Gönderen Konu: DÜZKÖY HAKKINDA BİRAZ BİLGİ ( DJ ARDA )  (Okunma sayısı 3559 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı djarda

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 21
  • Rep Puanı: +5/-0
  • djarda
DÜZKÖY HAKKINDA BİRAZ BİLGİ ( DJ ARDA )
« : Ekim 22, 2007, 05:39:52 ÖS »
DÜZKÖY’ÜN TARİHİ
 

Düzköy, Söğütlü deresinin yukarı havzasında yer alan düzlük alanı, yayla ve ormanın yakınlığı ile ortaçağlar boyunca önemli bir köy yerleşmesi olmuştur.Tarihte de bugünkü gibi çevresindeki köylerin cazibe merkeziydi. Taşocağı köyünde bulunan bir tunç çağı taş topuzu (M.Ö 2500-1200) Düzköy ve çevresinin eski zamanlardan bu yana yerleşim yeri olduğunu göstermektedi,r.Taşocağı köyünde kaleye yakın Hanaka mahallesi abaizans döneminden kalma arkeolojik buluntular vermiştir.Düzköy ilçesi Trabzon’un fethinin ardından 15. yüzyılın ortalarından 20. yüzyılın sonlarına kadar, bütün köyleriyle birlikte Trabzon sancağının merkez kazasına bağlı,Akçaabat nahiyesi sınırların dahilinde bırakılmıştır.

Düzköy yöresinin en önemli tarihi olaylarından birisi de Haziran 1914’te fiilen başlayan 1. Dünya savaşı ve onun getirdiği yıkımlardır.Trabzon’un 18 nisan 1916,Akçaabat’ın 20 nisan 1916 da Ruslar tarafından işgali, yörede muhacerat sürecini başlatmış,kaçamayanlar yüksek bölgelere sığınmışlardır.İşgal sürecinde milis güçleri tıpkı Sultan Murat yaylasında olduğu gibi Akçaabat ve Düzköy yaylalarında da Rus ordusuna büyük kayıplar verdirmiş,bu çatışmalar milis kuvvetlerin ezici üstünlüğü ile sonuçlanmıştır. 1917’de Çarlık Rusya’sında ortaya çıkan” Bolşevik ihtilali” ile Rusya savaştan çekilmiş,ittifak devletleriyle imzaladığı Brest Litovsk Ateşkes Antlaşmasıyla (15 aralık 1917) işgal etmiş olduğu topraklardan çekilmeyi kabul etti.Bu geri çekilişle birlikte Türk Kuvvetleri 17 Şubat 1918 de Akçaabat’ı 24 Şubat 19182 de Trabzon’ kurtararak özgürlüğe kavuşturmuştur.Düzköy ilçeside o dönem Akçaabat! Bağlı olduğu için Kurtuluş gününü 17 Şubat 1918 olarak kabul edebiliriz. Cumhuriyet döneminde Osmanlı döneminde olduğu gibi Akçaabat’ın sınırlarına dahil edilmiş,1944 yılında Bucak statüsüne getirilerek Haçka olan ismi Düzköy olarak değiştirilmiş,1960 yılında belediye teşkilatı kurulmuş, 9 Mayıs 1990 yılında ilçe statüsü kazanmış Trabzon’un yeni kurulan ve gelişimini sürdüren Düzköy ilçesinin tarihi, bölge tarihi ile aynı paralellikle seyretmiş, aynı kaderi paylaşmıştır.

TARİHİ ESERLER:

