TRABZONFORUM - Trabzon ve Trabzonspor Forumu
Trabzon ve Trabzonspor!
Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
Aktivasyon eposta
nız mı yok?
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
TRABZONFORUM - Trabzon ve Trabzonspor Forumu
»
...:::(¯`·.TRABZON GENEL.·´¯):::...
»
Yöresel Mutfağımız & Yemek Tarifleri
»
pratik bilgiler
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: pratik bilgiler (Okunma sayısı 1726 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ayşe
Premium Üye
İleti: 6822
Rep Puanı: +326/-4
pratik bilgiler
«
:
Eylül 02, 2007, 05:44:45 ÖS »
ISTENMEYEN KOKULAR
tabak ve catallardakı balık kokusu
Kokular Tabak ve çatallardaki balık kokusu hepinizi rahatsız ediyordur. Oysa bu kokuyu çıkarmanın çok kolay bir yolu var. Bulaşık yıkarken, yıkama suyuna bolca kahve telvesi atın. Bakalım tabak ve çatallardaki balık kokusu hala duruyor mu?
lahananın kokusu
Lahana pişerken pek de hoş olmayan bir koku sarar mutfağı. Bunu önlemek için tencerenin içine biraz ekmek içi koymanız yeterli. Eğer ekmek içinin yemeğe karışmasından endişe ediyorsanız; ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koyun. Sonra dilediğiniz zaman çıkarabilirsiniz.
karnabaharın kokusu
Karnabaharın kötü kokmaması için haşlama suyuna bir miktar süt ekleyin. Sütün kötü kokuyu giderdiğini göreceksiniz. Süt aynı zamanda karnabaharınızı da beyazlatacaktır.
ellerınızdekı sogan kokusu
Elinize bulaşan soğan kokusunu çıkarmak için size iki yol önerebiliriz:
1. Önceden haşladığınız patatesi işiniz bitince elinize sürerek 5 dakika kadar ovabilirsiniz.
2. Avucunuza biraz tuz alıp hafifçe nemlendirin ve ovalayın. Daha sonra da sabunla iyice yıkayın.
Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, kokunun elinize bulaşmadığını göreceksiniz
ellerınızdekı sarımsak kokusu
E
llerinize bulaşan sarımsak kokusu sizi, hatta çevrenizdekileri rahatsız mı ediyor? Avucunuza biraz tuz alıp hafifçe nemlendirdikten sonra iyice ovalayın. Daha sonra da sabunla iyice yıkayın. Kokudan eser kalmayacak.
evdekı yemek kokuları
Eve yayılan ve sinen yemek kokularını hafifletmek için bir kabın içine biraz sirke koyup hafif hafif kaynatın veya pişirdiğiniz yemeğe biraz sirke ilave edin.
Hayır, evdeki yemek kokusunu azaltmak değil, evi mis gibi kokutmak istiyorum diyorsanız; bir tavaya şeker ve tarçın koyup hafif ateşte kavurun.
LEKELER
meyve suyu lekesı
Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse, vakit kaybetmeden örtünüze tuz serpin. Tuz meyve suyunu emip, kumaşın içine çekmesini önleyecek ve ilk yıkamada lekeden eser kalmayacaktır.
teflon tavadakı lekeler
Teflon tavanızda lekeler oluşmuşsa bunları temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bu karışımı tavanıza koyarak 10 dakika kaynatın.
yumurta lekesı
Yumurta lekesini çıkarmak için lekeli kumaşı önce soğuk suda bekletmelidir. Su, yumurta lekesini yumuşatacaktır. Son olarak ılık sabunlu suyla yıkamak gerekir.
SAKLAMA
kahveyı taze saklama
Öğütülmüş olarak aldığınız kahvenin bozulmamasını istiyorsanız cam bir kavanoza koyun. Bu aynı zamanda kahvenizin nefasetini ve kokusunu da koruyacaktır.
sütün cabuk bozulmaması
Süt hem çok yararlı hem de çabuk bozulan bir besin. Sütünüzün daha uzun süre bozulmadan dayanmasını istiyorsanız, içine biraz karbonat atın. Bu işlem sütün ömrünü uzatırken, hazmı da kolaylaştıracaktır.
sodalı ıceceklerın gazlarının kacmaması
Sodalı içeceklerin gazlarının kaçmasından şikayetçiyseniz, bu içecekleri buzdolabına baş aşağı yerleştirin. İçeceğin gazı, şişenin dibinde toplanacak ve kapaktan kaçma olasılığı kalmayacaktır.
