TRABZONFORUM - Trabzon ve Trabzonspor Forumu
Trabzon ve Trabzonspor!
Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
Aktivasyon eposta
nız mı yok?
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
TRABZONFORUM - Trabzon ve Trabzonspor Forumu
»
...:::(¯`·.TRABZON GENEL.·´¯):::...
»
Yöresel Mutfağımız & Yemek Tarifleri
»
Akçaabat Köftesi
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
2
3
4
Aşağı git
Gönderen
Konu: Akçaabat Köftesi (Okunma sayısı 9957 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
¤ۣۜ..¤SessizGemi
Administratör
İleti: 7518
Rep Puanı: +333/-3
Akçaabat Köftesi
«
:
Ocak 11, 2007, 12:21:04 ÖÖ »
TARİHÇESİ
1930 yıllarında Akçaabat'lı lokantacılarının ortaklaşa yaptıkları, etlerin (Öküz ve Dana) bir araya getirilerek bir arada çekilen kıyma birbirlerine bağlanabilmesi için belirli ölçüde ekmek ve az miktarda sarımsak karışımı ile kendilerinin yemesi için yaptıkları köfteden çok büyük bir damak zevki yakalamışlardır. Bu damak zevkini artık lokantalarda kömürlü, ızgaralı ocaklarda pişirilmek kaydıyla öncelikle bölgeye tanıtımı yapılmıştır ve o tarihten günümüze kadar tüm dünyaya tanıtımı sağlanmış olup Akçaabat Belediyesi tarafından her yıl Ağustos ayında belirli gününde Festival olarak tanıtım için gerekli şenlik ve şölenler sürdürülmektedir
Şimdi karnınız acıkmıştır ha
YAPILIŞI
Yöremizde hayvancılıkla uğraşan insanların yetiştirmiş olduğu Dana ve Öküz'ler (1 veya 2 yaş grubunda olmak kaydıyla) yetiştirici köylülerimiz tarafından sabahları yemleri verilirken yemlerine katılan tuz ve yörenin otlarının bu hayvanların üzerindeki etlerine vermiş olduğu tad ile köfteye ayrı bir damak lezzeti vermektedir.Akçaabat bölgesinin dışındaki illerden gelen hayvanların etinden bu lezzetin yakalanması mümkün değildir.
Bir Dana veya Öküz'ün ön kol etleri, bir miktar kaburga eti (döş), işkembe yağı ve böbrek yağı gerekli temizlik ve ayrışımlar yapıldıktan sonra karışım harmanlanarak kıyma makinasının normal kafesli olmak kaydıyla makine başında kıyıma geçilir. Yapılacak kıyımın miktarına göre belirli miktarda sarmısakla çekime başlanır. Sarmısakla çekime başlarken belirli gramajda ekmek katılır. Bu katılan ekmek etin zerreciklerinin birbirine yapışmasını ve kaynaşmasını sağlar.Fazla veya az katılan ekmek köftenin damak tadını bozar.Belirli gramajda katılması uygun görülür.Çekim olayı bittikten sonra çekilen kıyma makine önünde harmanlanarak ve tuzu atılarak yoğrulmaya başlanır. Bu yoğurma esnasında fazla veya az yoğrulma sağlıklı olmayabilir, normal kıvamı verildikten sonra rulolar haline getirilir ve normal gramajlarda kesime başlanır. Kesilen köfteler avuç içerisinde yuvarlanarak bastırılmış olarak düzgün bir şekilde tepsilere dizilir.İki veya üç sıra olan tepsiler dinlendirilmek üzere soğuk hava depolarına yerleştirilir. Dinlendirildikten sonra pişirmeye hazır bir konuma gelmiştir.
Akçaabat Köftesi'nin bir özelliği de pişirilme yerinin standartlara uygun olmasıdır. Bu standartlar belirli ölçülerde ocaklar olup bu ocakların yanabilmesi için odun kömürü kullanılmaktadır. Ocak yanmaya başladıktan sonra hazır olan köftelerin ızgaraya sıralanabilmesi için önce ızgara tel fırçası ile silinir belirli bir miktar böbrek yağı ile silinir ve belirli sıralarda köfte ızgaraya serilmeye başlanır. Serilen köftelerin takip edilmesi kaydıyla çevrilerek pişirilme olayı gerçekleştirilir, ve servise hazır vaziyete getirilir.
