Gönderen Konu: Şalpazarı mahalleleri-köyleri  (Okunma sayısı 10831 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ¤ۣۜ..¤SessizGemi

  • Administratör
  • *
  • İleti: 7518
  • Rep Puanı: +333/-3
Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« : Şubat 27, 2007, 06:34:20 ÖÖ »
Mahalleleri


Çamkiris Mahallesi
Dereköy Mahallesi
Kalecik Mahallesi
Kireç Mahallesi
Sugören (Körüsten) Mahallesi
Turaliusagi Mahallesi

Köyleri

Ağırtaş (Gavurkıran) Köyü Şalpazarı ilçesinin güneybatı yönünde, 5 km mesafede 132 haneli, 458 nüfuslu küçük bir köydür. Köyün tarihçesi ile ilgili kesin bilgi olmamakla birlikte söylentiler vardır. Köye ilk gelip yerleşenin "Tül Ali" adında bir şahsın olduğu söylenmektedir. Köyün eski adı "Gavurkıran"dır. Ağırtaş Köyü ile ilgili Osmanlıca yazılmış bilahare lüzum üzerine (1955) yılında yeminli tercüman tarafından Türkçe'ye çevrilen mahkeme ilamında belirtildiği gibi kuruluşundan günümüze kadar (375) senelik bir tarihe sahip olduğu görülmektedir. Köye ilk yerleşenler Şalpazarı'na gidip gelirken yolun dik olmasından dolayı yorulunca çetin anlamına gelen "Ne Gavurkıran" diye yakınırlarken bu zamanla köyün adı olarak kalmıştır. Daha sonra yapılan değişikliğe "AĞIRTAŞ" olarak değiştirilmiştir.
        

Akçiris Köyü Beşikdüzü-Şalpazarı karayolu üzerinde, Şalpazarına 7 km mesafede ve kuzeydoğusunda yer alır. Hane sayısı 48, nüfusu da 106'dır. Eski adı "Çamkiriş" olan köy, 1950 yılına kadar Çarlaklı köyünün bir mahallesi iken bu tarihte Çarlaklı Köyü'nden ayrılarak ayrı bir köy haline gelmiştir. Köye ilk yerleşenler Çırakoğulları, Ibikoğulları, Ayvazoğullarfdır. Köyde kirişlerin hep çamdan olmasından dolayı adı "Çamkiriş" olan köy, ilçede Çamkiriş Köyü'nün iki tane olması sebesi ile köyün ismini "Akkiriş" olarak değiştirmişlerdir.
        

Çamlica Köyü Şalpazarı ilçesinin güneyinde 10 km mesafede 235 nüfuslu küçük bir köydür. Çamlıca 1990 yılında kadar Doğancı Köyü'ne bağlı bir mahalle iken 1990 tarihinde Doğancı'dan ayrılarak köy statüsüne geçmiştir. Bu mahalleye ilk olarak Mamaçoğulları'nın gelip yerleştiği bilinmektedir. O zamanlar insanlar hayvancılık ve tarımla geçinirlermiş, her taraf sık ormanlık olduğundan ormanı yakıp tarım alanı açmayı düşünmüşler, çok büyük bir yangına sebep olmuşlar. Köyün bulunduğu yer de bu yangında meydana gelmiş ve köyün adına "Yanık" adını vermişler. Bu isim daha sonra değişerek, köyde çam ağaçlarının çok olmasından dolayı Çamlıca adına almıştır.
        

Çarlakli Köyü Şalpazarı ilçesinin kuzeyinde, Beşikdüzü-Şalpazarı yolunun doğu yakasında bulunan Çarlaklı Köyü ilçeye 6 km mesafededir. 81 haneli köyde 230 kişi yaşamaktadır. Kuruluşu çok eskilere dayanan Çarlaklı Köyü'nün ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmemektedir.
        

Çetrik Köyü ilçenin batısında, ilce merkezine 5 km. mesafede yer alan Çetrik köyü 38 haneden ibarettir. Toplam nüfusu 240'tır. Ne zaman kurulduğu kesin bilinmeyen köye ilk yerleşenlerin, "Karamehetetoğulları, Kufanaşoğulları, Gandazoğulları, Yusufoğulları, Çavuşoğulları, Aliçoğulları" oldukları söylenmektedir. Köy kurulmadan önce buralar çalılık, çırpılık olduğundan ve hasım sahipleri, kaçaklar için saklanma yeri imiş. O yüzden buraya ilk önce "Çete" denmiş. Daha sonra ise çalılık, çıtılık denmeye başlamış. En son ise köyün adı "Çetrik" olarak kalmıştır.
        

