Gönderen Konu: Emziren Annenin SİGARA İçmesi !!.  (Okunma sayısı 29285 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı A.ÜSTÜNBAŞ

  • Deneme Mod
  • *
  • İleti: 4388
  • Rep Puanı: +112/-0
Emziren Annenin SİGARA İçmesi !!.
« : Mart 04, 2013, 12:49:26 ÖS »
Emziren Annenin Sigara İçmesi :!:

Yapılan bilimsel araştırmada bebeklerin sigaranın zararlı etkilerinden korunması için anne sütüyle beslenmesi gerektiği ortaya çıktı.

Sigara, bebeklerin büyümelerini etkiliyor, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini artıyor. Gerek anne sütünden gerekse pasif yoldan sigaranın etkilerine maruz kalan bebeklerin anne sütüyle beslenmesinin zararlardan koruduğu belirlendi.

Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsünde Gonca Yılmaz tarafından yapılan doktora tezi çalışmasında, sigara içiminin, anne sütü alan ve almayan bebeklerin büyümelerine, enfeksiyon sıklıklarına ve bazı antioksidan özellikli vitaminlerin serum düzeyleri üzerine etkisi belirlendi.

Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesinde 6-7 aylık 254 bebek üzerinde yapılan bilimsel çalışmada annelere, beslenme, sigaranın etkilerine maruz kalma ve enfeksiyon öyküleri sorulan bebeklerin baş çevreleri, boy ve vücut ağırlıkları, serum vitamin A, E, C ve idrar kotinin seviyeleri ölçüldü.

Sigaranın etkilerine maruz kalan bebeklerde anne sütünün büyümeyi olumlu yönde etkilediği, serum vitamin seviyelerini artırdığı ve enfeksiyonlara karşı koruduğu saptandı. Bebek bulunan evlerde sigara içiminin engellenmesi gerektiği kaydedilen araştırmada, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise sigaranın zararlı etkilerinden korumak için bebeğin anne sütü ile beslenmesinin gerektiği vurgulandı.

SADECE YÜZDE 35’İ MARUZ KALMIYOR
Yapılan araştırmada bebeklerin sadece %35’inin sigaranın etkilerine hiç maruz kalmadığı belirlenirken, yüzde 6’sının sadece anne sütü yoluyla, %46’sının pasif olarak, %13’nün ise hem anne sütü hem pasif olarak sigaradan etkilendiği belirtildi.

Bebeklerden sadece anne sütü ile beslenenlerin oranının yüzde 48 olduğu tespit edilen araştırmada, bebeğe mama veren annelerden sigara içenlerin, içmeyenlere göre 4,62 kat daha fazla olduğu ifade edildi.

Sigara içen annelerin bebeklerinin doğum ağırlıkları ve doğum haftalarının, sigara içmeyen annelerin bebeklerine göre belirgin olarak düşük olduğu, bebeklerin 6. ayda büyümelerine bakıldığında, sigara içen grupta bebeklerin ağırlık ve baş çevrelerinin diğer gruptan belirgin olarak düşük olduğu da ortaya çıktı.

Evde günde içilen toplam sigara sayısı ile bebeklerin ağırlık, baş çevresi ve kotinin-kreatinin seviyeleri arasında bağlantı olduğu saptanan araştırmada, annenin doğumdan sonra sigara içmesinin de bebeğin ağırlığını azaltıcı yönde etki yaptığı tespit edildi.

BEBEĞİN KİLOSU
Sigara içen annelerin bebeklerinin, içmeyenlerin bebeklerine göre 229 gram daha düşük ağırlıklı olduğunu tespit edilirken, bebeğin anne sütü ile beslenmesinin bebeğin ağırlığını artırıcı yönde etki eden önemli ve bağımsız bir faktör olarak bulunduğuna dikkat çekildi. Anne sütü alan bebeklerin almayanlara göre 336 gram ağır olduğu gözlendi.

Bebeğin, anne sütü alıyor olmasının ise vücut ağırlığı ölçümlerinde olduğu gibi bağımsız olarak bebeğin baş çevresi ve boy gelişimini olumlu yönde etkilediği, anne sütü alan bebeklerin almayanlara göre baş çevresinin 0,83 santim geniş, boyunun da 0,193 santim daha uzun olduğu belirlendi.

ENFEKSİYON RİSKİ
Sigara içen annelerin bebeklerinde içmeyenlere göre orta kulak iltihabi, üst ve alt solunum yolu hastalığı riskinin fazla olduğu belirlenen araştırmada, annenin sigara içmesi durumunda bebekte orta kulak iltihabı riskinin 2,9 kat, üst solunum yolu enfeksiyon riskinin 8,2 kat, alt solunum yolu hastalıkları riskinin de 15,3 kat da fazla olduğu belirlendi.

