TRABZONFORUM - Trabzon ve Trabzonspor Forumu
Trabzon ve Trabzonspor!
Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
Aktivasyon eposta
nız mı yok?
1 Saat
1 Gün
1 Hafta
1 Ay
Her zaman
Kullanıcı adınızı, şifrenizi ve aktif kalma süresini giriniz
Ana Sayfa
Yardım
Ara
Giriş Yap
Kayıt Ol
TRABZONFORUM - Trabzon ve Trabzonspor Forumu
»
...:::(¯`·.FORUM GENEL KONULAR.·´¯):::...
»
Tarihimiz ve Şehitlerimizin Anısına
(Moderatör:
@sen@
) »
Osmanlı Mimarisinde Kuş Evleri
« önceki
sonraki »
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Aşağı git
Gönderen
Konu: Osmanlı Mimarisinde Kuş Evleri (Okunma sayısı 3042 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ay Işığı
Ziyaretçi
Osmanlı Mimarisinde Kuş Evleri
«
:
Şubat 26, 2013, 02:22:02 ÖS »
Gökyüzünde Allah’ın emrine boyun eğerek uçan kuşları görmüyorlar mı? Onları gökte ancak Allah tutar. Şüphesiz bunda inanan bir toplum için ibretler vardır.
(Nahl 79)
Osmanlı’nın kuşlara verdiği önemin altında yatan asıl sebep Allah’ı zikrettiklerini duymalarındandır…
İşte bu yüzden, Osmanlı mimarisinden başka hiçbir mimaride eşi benzeri olmayan kuş evleri, kuşların barınmaları, beslenmeleri için binaların ön yüzlerine özel olarak yapılmıştır.
Kuş evleri, kuşları dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumak, yapıları da kuşların verebileceği zararlardan korumak, hem de Allah’ın yaratmış olduğu bu nazik yapıdaki hayvanlara hizmette bulunarak “sevaba nail olma” düşüncesiyle yapılmıştır. Güzel ötüşleriyle bulundukları yeri cennetten bir köşe haline getiren, aynı zamanda cennette bulunan birkaç hayvandan biri oluşundan dolayı kuşlara bizim kültürümüzde ayrı bir ihtimam gösterilmiştir.
Günümüze kadar ulaşan Kuş evleri
Türk mimarisinde, bilhassa 16. yüzyıldan itibaren kendini gösteren ve genellikle binaların en çok güneş alan, sert ve soğuk rüzgarları tutmayan cephelerinde, yüksekçe, emniyetli yerlerine yapılan kuş evlerinden bazıları günümüzde ihtişamını muhafaza eder.
İstanbul eserlerinde sıkça örnekleri görülen ve saka, serçe, kırlangıç gibi korunmaya muhtaç kuşlar için yapılan bu barınaklar, Doğu Bayezıt, Tokat, Amasya, Kayseri, Niğde, Antakya, İzmir, Bolu, Bursa, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Filibe, Tırnova’da da bulunuyor.
Merhamet ve sevginin sembolu
Kuş evleri çeşit çeşit; gecekondu gibi olanı da var, saray gibi olanı da… İlk başlarda basit yuvalar şeklinde yapılırken, 18. yüzyılda konforlu yapılara dönüşen kuş evlerinde dikkat edilen en önemli özellik; kuşların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamaktır. En güzel örneklerine İstanbul’daki yapıların saçaklarında rastladığımız kuş evleri, kuşlara barınak olmanın yanında bulundukları binaları da süsleyen tasarımlardır. Bazı kuş evlerinde kuşların beslenmesi için yemlikler, suluklar, inip çıkabilmeleri için merdivenler, başlarını çıkarıp etrafı kolaçan edebilecekleri balkonlar bile var.
İnsanoğlunun en güzel tasarımlarından olan kuş evleri, ‘merhamet’ ve ‘sevgi’ gibi yüce duyguları sembolize etmekle beraber, dönemin mimarisini, o kuş evini yaptıranın zevkini, inceliğini de yansıtıyordu. Tuğla, kiremit, taş, harç ise kuş evlerinin inşasında kullanılan malzemelerden. Tahtadan yapılan yuvalar ise ne yazık ki günümüze kadar ulaşabilmiş değil.
