Gönderen Konu: Taşocağı Köyü Hakkında Bilgi  (Okunma sayısı 4513 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı gül-can

  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 495
  • Rep Puanı: +85/-1
Taşocağı Köyü Hakkında Bilgi
« : Ocak 02, 2009, 06:40:08 ÖS »
Taşocağı Köyü


Trabzon Ili Düzköy Ilçesine Bağlı Taşocağı Köyü; Yerleşim alanı olarak Orta Cağ’dan bu yana insanların yaşadığı köyümüz önceleri ormanlık alan ile kaplıydı. Yaklaşık olarak iki yüz yıldan beri de köyümüzün geçmiş büyükleri, çevre köyler ve yerlerden gelip köye yerleşmişler. Köyümüz, ilçemiz Düzköy’e 8 km, Ilimiz Trabzon’a 40 km uzaklıktadır. Daha önce Akçaabat ilçesine bağlıyken 1990 yılında Düzköy’ün ilçe olmasıyla Düzköy’e bağlı merkez köy oldu. Güneyinde Düzköy ile birbirine bakışan, batısında Calköy, kuzey ve doğusunda Gökçeler Köyü ile çevrilidir. Geçmiş yıllara göre köyümüz nüfusunda düşüş gözlenmektedir. Köyümüz nüfusu 1970-1980 yıllarında 1250 iken, şu an bu sayın itibarıyla 810’dur. Köylümüzden geçim ve hayat şartları dolayısıyla Istanbul’a, Almanya’ya, Fransa’ya ve Akçaabat’a göç yaşanmıştır. Fakat son yıllarda bu göç tersine işler durumda kendini göstermektedir. Köyümüzde başlıca; Gündoğdu(Hanaka), Gözlice(Travaçlı), Camii, Mollaosmanlı ve Yataklar Mahalleleri bulunmaktadır. Ayrıca Lüra, Pansi, Kamberli, Kireçhane, Hoç, Kuzlar, Lehsilluk gibi mezereler köyümüzün güzelliğine güzellik katmaktadır. Yaz mevsiminde halkımız genelde mezerelere ve yaylalara(Maçka ilçesine bağlı Yediharman ve Düzköy Ilçesine bağlı Yeri Yaylası) göç ederler. Sonbaharda soğuklar başlayınca halkımız tekrar mezere ve yaylalardan köye geri dönerler. Bütün bu göçlerin nedeni, ineklerine otlak bulmak ve kışın kışın hayvanının yiyeceğini temin etmek ve belki de en önemlisi yayla ve mezere kültürünü yaşamaya duyulan özlemdir. Halkımızın geçim kaynakları olarak başta gubetçilik ve küçük ölçekte hayvancılık görülmektedir. Almanya’ya göç edip yerleşenlerle birlikte geçici olarak çalışanlar kazanımlarını, köyde geçimini ve evinin yapımında kullanmaktadır. Diğer geçim kaynağı hayvancılık… Köyde herkesin en az iki ineği vardır. Halkımızın elde ettiği süt ürünü, sekiz yıldan beri faaliyet gösteren Tasocağı Süt Birliği yönetiminde satıp ihtiyaçlarının bir bölümünü karşılamaktadır. Köyümüzde ilköğretim okulu 1961 yılında yapılmıştır. Okulun köyümüzün aşağısında bulunması ve yeni eğitim sistemine cevap veremeyecek durumda olmasından 2003 yılında yeni okul yapılmıştır. Okulumuz 4 katlı, 12 derslikli olup, 130 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Ilköğretimden sonra lise öğrenimi görmek isteyenler çoğunlukla Düzköy ve Akçaabat’ta liselere devam etmektedir. Son yıllarda köyümüzdeki eğitim öğretim faaliyetlerindeki gelişme sevindirici durumdadır. Köyümüz haklının daha gelişmiş bir köyde yaşaması için, şimdiye kadar yönetime gelen muhtar ve heyeti özveri ile çalışmışlardır. Düzköy Halkın Sesi Gazetesi (Sayı:42, Sayfa:2) Alıntı Yapılmıştır.