Anne ve babanın sigara içmesinin, orta kulak iltihabı riskini artırdığı belirlenen araştırmada, bebeğin anne sütü almasının bu riski belirgin şekilde azaltığı ortaya çıktı.

Anne-baba dışında evde sigara içen başkalarının bulunmasının alt solunum yolunu riskini 40,3 kat artırdığı saptanan araştırmada, bebeğin anne sütü almasının alt solunum yolu hastalığı riskini 3,3 kat azalttığı da belirlendi.

Annenin sigara içmesinin bebeğin antioksidan vitamin seviyesini azaltıcı önemli bir faktör olduğu fakat bebeğin anne sütü ile besleniyor olmasının serum vitamin A, E ve C seviyelerini artırdığı da araştırmayla ortaya konuldu.  Yazan  :   ARWEN  -  01.06.2010  -  ALINTI
SİGARA ' sız  temiz  çevre, temiz  toplum,  sağlıklı  yaşam  için  elele...

. . ..  NE  KADAR  TEMİZ  İSEN, O  KADAR  İNSANSIN  . . .

Çevrimdışı A.ÜSTÜNBAŞ

  • Deneme Mod
  • *
  • İleti: 4388
  • Rep Puanı: +112/-0
Ynt: Emziren Annenin SİGARA İçmesi !!.
« Yanıtla #1 : Mart 04, 2013, 12:57:36 ÖS »
Emzirirken Sigara İçmek Anne Sütünü Azaltır Mı? :!:
...Dört aylık bir bebeğim var. Ama ne yazık ki, sigara içmeye devam ediyorum. Ne gibi tedbirler alabilirim? Ne yapmam gerekir?..

...Bebeğini emziren annenin sigara içmesi, bebeğin sağlığı için de hiç tercih edilmeyen bir durumdur.  Ancak her şeye rağmen, anne sütüyle ilgili yönlendirici karar alan bilimsel komiteler, annenin sigara içse bile bebeğini emzirmeye devam etmesini önermektedir. Çünkü anne sütü hiçbir koşulda vazgeçilemeyecek kadar değerlidir.

Ama üzerinde durulması gereken iki önemli konu vardır. Birincisi, anne sütü ile bebeğin  aldığı nikotin miktarıdır. Diğeri ise, annenin sigara içmesi nedeniyle bebeğin yaşadığı ortamda sigara dumanının varlığı, yoğunluğu ve bebeğin bu ortamda geçirdiği süredir (”pasif içicilik”).

Bilindiği gibi pasif içicilik de sağlığa çok zararlıdır. Pasif içici durumunda olan bebeklerde zatürrie, bronşit, astım gibi hastalıklar ve  “ani bebek ölümü sendromu” daha sık görülür. Ayrıca, sigara içen annelerin süt üretimlerinin de daha az olduğu iyi bilinmektedir. Benzer şekilde bu annelerin sütlerinde C vitamini  miktarı da düşüktür.

Kısaca bilinen bütün olumsuzluklarına rağmen bebeğinizi emziriyor ve sigara içmeye devam ediyor  olabilirsiniz ama lütfen;

1 - Emzirme sırasında veya hemen öncesinde sigara içmeyiniz.
2 - Düşük nikotinli olanları tercih ediniz.
3 - Günlük sigara sayısını azaltınız.
4 - Bebeğin bulunduğu ortamda sigara içmeyiniz.
5 - Sigara içtiğiniz ortamı sürekli havalandırınız.
 6 - Eğer anne günde 20 taneden daha az sigara içiyorsa, anne sütündeki nikotin düzeyi açısından, bebek için çok endişe etmeye gerek yoktur. Anne eğer günde 20-30 tane sigara içiyorsa, bebek kanında da nikotin belirgin miktardadır. Risk fazladır.

Ağır  tiryakilik, annenin süt üretimini olumsuz etkiler. Çünkü, nikotin süt hormonu düzeyini azaltır. Bebekte kusma, bulantı, karın ağrısı ve ishale neden olur. Anneleri sigara içen bebeklerin daha gazlı oldukları ve daha fazla ağladıkları  ortaya  konmuştur Anne içtiği sigara sayısını kısıtlayarak  riski azaltabilir.

Yapılan bilimsel çalışmalarda,  annenin sigara içmesi  ile erken sütten kesme,  süt fışkırtma refleksinin baskılanması ve az süt üretimi arasında ilişkili bulunmuştur.

