Gönderen Konu: Çaykaranın Tarihi  (Okunma sayısı 2998 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ykral61

  • Banned
  • *
  • İleti: 1079
  • Rep Puanı: +36/-0
Çaykaranın Tarihi
« : Mayıs 27, 2007, 09:31:37 ÖÖ »
                                                   
         

Çaykara Trabzon’un doğa harikası Karadeniz’in sahil kesiminde olan Of ilçesinden 25km içeride Solaklı ve Yeşilalan derelerinin birleştiği vadide bulunmaktadır. İlçemizin sınırlarını Doğuda Rize’nin İkizdere, Güneyde Bayburt vilayeti, Batıda Sürmene, Kuzeyde Dernekpazarı ilçeleriyle çevrilidir.Yüzölçümü 637 km2 dir. Merkez ilçeye bağlı Uzungöl, Karaçam ve Ataköy adında belediyeleri ve 29 köyü vardır. Nüfusu 25.000 dir.(1990 sayımına göre)Çaykara 01.01.1948 yılında ilçe olmuş, 13.05.1948’de ise Belediye olmuştur. Değirmenlerin yanında akan suyun ismi Çaykara idi. İsmini oradan almıştır. Bölgemizin arazisi 3’üncü zamanda teşekkül etmiştir. Bu nedenle çok sarp ve dağlık yapıya sahiptir.

Çaykara’da her mevsim yağışlı geçer. İlçemiz orman bakımından zengindir. Bu ormanlarda, yüksek kesimlerde ladin’in çeşitleri, yükseklik azaldıkça gürgen, kestane ve kızılağaç türlerine rastlanır. İlçede tarım yapılan arazi çok azdır. Arazinin eğimli oluşu sürekli toprak kaybına neden olur. Tahıl çeşitleri arasında en çok mısır yetiştirilir. Endüstri bitkilerinden fındık ve çay üretilmektedir. Fakat bunlar halkımızın geçimini sağlaması için yeterli değildir. Bu durumda ilçemiz nüfusunun diğer bölgelere göç etmesine neden olmaktadır. Hayvancılık köylerdeki otlak arazinin yetersizliğinden az bir miktarda yapılmaktadır. Eskiden halkın yaşamında önemli yeri olan yaylacılık günümüzde önemini korumakla birlikte, dinlenme ve tatil yapmaya elverişli yerler olmuşlardır.

Çaykara, ilimin ve irfanın her çeşidi ile, ülkemize hizmet vermiş değerli vatan evlatlarını yetiştirmiştir ve yetiştirmeye devam etmektedir. Alan ve nüfus yönünden küçük olmasına karşılık, ülke yönetiminde etkili olmuş, seçkin devlet adamları ve çalışkan halkı ile sesini yurt düzeyine duyurmuştur.

Bölgemiz halkı İslam öncüleri arcılığı ile hicri 8.Yüzyılda Müslüman olmuştur. Büyük Türk hükümdarı Fatih’in 1461 yılında Trabzon’u alışından daha önce Of ilçesine bağlı olan ilçemiz insanı İslam dinini kabullenmiştir. Yöre insanımızın dini bağları kuvvetli olduğu gibi vatanımızın bölünmezliğine birlik ve beraberliğine her zaman sahip çıkmış ve çıkmaktadır. Tarihe bakıldığı zaman bununla ilgili bir çok olayla karşılaşırsınız.

Çaykara insanımız çalışkan ve hareketlidir. Düşünen kafa, yıkılmayan insan ve işleyen kolların ahenginden doğan hareketli bir yaşantıları vardır. Nereden bakarsanız bakınız, Çaykara’mız böyle mert, asil, zeki ve dürüst insanlarla doludur. İlçede olan cezaevi yıllarca boş kalması, kapatılmasına neden olmuştur. Dünyanın neresine giderseniz gidiniz, Çaykara esnafı gibi mallarını gece gündüz dışarıda bırakan başka bir yer göremezsiniz. Bu hususlar insanımızın sahip olduğu bütün duyguları anlatmaktadır.
« Son Düzenleme: Ocak 22, 2009, 01:45:45 ÖS Gönderen: kuleva yavuz »

Çevrimdışı A.ÜSTÜNBAŞ

  • Deneme Mod
  • *
  • İleti: 4388
  • Rep Puanı: +112/-0
Ynt: Çaykaranın Tarihi
« Yanıtla #1 : Haziran 10, 2009, 01:54:02 ÖS »
Çaykara'nın tarihine bir kaç ilave yapabilir miyim ?    Bu ilaveler  ilkler olacak.İlk oldukları için özellik taşırlar..Öyle değil mi?

Çaykara ' nın  İlk Belediye Başkanı       :        Hacı Hasan  EROL
çAYKARA'dan İlk Cumhurbaşkanı        :        CEVDET  SUNAY  (T.C. nin 5.Cumhurbaşkanı)
Çaykara ' dan  İlk Adalet Bakanı          :        İsmail  MÜFTÜOĞLU                                                      :bayrak:
Çaykara ' dan  İlk Çalışma Bakanı         :        Ali  Rıza  UZUNER

                                                             ( Kaynak : Çaykara Bülteni Şubat-1983 tarih sayı : 3)

HACI  AHMET  ÜSTÜNBAŞ
Emekli Maliye Gelir Şefi                                                                                  10.06.2009  KIRIKHAN
« Son Düzenleme: Haziran 10, 2009, 02:07:34 ÖS Gönderen: albay »
SİGARA ' sız  temiz  çevre, temiz  toplum,  sağlıklı  yaşam  için  elele...

. . ..  NE  KADAR  TEMİZ  İSEN, O  KADAR  İNSANSIN  . . .