Dorukkiris Köyü ilçe merkezinin güney yönünde, Acısu grup yolunun doğu yakınında, ilçeye 10 km uzaklıktadır. Köyde halen 220 hanede 739 kişi yaşamaktadır. Köyün tarihçesi kesin olarak bilinmemektedir. Köy yıllar önce bol ormanlık bir alana kurulmuş, bu ormanlarda bol ve kalın ladin ağaçları yetiştiği ve ladin ağacına halk tarafından doruk denildiği, doruk ağaçlarının yontularak evlerin çatılarında kiriş olarak kullanıldığı, doruktan kirişli köy anlamına gelen "Dorukkiriş" köyü adını aldığı söylenmektedir.
        

Doganci Köyü ilçenin güneyinde 11 km mesafede, Acısu grup yolunun doğu yakası üzerinde bulunan Doğancı Köyü 776 nüfuslu, 150 haneli bir köydür. Kuruluşu hakkında kesin bir bilgi yoktur. Her yanı ormanlarla kaplı olan köyün tepesindeki sık ormanlı bir bölgede kartalı andıran, çevre halkı tarafından "Doğan" diye adlandırılan bir kuşun çok miktarda yaşadığı söylenmektedir. Bu kuşların çokluğu ve köy halkının doğan avı ile uğraşmalarından dolayı köyün adı Doğancı olarak kalmıştır.
        

Düzköy ilçemizin güneydoğusunda, 4 km mesafede şirin bir köydür. 170 haneli köyün nüfusu 1997 nüfus sayımına göre 655 kişidir.Heyelana elverişli olan köyün olduğu yer eski zamanlarda dik yamaçlardan ibaretmiş ani bir çökme sonucu köyün orta kısmından büyük bir düzlük meydana gelmiştir. Köyün adı da bu düzlükten dolayı Düzköy olarak kalmış olup yerleşim yeri itibarıyla fazla güneş görmemektedir. (BENİM KÖYÜM  #F )
        

Fidanbasi (Timara) Köyü İlçemizin batısında ilçe merkezine 7 km mesafede yer alan Fidanbaşı Köyü 109 haneden ibarettir. Toplam nüfusu 372'dir. Ne zaman kurulduğu kesin bilinmeyen köyün eski adı "Tırmara"dır. Köyün kuruluşu hakkındaki en önemli söylenti şu şekildedir. Güdün Köyü'nden Demircioğulları, Fidanbaşı Köyü'nün olduğu bölgeye doğru mal güdmeye gelmişler. Buralar ormanlık boş bir alanmış. buralarda koyun güdüp kabak yemişler. Bir sonraki yıl köyün karşısındaki tepelere yine gelmişler.
        

Gökçeköy Şalpazarı ilçesinin kuzeyinde, ilçeye 25 km uzaklıkta yer alan Gökçeköy Köyü geniş bir alana kurulmuş olan bir dağ ve orman köyüdür, ilçenin en uzak köylerinden biri olan Gökçeköy'ün, nüfusu 1145'tir. Köyün hakkında kesin bir bilgi yoktur. Yaşlı kişilerden dinlenilenlere göre köyün kuruluşu 170 sene öncesine dayanmaktadır. Köye ilk defa Gümüşhane'n Göçüğü Mustafa adında bir şahıs hayvan kışlatmak için gelmiş ve ormandan bir parça yer açarak tarlalık yapmış, buraya bir miktar ekin ekmiş daha sonra köyüne dönünce, ekinlerinin olup olmadığını sorduklarında, "Çok iyi oldu ama biraz göçe (yeşil) kaldı demiş.
        

Gölkiris Köyü ilçeye 7 km uzaklıkta ve ilçenin kuzeydoğusunda, 327 nüfuslu ve 67 haneli bir köydür.Gölkiriş Köyü bir rivayete göre, çok eski zamanlarda köyün yerleşim yerinde bir göl varmış. Gölün çevresinde iri iri ağaçlar varmış. Bu ağaçlardan biri yıkılarak gölün üzerinde kiriş şeklinde bir görünüm oluşturmuş. Bu görünümden dolayı göle gollü kiriş denmeye başlanmış. Bu gölün adı zamanla köyün adı olarak kalmış. Gollü kiriş de zamanla dilden dile değişerek "Gölkiriş" olarak günümüze kadar gelmiştir.
        

