...:::(¯`·.TRABZON GENEL.·´¯):::... > Yöresel Mutfağımız & Yemek Tarifleri

Trabzon Mutfağı

<< < (2/6) > >>

@sen@:
Hamsi Dolması


Malzeme:
500 Gr. İri hamsi ,
2 adet kuru soğan ,
1 demet maydanoz ,
½ çay bardağı sıvı yağ , Tuz , Karabiber

Yapılışı:
Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır. Her iki tarafı tuzlanır ve biberlenir.
Soğanlar ince halkalar halinde doğranır; tuz ve karabiber serpilip biraz ovulur. İnce kıyılmış maydanozlar karışıma katılıp iyice karıştırılır.
Ayıklanmış bir hamsinin üzerine harçtan bir miktar konarak üstü diğer bir hamsiyle kapatılır ve hamsiler hafif yağlanmış bir tepsiye dizilip sıvı yağın kalanı üzerine dökülür ve 150 C sıcaklığa ayarlanmış fırında 40 dakika kadar pişirilir.
Sıcak veya ılık servis yapılır.

@sen@:
Hamsi Kuşu


Malzeme:
500 Gr. İri hamsi ,
2 adet kuru soğan ,
1 demet maydanoz ,
Yeterince un ,
2 yumurta ,
Yeterince sıvı yağ , Tuz , Karabiber

Yapılışı:
Hamsiler kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır, yıkayıp durulanır. Her iki tarafı tuzlanır ve biberlenir.
Soğanlar ince halkalar halinde doğranır; tuz ve karabiber serpilip biraz ovulur. İnce kıyılmış maydanozlar karışıma katılıp iyice karıştırılır.
Ayıklanmış bir hamsinin üzerine harçtan bir miktar konarak üstü diğer bir hamsiyle kapatılır ve her iki tarafı iyice unlanır ve çırpılmış yumurtaya bulanır.
Sıvı yağ bir tavada iyice kızdırıldıktan sonra hazırlanmış hamsi dolmalar yağın içine konup her iki yüzü çevrilerek kızartılır.
Sıcak servis yapılır.

Not: Bu yemek Orta ve Doğu Karadenize özgüdür. Kızartma işlemi esnasında özellikle hamsiyi çevirirken çok dikkat etmek gerekir, dağılabilir.

@sen@:
Hamsi Köftesi


Malzeme:
½ kg hamsi ,
2 kahve fincanı un ,
1 demet maydanoz ,
1 çay kaşığı kuru nane ,
1 çay kaşığı kekik ,
1 adet kuru soğan ,
2 adet yumurta ,
Sıvı yağ (yeterince) , tuz , karabiber , sumak

Yapılışı:
Hamsileri, kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde ayıklayınız; yıkayıp durulayınız. Bilahare çok küçük parçalara doğrayınız. Maydanozları ince kıyınız. Soğanları rendeleyiniz. İçine diğer malzemelerle birlikte doğranmış hamsileri koyup iyice harmanlayınız.
Yumurtaları çırpıp ilave ediniz ve tekrar karıştırınız (Mutfak robotunuz varsa karıştırma işlemini orada yapabilirsiniz). Harmanlanmış malzemeyi küçük toplar halinde yoğurunuz. Kızgın yağda çevirerek kızartınız. Sıcak servis yapınız.

Not: Bu yemek Orta ve Doğu Karadenize özgüdür.

@sen@:
Hamsi Mücver


Malzeme:
250 Gr. hamsi,
2 adet iri patates,
2 adet yumurta,
1 tutam dereotu,
1 su bardağı un,
Sıvı yağ (Zeytinyağı olabilir), Tuz , Karabiber

Yapılışı:
Hamsileri kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın, yıkayıp durulayın.
İkiye ayırıp her iki tarafını tuzlayın ve her filetoyu tekrar ikiye bölün.
Patatesleri soyup ince rendeleyin, sıkıp suyunu çıkarın. Rendelenmiş patatesleri bir kaba alin ve önce yumurtaları ilave edip iyice karıştırın.
Sonra sırası ile unu, ince kıyılmış dereotunu, hamsiyi, tuz ve karabiberi ilave edip tekrar karıştırın.
Tavada sıvı yağı iyice kızdırın. Çorba kaşığı ile karışımı yağa dökün ve mümkün olduğu kadar yassılaştırın. Bir yüzü kızardıktan sonra diğer yüzünü çevirerek kızartın. Bu işlemi karışımın tamamı bitene kadar tekrarlayın. Kızarmış mücverleri kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın. Sıcak servis yapın.

Not:
Daha hafif olmasını istiyorsanız, karışımın tamamını yağlanmış tepsiye döküp 180 derece ısıtılmış fırında da pişirebilirsiniz.

@sen@:
Mısır Ekmeği


Malzeme:
Mısır unu, sıcak su, tuz.

Yapılışı:
Mısır unu derin bir kap içerisine koyu*larak sıcak su ile topaklanmayacak şekilde yavaş ya*vaş yoğrulur. Yoğrulma esnasında bir miktar tuz İlave edilir. Diğer taraftan pleki ısıtılır. Isıtılmış olan plekinin içerisine hazırlanmış olan mısır unu hamuru konulur üzeri saçla kapatılır. Saçın üzerine köz dökülerek pişirilir. (Veya pilitada pişirilir.)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git