Gönderen Konu: ÇAYKARA'DA EKONOMİK ÜRETİMLER  (Okunma sayısı 1536 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı uSLaNMaZ

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 9942
  • Rep Puanı: +163/-17
ÇAYKARA'DA EKONOMİK ÜRETİMLER
« : Mart 02, 2007, 12:00:51 ÖÖ »

1. BALIKCILIK

İlçemiz ilçe merkezinden geçmekte olan Solaklı debisinin en az değeri 30 m3/ saniye dir. Bu debinin tamamına yakın bir bölümünün hiç kirletilmemiş kaynak suyu (Çünkü en yüksek debinin 190 m3/saniye olduğu bilinmektedir) olduğu düşünülecek olursa ne kadar temiz su kaynağına sahip olduğumuz daha iyi anlaşılmış olacaktır. Bilindiği gibi Solaklı deresi tamamen İlçemiz sınırları içerisindeki su kaynakları ile beslenmektedir. Akarsular dışında Uzungöl gölü ile Balıklıgöl gölünde de doğal olarak balık yetişmektedir. Bilindiği gibi kirletilmemiş akarsular alabalık yetiştiriciliği için önemli kaynaklardır. İlçemiz genelinde doğal olarak yetişen alabalıkların tamamı amatör balıkçılar tarafından avlanarak tüketilmektedir. İlçemizde ve Uzungöl Beldesinde alabalık yetiştiriciliği yaygınlaşmakta olup, ticari amaçlı balık satışları devam etmektedir.

İlçemiz genlinde; beşi Uzungöl beldesinde olmak üzere 9 adat alabalık üretim tesisi ile 1 adet alabalık ve yavru üretim kooperatifi bulunmaktadır.Bütün bu tesislerden yıllık toplam ortalama 100 ton civarında alabalık elde edilmektedir.

2. ARICILIK

İlçemiz genelinin bitki ve ağaç yönünden zengin olması arılar için gerekli olan çok ve çeşitli çiçek sağlamamaktadır. Ancak yukarıda Köy ve mezra arazisi olar

ak ele alınan bölümlerin, hatta ilçemiz genelinin yılın büyük bir bölümünde sisli ve yağışlı olması nedeniyle arıların çalışmasına ve bal toplamasına imkân vermemektedir. Bu alanlarda bütün yıl içerisinde 20-30 gün gibi bir zaman diliminde kestane balı üretimi mümkün olabilmektedir. Bunun yanısıra Çayıroba, Derindere, Demirkapı, Arpaözü, Şekersu gibi yüksek yayla köylerinde yılın büyük bir bölümünde bol ve çok kaliteli bal üretimleri mümkündür. Özellikle Çayıroba balı ünlü ve bilinen bir baldır. Bu köy meşhur Anzer vadisi ile sınır olup, bal kalitesi de anzer balına yakın bir kalitededir. İlçemiz genelinde gezginci ve yerli toplam 3.500-4.000 adet kovan bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 2.500 3.000 adedi gezginci arıcılara ait kovanlardır. Kovan başına bal verimi ise ortalama 10-20 kg. dır. Kestane balı üreten sabit arıcılar da ise kovan başına ortalama 5-10 kg. olup, bu üretilen bal genellikle üreticiler tarafından tüketilmektedir.

3-MEYVECİLİK

İlçemiz de yapılabilecek büyük çaplı üretimlerden biri meyvecilik, diğeri hayvancılıktır. Tabii bunlara bağlı işletmeler ve sanayi tesisleri de olmalıdır.

Halen dikili bulunan meyve ağaçlarının en az 4 katı kadar dikim alanları da mevcuttur.

Halen ticari amaçlı üretimi yapılan fındık artık diğer meyve türleri kadar kârlı olmaktan çıkmıştır. Ancak diğer meyve türlerinin değerlendirilmesi konusunda bilgi noksanlığı vardır. Ayrıca değerlendirme yapılabilecek mevcut işletmeler yoktur. İşte bu ve bu gibi konular için sermayeye ve girişim gücüne aşırı miktarda ihtiyaç bulunmaktadır.

4- SERACILIK

İlçemiz genelinde bu tür bir tarımsal üretime yönelme olmamıştır. Zaten bu tür üretime uygun iklim toprak ve arazi yapısı da yoktur. Buna rağmen İlçemiz genelinde 6 adet plastik sera bulunmaktadır. Bunların toplam kapalı alanı ise 1200 m2 civarındadır. Ancak daha çok örtü altı sebze yetiştiriciliği uygulanabilecek durumdadır. 4 adet sera toplam 800 m2lik alanda salatalık ve kısmen diğer sebze çeşitleri yetiştirilmektedir. Diğer iki adet sera Ataköy beldesindeki iki üreticimiz tarafından kivi fidanı yetiştirmek amacıyla kullanılmaktadır.

5- MANTARCILIK

İlçemizdeki Şahinkaya Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi aracılığı ile kompost ve mantar üretimi yapılmaktadır.Yıllık 3.000 ton kompost 30 ton mantar üretim kapasitesi vardır. Tesiste 1 idari bina, 500m2 kompost harmanlama alanı, 3 adet 120m2lik mantar üretim odası, 2 adet 25 tonluk pastörizasyon odası, ithal kompost paketleme makinesi vardır.



Alıntıdır..
« Son Düzenleme: Mart 02, 2007, 12:39:00 ÖÖ Gönderen: uSLaNMaZ »
***KiMiNe GöRe KRaLıZ, KiMiNe GöRe YaLaNıZ, HeRKeS KeYFiNe BaKSıN, aDaMıNa GöRe aDaMıZ***


Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: ÇAYKARA'DA EKONOMİK ÜRETİMLER
« Yanıtla #1 : Temmuz 30, 2008, 06:35:30 ÖS »
paylaşımlar icin tşk
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z