Kanda nikotinin yarılanma ömrü 95 dakikadır. Bu nedenle anne emzirmeden en az 1.5 saat önce sigara içmiş olmalı, daha sonra emzirinceye kadar da içmemelidir.

Nikotin sakızı kullanan anneler de bebeği, sakızdan en az 2-3 saat sonra emzirmelidirler...

EN  İYİSİ  ÇOCUK  EMZİREN  ANNE  SİGARA  İÇMEMELİ !..
SİGARA ' sız  temiz  çevre, temiz  toplum,  sağlıklı  yaşam  için  elele...

. . ..  NE  KADAR  TEMİZ  İSEN, O  KADAR  İNSANSIN  . . .

Çevrimdışı A.ÜSTÜNBAŞ

  • Deneme Mod
  • *
  • İleti: 4388
  • Rep Puanı: +112/-0
Ynt: Emziren Annenin SİGARA İçmesi !!.
« Yanıtla #2 : Mart 04, 2013, 01:07:54 ÖS »

Anne ve Çocuk - Anne ve Bebeğin Beslenmesi
Emziren Annelere Tavsiyeler


Emzirme anne ve bebek arasındaki en önemli bağ kurma aracı. Ayrıca bebeğin beslenmesi için en önemli araç. Emzirmenin daha etkili ve faydalı olması için emziren annelerin bazı önemli hususlara dikkat etmesinde fayda vardır.
1. Bebeği sık sık emzirmek gerekir. Bebeği her iki memeyle de emzirmek süt üretimini artırmak için daha faydalıdır.
2. Bebeği bir memeyle emzirirken o memedeki sütün iyice boşalmasını sağlamak gerekir. Yani memedeki süt iyice boşalana kadar diğer memeye geçmemelidir. Bu süt miktarını artırmaya yardım eder.
3. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Öğünlerde tüketilen besinleri mümkün olduğunca değişik gruplardan elde etmeye gayret etmelidir. Zengin içerikli besinler olmalıdır.
4. Öğünlere dikkat edilmeli ve öğünler arasında sağlıklı atıştırmalar yapmalıdır.
5. Emziren annelerin günlük kalori ihtiyacı da fazla olur. Bu ihtiyacı karşılamak için ek olarak 2-3 bardak süt, yumurta, meyve ve bol sebze yenebilir.
6. Tüketilen besinlere dikkat etmek gerekir. Çünkü emziren bir annenin aldığı bazı besinler bebekte alerjiye yol açabilir. Bebekte kusma, ishal, ağlama nöbetleri görülebilir. Bu durumda annenin yediği yemekleri iyi düşünmesi ve şüphelendiği yemekler var ise o yemekleri veya gıda maddesini bir süre yememeye özen göstermelidir. Böylelikle de hangi besin maddesinin bebekte alerjiye yol açtığı da bulunmuş olunur.
7. Emziren annelerin elbette ki doğumda aldıkları kiloları doğum sonrasında vermeleri gerekir. Bu konuda da gerekli dengeyi tutturmak ve kilo verme konusunda aşırıya kaçmamak gerekir. Bir seferde çok fazla kilo verilmemelidir. Mesela ilk 4-5 ay ayda 0,5 kg kilo verilmelidir. Sonraki aylar ise biraz daha düşük şekilde kilo verilerek normal kiloya dönülebilir.
8. Emziren anneler sıvı ihtiyaçlarını da iyi karşılamalıdır. Emziren bir annenin günlük olarak 2,5 lt civarında suya ihtiyacı olabilir. Örneğin her emzirme seansında 1 bardak su içmek faydalı olacaktır.
9. Emziren anneler sigara içmemelidir. Sigara anne sütünün miktarını ve kalitesini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca annenin sigara içmesi bebeğin sağlığı açısından da tehlike oluşturur.
10. Çay kahve gibi kafeinli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Eğer annenin bu tür içeceklere karşı bir bağımlılığı var ise günde 1-2 bardağı geçmemek kaydıyla içilebilir. Kola gibi gazozlu içeceklerden de uzak durmak gerekir. Bu tür içecekler anne sütü vasıtasıyla bebeği olumsuz etkiler. Bebekler kendilerini daha huzursuz hissederler. Kadınlık  Biinci   tarafından  yazıldı. 06  Şubat  2012  -   ALINTI
SİGARA ' sız  temiz  çevre, temiz  toplum,  sağlıklı  yaşam  için  elele...

. . ..  NE  KADAR  TEMİZ  İSEN, O  KADAR  İNSANSIN  . . .