL-Milliyet  Gazetesi  Yazarı
 :ççk:  (Kaynak  :  İnternetten  Alıntı . 25.09.2010  -  :klp:  Naklen Yazan : A. ÜSTÜNBAŞ)  :klp:
« Son Düzenleme: Eylül 25, 2010, 11:36:41 ÖÖ Gönderen: A.ÜSTÜNBAŞ »
SİGARA ' sız  temiz  çevre, temiz  toplum,  sağlıklı  yaşam  için  elele...

. . ..  NE  KADAR  TEMİZ  İSEN, O  KADAR  İNSANSIN  . . .

Çevrimdışı A.ÜSTÜNBAŞ

  • Deneme Mod
  • *
  • İleti: 4388
  • Rep Puanı: +112/-0
Ynt: DİL BAYRAMI, TÜRKÇE' NİN DRAMI !!.. (MAKALE; Yazan : Taha Akyol)
« Yanıtla #1 : Eylül 25, 2010, 11:53:30 ÖÖ »
 DÜNYADA  EN  ÇOK  KONUŞULAN  DİL  !!. . .   :!:    :bayrak:
 
1. Anadil ve ikinci dil olarak dünyada en yaygın olarak bilinen ve konuşulan dil Çince'dir (Mandarin).
    Mandarin lehçesinin 1,2 milyar konuşanı vardır.
2. en çok konuşulan dil İngilizce'dir. İngilizce 480 milyon kişi tarafından konuşulur.
    Diğer diller ise sıra ile:
3. İspnayolca (320 milyon)
4. Rusça (285 milyon)
5. Fransızca (265 milyon)

6. Hintçe (250 milyon)
7. Arapça (221 milyon)
8. Portekizce (188 milyon)
9. Bengalce (185 milyon)
10. Japonca (133 milyon)

11. Almanca (109 milyon)
Peki Türkçemiz niye mi bu listede yok.

Kimi Türkçe sitelerde, Türkçe yaklaşık 220 milyon konuşanı ile 5. yada 6. sıralarda gösterilir ancak bu tamamen yanlıştır. Zira 220 milyon kişinin (bazı kaynaklara göre bu rakam 160-180 milyon kişidir.) konuştuğu dil Türk dilleri ailesinin tümüdür. Örneğin Arapça bir dildir ancak Arapçanın bağlı olduğu dil ailesi Hami-Sami Dilleri Ailesi denilen Semitik dillerdirdendir -ki İbranice de bu dil ailesine dahildir- ve yaklaşık 470 milyon kişinin konuştuğu diller bu ailenin üyesidir.

Türkçe, en çok konuşulan diller arasında, 80 milyon konuşanı ile 13. yada 15. sırada yer alır.

İnternette araştırma yaptığınızda binlerce sitede binlerce farklı sıralama görebilirsiniz. En çok konuşulan dil sorusunun cevabında kesin olan şey ilk üç sıradır. Sırayla en çok konuşulan diller: Çince'nin Mandarin lehçesi, İngilizce ve İspanyolca'dır.
 :ççk: (Kaynak  :  İnternetten  ALINTI . 25.09.2010  -  :klp:  Naklen  Yazan  :  A. ÜSTÜNBAŞ)  :klp:
« Son Düzenleme: Eylül 25, 2010, 11:55:08 ÖÖ Gönderen: A.ÜSTÜNBAŞ »
SİGARA ' sız  temiz  çevre, temiz  toplum,  sağlıklı  yaşam  için  elele...

. . ..  NE  KADAR  TEMİZ  İSEN, O  KADAR  İNSANSIN  . . .

Çevrimdışı @sen@

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 4979
  • Rep Puanı: +100/-0
Ynt: DİL BAYRAMI, TÜRKÇE' NİN DRAMI !!.. (MAKALE; Yazan : Taha Akyol)
« Yanıtla #2 : Eylül 25, 2010, 08:05:24 ÖS »
Şiimdi konuştuğumuz türkçede kaç türkçe kelime var biliyor muyuz acaba? ;)
Zordur benimle yürümek. Bunu benimle yola çıkanlar bilir, hepsi yarı yolda gittiler. Suç kimde? Ben zoru seviyorum, onlar sevmiyor. Yapacak bi şey yok. Suçum var mı? Tabi ki var. 'Zor yola, kolay kişilerle çıkmak en büyük hatam'.