Gönderen Konu: hamsiköy'ün sadece sütlacı yok  (Okunma sayısı 2497 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yavuz_61

  • Bağımlı Üye
  • ***
  • İleti: 121
  • Rep Puanı: +10/-0
  • Hamsiköy'lü
hamsiköy'ün sadece sütlacı yok
« : Ocak 15, 2008, 06:20:07 ÖS »
TRABZON - Maçka -Gümüşhane karayolunun 25. kilometresinde, Zigana Dağı eteklerinde, 1600 metre yükseklikte, ormanın arasında bulunan Hamsiköy , temiz havasıyla dikkati çekiyor. Trabzon -Gümüşhane karayolunun yeni güzergahının belirlenmesiyle önemini büyük ölçüde kaybeden Hamsiköy , bu unutulmuşluğunu yıllarca sütlacıyla gidermeye çalıştı. Hamsiköylüler, eşsiz doğaları sayesinde, artık sadece sütlaçla değil; ürettikleri peynir, tereyağı ve ekmeklerle de adlarından söz ettiriyorlar.Hamsiköy Süt Kooperatifi (HASKO) Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Nizamettin Baş , kooperatiflerinin uzun yıllardır köylerine ve çevredeki köylere hizmet verdiğini kaydetti. Dağ ve yaylalarda beslenen ineklerden elde edilen süt ile tesislerinde vakum kaşar, tereyağı, telli peynir ve lor peynir ürettiklerini ifade eden Baş , `Birçok bitkiyle beslenen hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütlerle birbirinden lezzetli ürünler elde ediyoruz. Bu ürünler, Türkiye `nin dört bir yanına gidiyor. Halkımız, ürettiğimiz ürünlerden çok memnun” dedi . Baş , tesislerinde nisan ayından itibaren yoğurt ve ayran üretiminede başlayacaklarını belirtti.


Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Ekonomisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof . Dr. Mustafa Fehmi Türker ise HASKO`yla ilgili araştırma yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu: `Çalışma , orman köylerini kalkındırma kooperatiflerinin sosyo-ekonomik etkilerinin ve kırsal kesim ile özellikle orman köylerinin kalkınması üzerindeki etkilerini ölçmek amacıyla ele alınmış bulunmaktadır. Araştırma alanı olarak seçilen Hamsiköy , Başar ,Dikkaya , Güzelyayla ve Çıralı köylerinde HASKO üye olan köylülerle yüzyüze yapılan anket çalışmaları ile köylülerin sosyo-ekonomik özelliklerine ilişkin çeşitli veriler elde edildi. Bu verilerle tesisin yöreye etkisi belirlenecek.”


Hamsiköy sütlacı yapıp satan Saadettin Mazlum da sütlacın bu yöreye özgü olduğunu belirterek, `Hamsiköy sütlacı, buranın dışında başka yerde yapılamaz. Çünkü, buranın suyu ve bitkileri ile beslenen hayvanlarımızdan elde edilen ürünlerden yapılan sütlacın tadı başka yerde elde edilemez” dedi . Sütlaç yapmak için uzun süre uğraşmak gerektiğini ifade eden Mazlum , `Sütlaç yapmak emek ister, öyle yarım saatte sütlaç yapılmaz.Hele Hamsiköy sütlacı hiç yapılmaz. Biz sütlacı yapmak için uzun zamansadece sütü kaynatıyoruz. Hamsiköy sütlacının en önemli özelliği, sütüve pişirilmesi. Biz sütlaca hiçbir katkı maddesi koymuyoruz. Sadece pirinç ve şeker kullanıyoruz” diye konuştu.


Hamsiköy `de fırıncılık yapan Temel Pervanlar ise meşhur Hamsiköy ekmeğini taş fırında pişirdiklerini söyledi. Pervanlar, `Bir ekmek yapmak için en az 6-7 saat bekliyoruz. Bu ekmek de tamamen buranın doğasından elde edilen bitkilerden sağlanan ürünlerden yapılıyor. Bizim ekmeğimiz yaklaşık bir haftada bayatlıyor” dedi .

 NTV-MSNBC