Güdün Köyü Şalpazarı ilçesinin güneybatı yönünde kalan Güdün Köyü, ilçeye 7 km mesafededir. 1997 nüfus sayımına göre nüfusu 386 kişiden ibarettir. Güdün isminin ortaya çıkması hakkında iki ayrı rivayetten söz edilmektedir. 1) Köy, henüz yerleşim bölgesi değilken aşağı bölgelerde oturanlar bu köye sığır ve koyunlarını otlatmak için gelirler. Burada koyunların çok sevdiği "güdün otu" denilen bir bitkinin çok olmaması sebebiyle bu ismi aldığı söylenmektedir. 2) Bir az daha zayıf olmakla birlikte şu görüşten de söz edilmektedir. Koyun otlatan bazı kimselerin bu köye geldikleri ve burada zaman zaman (geçici bir müddet) koyun otlattıkları ve bu yüzden koyun güden ifadesinden alınan güden kelimesi zamanla değişerek güdün halini almıştır.
        

Kabasakal Köyü Yaklaşık 800 rakımlı olan Kabasakal Köyünün İlçeye uzaklığı 3 Km. dir. 183 haneli köyün nüfusu 1997 nüfus sayımına göre 726 'dir. İlçenin Güneybatı kesiminde kalan Kabasakal Köyünün kuruluşu hakkındaki rivayetler şöyledir: Köyün olduğu yer ormanlarla kaplı imiş, bu ormanlar içerisinde "Sakar" diye adlandırılan ormansız bir alan varmış. Zamanla orman açılıp köy kuruluncu köye ilk önce "KABASAKAR" demişler. Bu Kabasakar ismi zamanla Kabasakala dönüşmüştür. Köye ilk yerleşenlerden bazıları şunlardır. Angıtoğulları, Mollahasanoğulları, Orozoğulları, Tonguloğullan'dır. Kesin olmamakla beraber Kayseri, Gümüşhane ve Akçaabat'tan da gelip bu köye yerleşenler olduğu söylenmektedir.
        

Karakaya Köyü Şalpazarı ilçesine 6 Km. mesafede, 80 haneli, 358 nüfuslu bir köydür, ilçenin Kuzeydoğu yönünde kalır.Köyün kuruluş hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir. Köy "KARAKAYA" ismini ise, köyün sınırları içinde bulunan büyük ve kara (siyah) kayaların bol miktarda olmasından'dolayı aldığı söylenmektedir.
        

Kasimagzi Köyü ilçenin Güneydoğusunda, 8 Km. uzaklıkta, 110 haneli, 686 nüfuslu bir köydür. Kasımağzı Köyünün adı iki rivayete dayanır. Bunlardan: 1- Köye ilk karın daha çok Kasım ayında yağması ile birjikte soğukların bu ayda başlaması ve kış rüzgârlarının bu ayda esmesi nedeniyle bu soğuklara "Kasım ayazı" deniliyormuş. Daha sonraları bu deyim "Kasımağzı" olarak değişmiş ve köyün adı olarak kalmıştır. 2- Köye ilk yerleşenin "Kasım Ağa" adında birinin olduğu ve bundan dolayı köyün adı bu adamın adını aldığı söylenmektedir.
        

Kuzuluk Köyü Şalpazarı ilçesinin en uzak köylerinden biri olan Kuzuluk köyü, ilçenin kuzeyinde yüksek bir dağ köyüdür, ilçeye uzaklığı 26 Km. dir. 120 haneli köyde 815 kişi yaşamaktadır. Kuzuluk köyü 1986 yılında Gökçeköy'den ayrılarak ayrı bir muhtarlık haline gelmiştir. Köyün kuzeyinde soğuk bir su varmış, köylüler bu suya tahtadan bir oluk yapmışlar ve su ihtiyaçlarını bu oluktan karşılıyorlar-mış. Köye gelen misafirler buz gibi soğuk suyu içince "Bu su nerenin suyu?" diye sorduklarında köylülerde "Kuz oluğun suyu" derlermiş. Bu deyim köyün adı olarak kalmış. Daha sonra "Kuz Oluk" ismi değişerek "Kuzuluk" adını almıştır.
        