NE İLE YENİLİR
Piyaz
Düz taze marul önce seçilip yıkandıktan sonra bir süzgeç içerisinde sızması beklenir.Sızması bittikten sonra belirli bir miktar avuç içine alınarak keskin bir marul bıçağı ile kıyımı yapılır.Kıyılan marul tabağa serilir, bir gün önceden haşlanıp bekletilmeye alınan Kelkit fasulyesi üzerine serpilir.Aynı şekilde kıyılmış halde kuru soğan katılarak harman edilmiş vaziyette tabağa konulur. Zeytinyağı ve limonu eklenerek servise hazır vaziyete getirilir.
Ayran
Akçaabat Köftesinin yanından ayrılmaz içeceği ayranın yapılışı, Yoğurdu derin bir kaba koyarak çatalla veya el mikseri ile çırptıktan sonra üzerine iyice karışıncaya kadar azar azar süt eklenir, soğuk suyu ve tuzu karıştırdıktan sonra soğuk olarak servis yapılır.
Kızarmış Biber ve Domates
Kızarmış Biber ve Domates ile Akçaabat Köftesi'nin lezzeti bir başka damak tadı oluşturuyor.Bu iki malzemenin köfte yanında yenilmesi mutlak süretle tercih edilir.
Yöresel Ekmek
Trabzon yöresine özgü kocaman, taze, sıcacık, mis gibi Vakfıkebir ekmeği ile Akçaabat Köftesi'nin tadı bir başka olur.Köftenin vazgeçilmez yan yiyeceklerinden biridir
Aslında şimdi olsa çayla yine yenir ama
Konu alıntıdır ..
«
Son Düzenleme: Eylül 08, 2008, 10:23:51 ÖS Gönderen: ¤ۣۜ..¤SessizGemi
»
Kayıtlı
Sen üzülme, senin için bu gönlüm ağlar..
Execute
Banned
İleti: 1579
Rep Puanı: +27/-5
Bilirim Senin İçin Yaralı !!
Ynt: Akçaabat Köftesi :D
«
Yanıtla #1 :
Ocak 11, 2007, 08:56:09 ÖÖ »
Tşkrlr paylaşım için
Kayıtlı
61 Vatan 34 Mekan Alayına İsyan Kralına Hodri Meydan , Bizi Satanı Biz Bedavaya Veririz Paralo 61
¤ۣۜ..¤SessizGemi
Administratör
İleti: 7518
Rep Puanı: +333/-3
Ynt: Akçaabat Köftesi :D
«
Yanıtla #2 :
Ocak 11, 2007, 01:29:01 ÖS »
bak burda tarifi vermişim ben nasıl yapılacağını
tarif benden yapması bayanlardan di mi
Kayıtlı
Sen üzülme, senin için bu gönlüm ağlar..
Execute
Banned
İleti: 1579
Rep Puanı: +27/-5
Bilirim Senin İçin Yaralı !!
Ynt: Akçaabat Köftesi :D
«
Yanıtla #3 :
Ocak 11, 2007, 01:31:12 ÖS »
yani haklı adminimiz
yapında yiyelim
Kayıtlı
61 Vatan 34 Mekan Alayına İsyan Kralına Hodri Meydan , Bizi Satanı Biz Bedavaya Veririz Paralo 61
uSLaNMaZ
Premium Üye
İleti: 9942
Rep Puanı: +163/-17
Ynt: Akçaabat Köftesi :D
«
Yanıtla #4 :
Ocak 11, 2007, 06:02:30 ÖS »
kıs sen nesin benim yanımda çırak olursun anca..
ama ben size güveç yapim, mangal yapim yaa.akçaabat köfte başka bişi..çıkmıyo o, çok denedim
«
Son Düzenleme: Ocak 11, 2007, 07:37:00 ÖS Gönderen: uSLaNMaZ
»
Kayıtlı
***KiMiNe GöRe KRaLıZ, KiMiNe GöRe YaLaNıZ, HeRKeS KeYFiNe BaKSıN, aDaMıNa GöRe aDaMıZ***
Execute
Banned
İleti: 1579
Rep Puanı: +27/-5
Bilirim Senin İçin Yaralı !!
