Gönderen Konu: DERNEKPAZARI'NDA TARIMSAL YAPI VE HAYVANCILIK  (Okunma sayısı 2644 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı uSLaNMaZ

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 9942
  • Rep Puanı: +163/-17
DERNEKPAZARI'NDA TARIMSAL YAPI VE HAYVANCILIK
« : Mart 02, 2007, 12:06:25 ÖÖ »

Tarım için önce kullanılabilecek uygun araziye ihtiyaç vardır. Dernekpazarı İlçesi ve köylerinde arazi tarımsal gelir sağlayıcı genişlikte değildir. Buna karşın en azından var olanın verimli biçimde değerlendirilmesi planlanabilir. Üretimin ilçe, il ve ülke geneliyle bütünleşmiş entegre bir yapıya dönüştürülmesi, bu amaçla da sağlam kurumlaşmaya gidilmesi öncelikle ele alınması gereken konulardır.
Orman alanlarının korunması yanında, bu alanların ıslah edilerek geliştirilme ve planlama çalışmalarının yaygınlaştırılıp arttırılması da ilçe ve bölge için büyük önem taşımaktadır. İklim, toprak ve arazinin durumuna göre yeni bitki ürünleri (Orman ve meyve ağaçlarını, kapsayacak biçimde) araştırılıp önerilmeli. Bunun için devlet desteği hem maddi yönde hem de yönlendiricilik, bilgilendiricilik açısından sağlanmalıdır.
Yapılacak planlamalarda bütün bu durumlar göz önüne alınarak çözümler düşünülmeli, dar alan çalışmalarında verilecek desteklerle üreticiye kesin çözüm inancının kazandırılması üretim hevesini arttıracaktır.
Öncelikle arazilerin toprak ve üretim özellikleri bilimsel olarak incelenip (analizlerden geçirilip) ürün açısından uygunluk sağlanması gerekir. Geleneksel ürünlerde (fındık, çay ve tarla ürünleri) ısrarcı olunmaması, bunun için öncü ve yönlendirici kuruluşların yeniden yapılandırılması ve işlevsel durum getirilmesi önem taşımaktadır.
Bu amaçla İlçe ve köylerde sebze üretiminde seracılığın özendirilmesi düşünülebilir. Seracılık çiçekçilik için de kullanılarak önemli bir ekonomik girdi sağlanabilir.
Dernekpazarı İlçesi ve köylerinde yeni meyve türleri yetiştirmek yanında mevcutlarının ıslahı ile üretimi arttırarak buna bağlı sektörlerin (meşrubat, marmalet, pekmez v.b) kurulması yöreye ayrı bir canlılık katacaktır. Bunların dışında ilçemize ekonomik girdi sağlayabilecek üretim alanları ve ürünleride vardır.
Kültür mantarcılığın, arıcılığın, balıkçılığın ve hayvancılığın ilçe ve köylerin kalkınmasında etkili olacak ölçüde desteklenmesi büyük önem taşımaktadır.
İlçede balık çiftliklerinin daha gerçekçi yaklaşımla, doğa ve çevre koşullarını dikkate alarak kurulması ve işletilmesi üretimi ve kapasiteyi arttıracaktır.
Bunların dışında, özellikle ilçemiz yaylalarında yetişen endemik bitkilerin (bölgeye özgü bitki) ilaç sanayiinde ve halk hekimliğinde ekonomik bir kaynak olarak değerlendirilmesi sağlanmalıdır.
Tarım alanında özellikle İlçemiz ve köylerinde ağırlıklı olarak çay, mısır, fındık, patates, fasulye ve diğer tarla ürünleri İlçe ve ülke ekonomisine büyük etki etmektedir.
Hayvancılık alanında İlçemizde kurulan süt fabrikası nedeniyle hayvancılık, hayvansal ürünler ilçemize ve köylerine ekonomik etki yapmaktadır.


Alıntıdır..
« Son Düzenleme: Mart 02, 2007, 12:41:40 ÖÖ Gönderen: uSLaNMaZ »
***KiMiNe GöRe KRaLıZ, KiMiNe GöRe YaLaNıZ, HeRKeS KeYFiNe BaKSıN, aDaMıNa GöRe aDaMıZ***


Çevrimdışı Kızıl_Çeri

  • Paylaşımcı Üye
  • ****
  • İleti: 257
  • Rep Puanı: +40/-0
  • bize kalanların koruyucusu
Ynt: DERNEKPAZARI'NDA TARIMSAL YAPI VE HAYVANCILIK
« Yanıtla #1 : Mayıs 09, 2007, 09:50:05 ÖS »
emeğine sağlık sağol paylaşımlarının devamını dilerim
bize kalanların koruyucusu