Pelitçik Köyü Şalpazarı ilçesinin güneybatısında bulunan Pelitçik Köyü, ilçeye uzaklığı 10 Km.dir. 1997 nütus sayımına göre nüfusu 438'dir, toplam 110 haneli bir köydür. Pelitçik Köyünün tarihçesi hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir. Bazı rivayetlere göre, köye ilk yerleşenler arazinin yer, yer çukur ve (taş duvar) şeklinde kayaların oluştuğunu görmüşler. Bu yüzden köye Pehli-çukur demişlerdir. Daha sonra köye meşe (pelitçik) ağaçlarının çokluğu nedeniyle sonradan çıkan bir yasa ile Pelitçik adını almıştır.
        

Sayvançatak Köyü Şalpazarı ilçesinin güneyinde, Kadırga yolu üzerinde, 514 nüfuslu, 170 haneli ve ilçeye 11 Km. uzaklıkta bir köydür. Köy ilçemize bağlı Düzköy, Dorukkiriş, Doğancı, Kasımağzı, Kireç, Çamkiriş ve Karakaya köylerinden gelen birkaç aile tarafından kurulmuştur. Eskiden ormanların sık, nüfusun az olduğu zamanlarda köylüler vahşi hayvanlardan ürünlerini korumak için yüksek yerlere ağaç dallarından "ÇARDAK" adı verilen korunaklar yaparlarmış. Bir kısmı da aynı amaçla toprak üzerine "SAYFAN" adı verilen çul ve keçeden barınaklar yapmışlar ve içlerine vahşi hayvanların görüp kaçması için ateşler yakmışlar.
        

SimenliKöyü Şalpazarı ilçesinin güneyinde, Kadırga yolu üzerinde ilçeden 12 Km. mesafede 136 haneli nüfuslu bir köydür. Çok eski tarihlerde köyün en üst kısmı olan sahilbaşı deniyen yerde, Geyikliden insanlar Şıhkıranı ve Kadırga yaylasına giderken köyün bulunduğu yerde yeşil bir alan olduğunu fark etmişler ve buraları boş bulunca gelip yerleşmişler.
        

Sinlice Şalpazarı ilçesinin en uzak köyü olan Sinlice köyü, ilçeye 24 Km. mesafededir. Şalpazarı Kadırga yolu üzerinde bulunan Sinlice Köyü ilçenin güney yönü istikametinde kalır. Hane sayısı 60 olan köyün nüfusu 417'dir. Köy yaklaşık 250 yıl önce, Şalpazarı çevresine yerleşmiş olan, genellikle Düzköy ve Dorukkiriş köylüleri tarafından, yerleşime açılmıştır. Daha ziyade koyun ve keçi beslemek için ormanda yetişen yaban karayemişinden yararlanmak için buralara yerleşmeye başlamışlar.
        

Sütpinar Köyü Şalpazarı ilçesinin güneyinde, Kadırga yolu üzerinde, 12 Km. mesafede, 100 haneli, 585 nüfuslu şirin bir köydür.Yıllar önce, De-reköy ve Kabasakal köylülerinin mezra olarak kullandıkları ve daha sonra bu köylerden bazı ailelerinin buraya yerleşmesi ile kurulduğu söylenen bu köy çevre köylerden daha düz ve hayvan yetiştirmeye elverişli olduğundan sütü bol olması sebebi ile "SÜTPINAR" ismini almıştır.
        

Tepeagzi Köyü Şalpazarı ilçesinin güneyinde, Kadırga yolu üzerinde, 12 Km. mesafede, 100 haneli, 585 nüfuslu şirin bir köydür.Yıllar önce, De-reköy ve Kabasakal köylülerinin mezra olarak kullandıkları ve daha sonra bu köylerden bazı ailelerinin buraya yerleşmesi ile kurulduğu söylenen bu köy çevre köylerden daha düz ve hayvan yetiştirmeye elverişli olduğundan sütü bol olması sebebi ile "SÜTPINAR" ismini almıştır.   
      
Sen üzülme, senin için bu gönlüm ağlar..

Çevrimdışı FaRoz

  • Banned
  • *
  • İleti: 504
  • Rep Puanı: +10/-2
  • kæLßîmîñ pîmîñî ¢êqdîm , $ãrîLdîm kêñdîmê '
Ynt: Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« Yanıtla #1 : Şubat 27, 2007, 08:57:11 ÖÖ »
Teşekkürler.
Ucurumdan a$aqI Dü$üyordum Sonu oLmayan ß1r ucurum AnSIzIn ß1r eL yakaLadI ßen'i , eLin Sahißine ßaktIm uZun SacLI ,eLa qözLü ß1r meLek AmA NedenSe haLa Dü$üyorduk Neden KurtarmIyorSun ßen'i Neden Dedim ? ßen Seni Kurtarmaya DeqiL SeninLe ßeraßer öLmeye qeLdim..!