Unutulmaya yüz tutmuş
Geçmişte mimarimizin tatlı bir ayrıntısı olan ve ülkemizde zikrettiğimiz gibi ancak birkaç numunesi bulunan kuş evleri günümüzde tamamen unutulmaya yüz tutmuş durumda. “Kuş evi” denildiğinde bir çoğunun zihninde çok fazla bir gayrete gerek duyulmadan yapılmış alâlade bir kuş yuvası canlanabilir. Ancak gerçekte hiç de öyle değildir. Her biri ince bir zevk ürünü olan ve sadece yaşamak için değil de, mimarların sanat kabiliyetlerini göstermek için yaptıkları saray ya da köşklere benzetebiliriz. Belki de bu yüzden kuş evlerine ‘Kuş köşkü’ ya da ‘Kuş sarayı’ da denilmektedir.”
Ne var ki artık, ecdadın gönül inceliğinin ve merhametinin tezahürü olan bu kuş evlerine yeni mimarimizde hiç rastlayamıyoruz. Şehirlerimizden kuşlar yavaş yavaş göç etmeye başladı. Bizim duyarsızlığımız ve sevgisizliğimiz karşısında.
Bir kuş cıvıltısı bize neyi anlatır?
Her halde topraktan geldiğimizi. Ağaçtan, yapraktan, tohumdan, çiçekten, hayvandan, yağmurdan, böcekten, kırdan, bayırdan, Âdem atamızdan geldiğimizi. Nerede durduğumuzu sarsılarak hatırlarız. Hatırlarız ki, biz, yani insanoğlu çeliğin, plâstiğin, poşetin, motorun, betonun, antenin, ekranın, asfaltın çocuğu değiliz. Bir kuşun bir kuşa seslenişinde, patlayan tomurcuğun güneşe gülümseyişinde, yağmurun toprağa değişinde var olan sırrın şahidiyiz.
Göklerde ve yeryüzünde bulunan kimselerle, sıra sıra (kanat çırparak uçan) kuşların Allah’ı tespih ettiğini görmez misin? Her biri duasını ve tesbihini kesin olarak bilmektedir. Allah onların yapmakta olduğu şeyleri hakkıyla bilendir.
(Nur 41)
Kaynak: ceddimizosmanlı
ben çok sevdim bunları konuyu bir dergiyi kurcalarken buldum...
Kayıtlı
oflu enes
Süper Moderatör
İleti: 1460
Rep Puanı: +65/-0
الله اكبر
Ynt: Osmanlı Mimarisinde Kuş Evleri
«
Yanıtla #1 :
Şubat 26, 2013, 05:48:53 ÖS »
Bu özellikle çok hoşuma gitti...
Ellerine sağlık abla :güll:
Kayıtlı
لَا إِلٰهَ إِلَّا الله مُحَمَّدٌ رَسُولُ الله
Ay Işığı
Ziyaretçi
Ynt: Osmanlı Mimarisinde Kuş Evleri
«
Yanıtla #2 :
Şubat 26, 2013, 11:40:15 ÖS »
reca kardeşcim
bunlarda çok güzeller ya..
*******
*******
Kayıtlı
Ay Işığı
Aktif Üye
İleti: 38
Rep Puanı: +2/-0
☾✰
Ynt: Osmanlı Mimarisinde Kuş Evleri
«
Yanıtla #3 :
Aralık 31, 2016, 05:21:46 ÖS »
image shack yüzünden cağğnım konular uf oldu.
Kayıtlı
Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Yukarı git
« önceki
sonraki »
TRABZONFORUM - Trabzon ve Trabzonspor Forumu
»
...:::(¯`·.FORUM GENEL KONULAR.·´¯):::...
»
Tarihimiz ve Şehitlerimizin Anısına
(Moderatör:
@sen@
) »
Osmanlı Mimarisinde Kuş Evleri