..........Düzköy Kalesi,İlçe merkezinin kuzey batısında kale mevkiinde hakim bir yerdedir.Taşocağı köyü ile Düzköy arasında yer alan bu kalenin bir sığıma yeri olarak kullanılmış olduğu sanılmaktadır Taşocağı Köyü Kalesi, köyün kuzeyinde,Gökçeler sınırında bir tepe üzerindedir,kaleni,n Türk fethi öncesi döneme ait olduğu söylenebilir.Doğankaya kalesi ormanlık bir alan içersinde yer almakta,kalenin Türk fethi öncesi döneme ait olduğunu söylenebilir.Çal Köyü Kalesi, Köyün güneyinde Çal mağarasının üzerindeki doğal kaya kitlesi üzerinde kurulmuştur, kalenin Bizans dönemine ait olduğunu söyleyebiliriz.Bu kalelerin vadiden geçen eski ticaret yolunun ve köylerinin güvenliği için yapılmış olduğu sanılmaktadır.Düzköy ve çevresinde Bizans ve Osmanlı döneminden kiliseler günümüze gelememişlerdir.Bölge tarihinin tanıkları kaleler acımasızca defineciler tarafından tahrip edilmiş, 19. yy mimari özelliklerine sahip camiler yıkılıp, yerlerine beton kuleli yapılar inşa edilmiştir.Çayırbağı Pazar mevkiinde Bizans dönemine ait oluğu sanılan kemer köprü, 19 yy ait olduğu sanılan çeşmeler (Taşocağı köyü,Düzköy düzalan mah. Medrese mevkii). Medrese Düzalan mahallesinde bulunan Medresenin Osmanlı Devletinin son dönemine kadar eğitim verdiği bilinmektedir. Medreseden günümüze bazı duvar kalıntıları ulaşmıştır. (Prof. Dr. Haşim KARPUZ Düzköy’de Tarihi Yapılar ve Halk Mimarisi)(Doç. Dr. Hikmet ÖKSÜZ Tarihi seyir içinde Düzköy)Merkez ilköğretim Okulu(H.M. OFLUOĞLU İ. Ö. O.) çevre incelemesi.)
 


COĞRAFİ KONUMU
 

Trabzon iline bağlı olan Düzköy’ün eski ismi Haçka Köyü’dür,il merkezinin güney batısında,41derece kuzey paraleli ile 39 derece doğu meridyenleri üzerinde yer almaktadır.Trabzon ilinin güney batısında yer alan Düzköy ilçesinin kuzeyi Akçaabat,Çarşıbaşı,kuzey batısı Vakfıkebir,batısı ve güney batısı Tonya,doğu ve güney doğusu Maçka ilçeleriyle çevrilidir. Düzköy Karadeniz sahilinden 27 km güneyde ve Trabzon iline 40 km kara yolu ile bağlanmaktadır. Düzköy ilçesinin 2000 yılı verilerine göre toplam nüfusu 18 319 kişi,kırsal nüfus 11436 ,merkez nüfus 6883 kişidir.

Doğu Karadeniz dağlarının ortasında yer alan Kalkanlı dağlık kesiminin batı kesiminin kuzeye bakan yamaçlarında yer alan Düzköy denizden 750m yükseklikte,kuzeydoğu güneybatı yönünde ve kuzey batıya yelpaze gibi açılan vadinin yamaçlarına yerleşmiştir.Merkeze bağlı altı mahallesi (Düzalan,cevizlik,tepecik,orta mah.,büyük mah.,yeni mah.),üç beldesi (Çayırbağı,Çal.Aykut ) ve altı köyü bulunmaktadır(Taşocağı,Gürgen dağ,Alazlı,Çiğdemli,Gökçeler,Küçüktepe).

Düzköy 9 mayıs 1990 yılında ilçe statüsü kazanmış,resmi kurum ve kuruluşların yavaş yavaş yapılanması bölgenin çehresini değiştirmekte ve geliştirmektedir. Yörede Kale deresi adıyla bilinen Söğütlü deresinin yukarı bölümünün yamaçlarına kurulan yerleşim yerlerinde halkın temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır (modern tarım ve hayvancılığa geçiş yapılamamıştır) İlçede mısır,patates,fasulye başta olmak üzere,halkın ihtiyacına yönelik tarım ürünleri yetiştirilmekte,süt ve süt ürünleri çeşitli tesislerle değerlendirilmekte (8 adet süt fab.) ,ilçe ekonomisinde önemli bir getiri sağlamaktadır,Ayrıca inşaat ve inşaatçılık sektörü de halkın önemli bir geçim kaynağı olmaktadır (ihtisaslaşma olamamıştır).Yörenin iş imkanlarının az olması sebebiyle göç ve gurbetçilik bir yaşam biçimi olmuş,özellikle 1970’li yıllardan sonra dışarıya göçte artış görülmüştür.Tipik Karadeniz iklimi yaşanan Düzköy’de mevsimler arasında yumuşak bir geçiş gözlenmektedir.Yüksekliği nispeten az olan yerlerde geniş yapraklı ağaçlar,yükseklik arttıkça iğne yapraklı ağaçlar ve orman gülleri,orman örtüsünü meydana getirmektedir.Yer yüzü şekilleri ve iklim şartlarının bir sonucu yaylacılık ilçe halkı için önemli bir ekonomik faaliyet olmaktadır.
 



