Gönderen Konu: ÇAYKARA'DA TARIMSAL ÜRETİM  (Okunma sayısı 1249 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı uSLaNMaZ

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 9942
  • Rep Puanı: +163/-17
ÇAYKARA'DA TARIMSAL ÜRETİM
« : Mart 01, 2007, 11:59:06 ÖS »

İlçemiz genelinde teknolojik ve sanayii kirlenmesinin çok az (yok denebilecek seviyede) olması, doğal kaynakların ise çok fazla olması üretilen ürünlerin tat, lezzet ve besleyicilik yönünden kalitesinin çok yüksek olmasına neden olmaktadır. Ayrıca tarımsal üretimde ilaç ve suni gübreler kullanılmamaktadır. Yani tamamen doğal ve organik üretim yöntemleri uygulanmaktadır. Bu da ilçemizdeki organik tarımın uygulanabilirliği çok artırmaktadır.

Ancak genel olarak kabul gören (pazar şartlarındaki) ürün kalitesi yönünden düşük kaliteli olmaktadırlar. Bu durumun daha çok alışkanlıklara bağlı olduğu da bilinen bir gerçektir.

Yukarıda ekim alanları ve ortalama verim miktarları verilmiş olan arazilerin üretimdeki genel kullanımları şöyledir.

1. BİTKİSEL ÜRETİM


a) FINDIK:

İlçemiz genelinde satışı yapılan birkaç üründen en önemlisidir. Rakımın yüksek sıcaklıkların da düşük olması, ayrıca bahçelerin bakımının yapılmaması verimin ve randımanın düşük olmasına sebep olmaktadır. Özellikle son yıllarda göç nedeniyle bahçelerini işleyemeyen arazi sahipleri arazilerinin boş kalmaması için fındık dikimi uygulamasına yönelmektedirler.

İlçemizin rakımı düşük olan Akdoğan, Soğanlı, Ulucami, Kabataş,Yeşilalan, Baltacılı, Eğridere, Kayran, Çambaşı, Ataköy, Çamlıbel, Taşkıran, Koldere, Maraşlı, Yukarıkumlu, Aşağıkumlu, Taşören, Şahinkaya köylerinde ve Işıklı Mahallesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

b) ÇAY:

İlçemiz toprakları çay bitkisi için elverişli olmamasına rağmen, daha çok rakımı düşük olan bir miktar arazide yetiştirilmektedir. İlçemiz sınırları içinde yetiştirilen yaş çay ürününden elde edilen kuru çayların diğer yörelerdeki çaylardan daha kaliteli olduğu da bilinmektedir. Üreticilerin satarak para kazanabildiği ürünlerden biridir. Ulucami, Kabataş, Yeşilalan, Baltacılı, Taşören, Eğridere, Kayran, Koldere, Maraşlı, Şahinkaya, Akdoğan, Soğanlı köylerinde ve Işıklı Mahallesinde yetiştirilmektedir.

c) MISIR:

Eskiden ekmek yapımı için unundan yararlanılan bu bitki bölgemizde olduğu gibi ilçemiz genelinde de en bol üretilen bitki türüdür.

Artık ekmek yapımı için buğday ununun kullanılmaya başlaması ile bölgemizin diğer yörelerinde bu bitkinin üretiminden bir miktar vazgeçilerek alternatif ürünler yetiştirilmeye başlamasına rağmen, ilçemiz genelinde üretimi halen önemli miktarda devam etmektedir. Yaşanan göç olayında özellikle aktif genç nüfusun ilçeyi terk etmesi ve yaşlı nüfusa da yenilikleri ve alternatifleri kabul ettirmenin çok zor olması, yerleşik alışkanlıkların devamını sağlamaktadır.

Üreticiler bu üründen gerekli ekonomik kazançları sağlayamamaktadır.

İlçemizin yayla köyleri olan Çayıroba, Yaylaönü, Şekersu, Derindere, Arpaözü, Demirkapı köyleri hariç diğer bütün köylerimizde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

d) CEVİZ:

İlçemiz genelinde yaşanmakta olan göç olayı tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediği çok belirgin bir gerçektir.İlçe Tarım Müdürlüğümüz tarafından denenen diğer bütün tarımsal üretim çeşitlerinde bu nedenle başarısızlıklar yaşanmaktadır.Ancak son 8 yıl içerisinde ceviz konusunda ısrarlı anlatımlar ile bu bitki türünde çok olumlu sonuçlar alınmaya başlanmıştır. İlçemizin yayla köyleri olan Çayıroba, Yaylaönü, Şekersu, Derindere, Arpaözü, Demirkapı köyleri hariç diğer bütün köylerimizde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

e) DİĞER ÜRÜNLER:

Göç olayının başladığı 1970 li yıllar sonrasında ülke genelinde olduğu gibi ilçemizde de meyveciliğin çeşitlendirilmesi kaliteyi artırıcı yeni meyve türlerinin üretilmeye başlaması ile çok çeşitli meyve fidanlarının dikimine başlanmıştı. Bu fidanlar şu an içerisinde bulunduğumuz yıllar içerisinde bol meyve verir meyve ağaçları durumuna gelmiştir. İlçemiz sınırları yetiştirilmekte olan ürün çeşitleri ve verim miktarları yukarıdaki tabloda verilmiştir. İlçemizin bütün köylerinde değişik meyve türleri yetişebilmektedir. Bilinen nedenlerden dolayı bu üretimlerden de gerekli ekonomik kazançlar maalesef sağlanamamaktadır.

f) ÇAYIR:

İlçemiz genelinin çayır otu üretimi için çok uygun olduğu ve bolca üretim olduğu yukarıda da anlatılmıştı. Bu nedenle hayvancılık potansiyelinin de yüksek olduğuna değinilmişti. Çayırlarımızdaki ortalama ot verimi 350-400 kg/dkdır.


Alıntıdır..
« Son Düzenleme: Mart 02, 2007, 12:04:36 ÖÖ Gönderen: uSLaNMaZ »
***KiMiNe GöRe KRaLıZ, KiMiNe GöRe YaLaNıZ, HeRKeS KeYFiNe BaKSıN, aDaMıNa GöRe aDaMıZ***


Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Moderator
  • *
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: ÇAYKARA'DA TARIMSAL ÜRETİM
« Yanıtla #1 : Temmuz 30, 2008, 06:34:38 ÖS »
Bilgiler icin tşk
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z