Tarihçemiz

Taşocağı Köyü tarihini kapsamlı yazılı bir kaynak bulunmamaktadır. Köyümüzün yetiştirdiği Prof. Dr. Haşim Karpuz’un titiz araştırmaları sonucu çeşitli kaynaklarda yayınlamış olduğu makaleler bu çalışmamızın ana iskeletini oluşturmaktadır.

Taşocağı Köyü’ nün en önemli tarihi olaylarından birisi de Haziran 1914’te fiilen başlayan 1. Dünya savaşı ve onun getirdiği yıkımlardır. Trabzon’un 18 nisan 1916, Akçaabat’ın 20 nisan 1916 da Ruslar tarafından işgali, yörede muhaceret sürecini başlatmış, kaçamayanlar yüksek bölgelere sığınmışlardır. İşgal sürecinde milis güçleri tıpkı Sultan Murat yaylasında olduğu gibi Akçaabat ve Düzköy yaylalarında da Rus ordusuna büyük kayıplar verdirmiş, bu çatışmalar milis kuvvetlerin ezici üstünlüğü ile sonuçlanmıştır. 1917’de Çarlık Rusya’sında ortaya çıkan” Bolşevik ihtilali” ile Rusya savaştan çekilmiş, ittifak devletleriyle imzaladığı Brest Litovsk Ateşkes Antlaşmasıyla (15 aralık 1917) işgal etmiş olduğu topraklardan çekilmeyi kabul etti. Bu geri çekilişle birlikte Türk Kuvvetleri 17 Şubat 1918 de Akçaabat’ı 24 Şubat 19182 de Trabzon’ kurtararak özgürlüğe kavuşturmuştur. Düzköy ilçesi ve köyleri o dönem Akçaabat’a bağlı olduğu için Kurtuluş gününü 17 Şubat 1918 olarak kabul edebiliriz. 9 Mayıs 1990 yılında Düzköy’ün ilçe statüsü kazanmasıyla Akçaabat ilçesine bağlı olan Köyümüz Düzköy İlçesine bağlanmıştır.”(Haşim Karpuz)

Taşocağı köyünde bulunan bir tunç çağı taş topuzu (M.Ö 2500 -1200) Düzköy ve çevresinin eski zamanlardan bu yana yerleşim yeri olduğunu göstermektedir. Taşocağı köyünde kaleye yakın Hanaka Mahallesi Abaizans döneminden kalma arkeolojik buluntular vermiştir.

Taşocağı Köyü Kalesi, köyün kuzeyinde, Gökçeler sınırında uzanan sırt üzerindeki pelitlik (meşe) ormanında yer almaktadır. Kalenin Türk fethi öncesi döneme ait olduğu söylenebilir.

Hâlihazırda köyümüzün tarihini konu alan yazılı bir belgeye rastlanmamaktır. Bu vesileyle

Köyümüzün geçmişine yol aldığımız bu yolculukta eksik veya yanlış bilgiler telaffuz etmiş olabileceğimizi peşinen teyit ederiz. Geçmişe uzanan bu zaman tünelindeki kaybolmaya yüz tutmuş olayları, kişileri, eserleri gün yüzüne çıkartmakla bir kültür aynasından yarınlara ışık tutmuş olunacağı kanaatindeyim. Geçmişle gelecek arasındaki sağlam köprülerin inşa edilmesi bizlere unutulmaması gerekenleri ve nereden geldiğimizi daima hatırlatacaktır.

O günün koşullarını bizler sadece hayal etmekle yetinebiliriz. Eski bir resmi elimize aldığımızda bazı çağrışımlar hissederiz. Renksiz bir resmin sıcaklığını hissederiz. Sadeliği, içtenliği hissederiz. Badireler atlatmış zorlukları yaşamış insanların kenetlenmesini, komşuluk ve akrabalık bağlarının sağlamlığına hayran kalırız. Teknolojik gelişmelerle hayat karmaşık hale geldikçe insanların birbirine ayırdığı zamanı kısaltmaktadır. Buna binaen paylaşım azalıp, bazı değerler yok olmaktadır. Bu kültür erozyonunu engelleyecek bir set olma işlevini sağlayacak çalışmalar zaman kaybedilmeden kesinkes yapılmalıdır.