Çevrimdışı kardelen83

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 8
  • Rep Puanı: +1/-0
Ynt: Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« Yanıtla #2 : Mart 21, 2007, 01:34:33 ÖS »
gavurgıran=ağırtaş

Çevrimdışı Kızıl_Çeri

  • Paylaşımcı Üye
  • ****
  • İleti: 257
  • Rep Puanı: +40/-0
  • bize kalanların koruyucusu
Ynt: Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« Yanıtla #3 : Mayıs 09, 2007, 08:26:59 ÖS »
sağol
bize kalanların koruyucusu

Çevrimdışı Gustavo61

  • Bağımlı Üye
  • ***
  • İleti: 78
  • Rep Puanı: +1/-0
Ynt: Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« Yanıtla #4 : Ocak 17, 2008, 09:27:09 ÖS »
düzzköyyyyyyy
yolunda ölümü göze alanlar,bu sevda uğruna yaş akıtanlar,karakolda gecen zindan hayatlar,burası ÇILGINLAR burda herşey var___ÇILGINLAR

Çevrimdışı asdadas

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Rep Puanı: +0/-0
Ynt: Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« Yanıtla #5 : Şubat 22, 2009, 05:13:12 ÖS »
herkese selam ben yeniyim simenlidenim bende
varmı bizim köy gibi...
gelin görüşelim
:D
:)

Çevrimdışı ¤ۣۜ..¤SessizGemi

  • Administratör
  • *
  • İleti: 7518
  • Rep Puanı: +333/-3
Ynt: Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« Yanıtla #6 : Şubat 22, 2009, 09:43:30 ÖS »
Simenli Şalpazarı' nın en güzel köylerinden birisidir evet. Ancak en iyisidir diyemeyeceğim :) Aramıza hoş geldiniz. Sıkça karşılaşabilmek umudu ile.
Sen üzülme, senin için bu gönlüm ağlar..

Çevrimdışı dido

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 25
  • Rep Puanı: +0/-0
Ynt: Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« Yanıtla #7 : Mart 22, 2009, 12:38:16 ÖÖ »
 simenli güzel köy ama bence ağasarın her köyü güzel

Çevrimdışı aslan0099

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Rep Puanı: +0/-0
Ynt: Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« Yanıtla #8 : Mayıs 20, 2009, 03:44:57 ÖS »
arkadaşlar kargaya yavrusu kuzgun görünürmüş bence her köyün kendine has güzelliği var ve hepsi birbirinin aynısı bence

Çevrimdışı mustfa61

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Rep Puanı: +0/-0
Ynt: Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« Yanıtla #9 : Temmuz 07, 2009, 10:25:38 ÖÖ »
hani üzümözü :ts:

Çevrimdışı coskun61

  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 399
  • Rep Puanı: +42/-0
Ynt: Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« Yanıtla #10 : Temmuz 07, 2009, 11:02:15 ÖÖ »

Siniceköyü
« Son Düzenleme: Temmuz 07, 2009, 11:03:49 ÖÖ Gönderen: coskun61 »
Trabzon / Beşikdüzü’lü][/size]
Para Kaybeden Parasını Kaybeder Umudunu Kaybeden Her Şeyini Kaybeder..

Çevrimdışı Gökhan KÜÇÜK

  • *V*İ*P*
  • ******
  • İleti: 999
  • Rep Puanı: +91/-0
Ynt: Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« Yanıtla #11 : Ağustos 21, 2009, 11:38:30 ÖÖ »
Bilgi için teşekkürlr  :alkis:
Ölüm her nerede olursa olsun,
Topragimda BORDO-MAVI güller acacaksa,
Fatiha'dan sonra Trabzonspor Marşı okunacaksa,
Mezar taşımda TRABZONLU dogdu TRABZONLU öldü yazacaksa,
Varsin böyle ölüm hoş gelsin.....



..Dost İstersen Allah Yeter,Arkadaş İstersen Kuran Yeter,Düşman İstersen Nefsin Yeter...

Çevrimdışı seedorf61

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 1
  • Rep Puanı: +0/-0
Ynt: Şalpazarı mahalleleri-köyleri
« Yanıtla #12 : Eylül 13, 2009, 11:10:15 ÖS »
bende düzköylüyüm