Bölgede yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte yayla sezonu başlamakta,modern araçların kullanımı artsa da geleneksel yayla göçleri ilçeye bağlı yerleşim yerlerinden yaylalara çıkmaktadır.Yaylacılık yaz mevsimi boyunca hayvanların yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak,kışlık yakacak ihtiyaçlarını bölge ormanlarından temin etmek ve yaz mevsiminin bunaltıcı sıcağından uzaklaşmak için çıkılan geçici yerleri birimleridir.Halkın yakacak amaçlı ormanları bilinçsiz tüketmesi sonucu,ormanlara zarar verilmiş orman alanlarında azalma olmuştur.Ancak günümüzde dinlenmek,eğlenmek ,gezi amaçlı yerleşim ve günü birlik gezilerin artmasıyla,yaylalar bir başka önem kazanmış halkın geçim kaynaklarından biri olan, yayla turizmi başlamıştır. İlçeye bağlı yaylalar ulaşım,elektrik,haberleşme bakımından kolay ulaşılır,sağlıklı su ve temel ihtiyaçların kolay karşılanabildiği yerleşim yerleri durumuna gelmiştir.

YAYLA ŞENLİKLERİ VE TARİHLERİ

Hıdrellez (bahar bayramı)
 Haçka obası
 Mayıs ayı ilk pazar
 
Haçkalı Hoca baba anma şen.
 Haçka obası
 Temmuz ilk pazar
 
Hırsafa şenliği
 Çal karadağ
 Temmuz ilk cumartesi- pazar
 
Kamena şenliği
 Haçka obası
 Ağustos ilk pazar
 
Honeftar şenliği
 Honefter yaylası
 20 ağustos
 
Serda şenliği
 Serda yaylası karadağ
 20 ağustos
 
Çoban derneği
 Mula (alazlı) obası
 27 ağustos
 

 

Ağustos ayının gelmesi ile başlayan yayla şenlikleri,yaylaları cazibe merkezi haline getirmekte,yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekmekte,ilçe nüfusunda yaz mevsiminde sezonluk artışlar görülmektedir. Bilinen adıyla Haçka (Düzköy) yaylası, Hırsafa (Çal), Serda (Gökçeler) ,Honeftera (Çayırbağı,Alazlı), Kalkiya (Gürgendağ) yaylaları yayla turizmi için için önemli bir değer taşımaktadır. Haçka (Düzköy) yaylasında bulunan Haçkalı Hoca Baba Türbesi ve Camii, Cuma günleri,kandil gecelerinde ve hafta sonlarında yoğun insan kitlelerinin akınına uğramaktadır.Düzköy’e bağlı Çal köy beldesinde Dünyanın ikinci uzunlukta oldu bilinen Çal köy mağarası ve Çayırbağı beldesinde bulunan Şahin kaya tepesi,yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri olmuştur.Turistlerin konaklayabileceği otel,lokanta,alabalık tesisleri ve lokantaları,ihtiyaçların karşılanabileceği dükkan ve ulaşım araçları yaylalarda bulunmaktadır.Haçka yaylasında Savanadoz mevkiinde yapılan Yaylakent konaklama tesisi,Gelecekte ilçenin turizmi için önemli bir gelir kapısı olacaktır.




GÜZEL HACKAM BENİM ( DÜZKÖY ) İLLA GELİP GEZİN ARK LAR HAVASI SUYU BAMBASKADIRR HEE :))  [d]j . Arda ~~ SUNDU
« Son Düzenleme: Ekim 22, 2007, 05:46:17 ÖS Gönderen: djarda »