şişedeki salcanın bozulmaması
Şişeye koyduğunuz salçanın bozulmasını engellemek için şişenin ağzını kapatmadan önce mantarlarını zeytinyağına batırın. Böylece mantarla şişe arasında sızdırmazlık sağlayacak, şişenin hava almasını ve salçanın bozulmasını engellemiş olacaksınız.
filizlenen patatesler
Patatesler belli bir süre bekletildiğinde filizlenmeye başlar. Bunu önlemek için patatesleri koyduğunuz torbanın içine birkaç yeşil elma koyun.
HAMUR İŞLERINDE İP UCLARI
Hamur işleri Türk Mutfağı'nın vazgeçilmezlerindedir. Eskilerin edinmiş olduğu tecrübelerle sizlere hamur işlerinde kullanabileceğiniz bir kaç püf noktası sunalım istedik.
Artık pek rağbet edilmese de hala evde ekmek yapanlarımız vardır. Eğer evde ekmek yapıyorsanız işte size ekmeğinizin daha geç bayatlamasını sağlayacak sihirli formül: Bir miktar patatesi haşlayarak ezin ve ekmek hamurunuzun içine ilave edin.
Güzel kabarmış bir kek marifetli ellere işaret eder. Küçük bir ipucu ile siz de marifetliler safına katılabilirsiniz. İşin sırrı margarin ve şekerin iyi karıştırılmasındadır. Bir diğer önemli nokta da margarin ve yumurtanın oda sıcaklığında olması.
Yufka ile yaptığınız böreklere lezzet katmak mı istiyorsunuz? Bizim Margarin'i eritin ve içine biraz süt katın. Yufkalarınıza bu karışımı sürerseniz börekleriniz daha lezzetli olacaktır.
Bayatlamış ekmeği değerlendirmenin birçok yolu vardır. Peki bu ekmekleri lezzetli kanepelere dönüştürmeye ne dersiniz? Bizim Margarin ile dövdüğünüz sarımsağı karıştırın ve küçük ekmek dilimlerinin arasına sürün. Yüksek ısıdaki fırına ekmekleri verin. Fırından çıkardığınızda bayat ekmeklerinizin lezzetli kanepelere dönüştüğünü göreceksiniz
Kayıtlı
insan CENNET'e gitmeyi ister ama hicbir sey yapmadan...
ayşe
Premium Üye
İleti: 6822
Rep Puanı: +326/-4
Ynt: pratik bilgiler
«
Yanıtla #1 :
Eylül 03, 2007, 05:57:46 ÖS »
Kayıtlı
insan CENNET'e gitmeyi ister ama hicbir sey yapmadan...
*Laz kızı*
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّح
Co-Admin
İleti: 36918
Rep Puanı: +616/-19
بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّح
Ynt: pratik bilgiler
«
Yanıtla #2 :
Eylül 11, 2007, 09:24:07 ÖÖ »
teşekkürler ayşe...
Kayıtlı
"İnsanların En Hayırlısı, İnsanlara Faydalı Olandır." Hz.Muhammed (S.A.V)..!!!"
ayşe
Premium Üye
İleti: 6822
Rep Puanı: +326/-4
Ynt: pratik bilgiler
«
Yanıtla #3 :
Eylül 12, 2007, 04:33:52 ÖS »
Kayıtlı
insan CENNET'e gitmeyi ister ama hicbir sey yapmadan...
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
TRABZONFORUM - Trabzon ve Trabzonspor Forumu
»
...:::(¯`·.TRABZON GENEL.·´¯):::...
»
Yöresel Mutfağımız & Yemek Tarifleri
»
pratik bilgiler