Gönderen Konu: TONYA EKONOMİSİ  (Okunma sayısı 2857 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı sancakbeyi_61

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 4340
  • Rep Puanı: +270/-7
TONYA EKONOMİSİ
« : Mart 03, 2007, 05:59:54 ÖS »
İlçenin ekonomisi genellikle tarım ve hayvancılığa dayanır. Tarım ürünlerinden en çok mısır, fasulye, patates gibi tarım ürünleri yetiştirilir. Sahile yakın köylerde fındık yetiştirilirse de pek yekun tutmaz. Tarım çalışmaları genel olarak hayvancılıkla bağlantılı olarak sürdürülür. Üretilen ürünlerin büyük bir bölümü hayvanların beslenmesi sırasında tüketilir. Ayrıca yaklaşık 9000 hektar arazi çayır ve mera olarak kullanılır. Bu meralardan kesilen otlar hayvanların kışlık yiyeceği için kurutularak saklanır. Ekonominin asıl dayanağı süt hayvancılığıdır. Tarım ürünlerinde pazarcı üretim olmamasına rağmen hayvan ürünlerindeki üretim tamamen pazarcı bir nitelik gösterir. Elde edilen sütler ya ilçede kooperatife ait fabrikada işlenir, yada evlerde tereyağı ve peynir haline getirildikten sonra pazarlanır. Her ikisi de ilçe halkının geçimini temin etmede önemli rol oynar. İyi bir değerlendirme yapılabildiği takdirde gelecek de hayvan ürünleri yönünden Tonya İlçesi Bölgenin üretim merkezi haline gelebilir.

İlçemizde sanayi kuruluşu olmamasına rağmen bu açığı kısmen de olsa kapatmaya yönelik 1969 Yılında kurulan "Tonya ve Bütün Köylerini Kalkındırma Kooperatifi" 8 ton/gün kapasiteli bir süt fabrikası kurarak merkeze yakın olan mahalle ve köylerin sütlerini alabilmektedir. Bu fabrika şu anda 60 ton/gün kapasiteye çıkarılmış olup, ilçe halkının büyük ölçüde geçim kaynağı olarak hizmet vermektedir.

Bu kooperatiften ayrı olarak Kalınçam köyünde "Orman Kalkındırma Kooperatifi" kurulmuştur. Merkez, İskenderli ve Hoşarlı köyünde birer Tarım Kredi Kooperatifi mevcuttur.

İlçede banka olarak T.C. Ziraat Bankası şubesi ve Akbank ATM olarak hizmet vermektedir.

İlçemizdeki merkez belediyesi ve ilçe Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yöresel giyim, dokuma vb. dallarda sergiler açılmıştır.

İlçemizde yaz aylarının belli zamanlarında yayla şenlikleri kapsamında düzenlenen panayırlardan en önemlisi Temmuz ayı ortalarında yapılan Otçular Haftası ve Kadıralak şenlikleridir. Otçular Haftası Kadırga Kır Pazarında düzenlenir. Şenlikler günü belirtilen yerde toplanan halk gün boyu eğlenceler tertip eder, bu eğlenceler gidiş dönüşlerde de devam eder. Ayrıca üç yıldan beri ilçe tanıtımı için tereyağı festivali düzenlenmektedir.
dümende ve başaltlarında insanlar vardı ki bunlar uzun eğri burunlu ve konuşmayı şehvetle seven insanlardı. sırtı lacivert hamsilerin ve mısır ekmeğinin zaferi için hiç kimseden hiçbirşey beklemeksizin bir şarkı söyler gibi ölebilirdiler....

Çevrimdışı Kızıl_Çeri

  • Paylaşımcı Üye
  • ****
  • İleti: 257
  • Rep Puanı: +40/-0
  • bize kalanların koruyucusu
Ynt: TONYA EKONOMİSİ
« Yanıtla #1 : Mayıs 09, 2007, 08:24:17 ÖS »
sağol
bize kalanların koruyucusu