Ynt: Akçaabat Köftesi :D
«
Yanıtla #5 :
Ocak 11, 2007, 06:37:31 ÖS »
E yapta yiyelim
icraata geçir pLs
Kayıtlı
61 Vatan 34 Mekan Alayına İsyan Kralına Hodri Meydan , Bizi Satanı Biz Bedavaya Veririz Paralo 61
Execute
Banned
İleti: 1579
Rep Puanı: +27/-5
Bilirim Senin İçin Yaralı !!
Ynt: Akçaabat Köftesi :D
«
Yanıtla #6 :
Ocak 12, 2007, 09:11:49 ÖÖ »
Bilmiorum artık birinz artık kim olduğu önemLi değil
Kayıtlı
61 Vatan 34 Mekan Alayına İsyan Kralına Hodri Meydan , Bizi Satanı Biz Bedavaya Veririz Paralo 61
Execute
Banned
İleti: 1579
Rep Puanı: +27/-5
Bilirim Senin İçin Yaralı !!
Ynt: Akçaabat Köftesi :D
«
Yanıtla #7 :
Ocak 13, 2007, 09:09:19 ÖÖ »
hahahay
Kayıtlı
61 Vatan 34 Mekan Alayına İsyan Kralına Hodri Meydan , Bizi Satanı Biz Bedavaya Veririz Paralo 61
Execute
Banned
İleti: 1579
Rep Puanı: +27/-5
Bilirim Senin İçin Yaralı !!
Ynt: Akçaabat Köftesi :D
«
Yanıtla #8 :
Ocak 13, 2007, 09:40:15 ÖS »
kafa kafa değil fayton feneri
Kayıtlı
61 Vatan 34 Mekan Alayına İsyan Kralına Hodri Meydan , Bizi Satanı Biz Bedavaya Veririz Paralo 61
kuzeydenizi
Premium Üye
İleti: 23498
Rep Puanı: +338/-14
çok şükür...
Ynt: Akçaabat Köftesi :D
«
Yanıtla #9 :
Aralık 04, 2007, 01:12:09 ÖS »
çok teşkkrl.dünyaca ünlü akçaabat köftemizi sunduğun için sessizgemi
Kayıtlı
"Annesi nin Gülü,bitanesi ve canım oğlum-2"
sancakbeyi_61
Premium Üye
İleti: 4340
Rep Puanı: +270/-7
Ynt: Akçaabat Köftesi :D
«
Yanıtla #10 :
Aralık 04, 2007, 02:49:49 ÖS »
trabzona geldigimde kilolarca alıp getircem eskişehire..özlüyor insan,arkadaşlar da cok begendi:)
Kayıtlı
dümende ve başaltlarında insanlar vardı ki bunlar uzun eğri burunlu ve konuşmayı şehvetle seven insanlardı. sırtı lacivert hamsilerin ve mısır ekmeğinin zaferi için hiç kimseden hiçbirşey beklemeksizin bir şarkı söyler gibi ölebilirdiler....
heydeli
Aktif Üye
İleti: 37
Rep Puanı: +0/-0
Ynt: Akçaabat Köftesi :D
«
Yanıtla #11 :
Aralık 19, 2007, 09:57:08 ÖS »
akçabat köftesi süper ;D
Kayıtlı
Ah Bu AşK İfLa EtMeZ BeNi OnUnSa UmRuNdA DeYiL:
çarşıgüzeli
Premium Üye
İleti: 1455
Rep Puanı: +38/-1
Ynt: Akçaabat Köftesi :D
«
Yanıtla #12 :
Ocak 20, 2008, 02:30:02 ÖÖ »
sessizgemi yaparsın artık bigün yeriz
çok güzel görünüyolar valla hmm paylaşım için teşekkürler
Kayıtlı
Yazdır
Sayfa: [
1
]
2
3
4
Yukarı git
« önceki
sonraki »
TRABZONFORUM - Trabzon ve Trabzonspor Forumu
»
...:::(¯`·.TRABZON GENEL.·´¯):::...
»
Yöresel Mutfağımız & Yemek Tarifleri
»
Akçaabat Köftesi