İklim ve Bitki Örtüsü

İklim tipik Karadeniz iklimi özelliğinde olup, zengin bitki ve hayvan varlığına sahiptir. Hayvanlardan geyik, karaca, çakal, kurt, porsuk ve birçok kuş türü mevcuttur. Bitki örtüsü olarak ziraat alanlarının haricinde ormanlarımızda birçok ağaç türü vardır. Köyümüzdeki toplam devlet ormanı 280 hektar alana sahiptir. G42B09D3 paftası, parsel no 13 ve 128. adada yer almaktadır.

Başlıca ağaç türlerimiz: Picea orientalis (Doğu Ladini, Yka: Doruk), Fagus orientalis (Kayın, Yka: Gürgen), Alnus glitinosa (Kızılağaç), Carpinus orientalis (Doğu gürgeni, Yka: Küçük Yapraklı İstriç), Carpinus betulus (Adi Gürgen, Yka: Büyük yapraklı istriç), Quercus petrea (Meşe, Yka: Pelit), Acer campestre (Ova akçaağacı, Yka: İspandam), Cestanea sativa (Anadolu Kestanesi). “Yka: Yöresel kullanım adıdır”

Saf Ladin ormanları hariç diğer türlerin hakim olduğu veya karışım yaptığı ormanların bozuk oluşundan dolayı alt tabakayı orman gülü, böğürtlen, ayı üzümü gibi çalı türleri kaplamaktadır.

Son zamanlarda Doğu Karadeniz Bölgesinde ladin (doruk) türünde meydana gelen böcek zararı ormanlarımızı tehdit eder boyuta ulaşma eğilimindedir. Son 2-3 yıldır köyümüz ormanlarında lokal olarak zararın belli düzeyde varlığına rastlanmaktadır.

İskân alanlarındaki sahipli araziler; tarla, çayır, fındıklık ve elzem miktarda orman olarak değerlendirilmektedir. Devlet ormanı ile halkın kullanımına özgü tarım arazisi, mera, iskân alanı gibi parametreler arasında belirgin doğal sınırlar olmayıp iç içedir.  Son zamanlarda tarlalar fındık dikilerek ürün değişikliğine gidilmektedir.

Coğrafi Yapı

Taşocağı Köyü matematik konum itibariyle G42-b-2 paftasında yer almaktadır. Köyümüz Akçaabat’ın Söğütlü Beldesinden başlayan Kalenima Havzası’nın yaklaşık 27. kilometresinde, vadinin doğuya bakan yamacında yer almaktadır.

Köyümüzün komşuları; doğusunda Düzköy İlçesi, Kuzeyinde Gökçeler Köyü, Güneyinde Çal Beldesi yer almaktadır.

Deniz seviyesine olan yüksekliği (rakım)  750 - 800 civarındadır. Köy sınırlarında iki adet ana dere bulunmaktadır. Bunların en büyüğü vadi tabanı boyunca uzanan ve Düzköy ilçesiyle sınırımızı belirleyen büyük debili Kale Deresi (Hakça Deresi, Kalenima Deresi)’dir. İkincisi mezralardan belirip doğu batı istikametinde ilerleyerek Kale (Haçka) deresine ulaşan küçük debili Çanakte deresidir.

Nüfus

Köyümüzün nüfusu 1997 sayımına göre 756 iken, 2000 sayımına göre 740’e gerilemiştir. Bu nüfusun 411’i kadın, 329 ‘i erkektir. Köyün toplam nüfusunu oluşturan 160 hane mevcuttur. Köy dışında ikamet eden vatandaşlarımızın tahmini sayısal verileri şöyledir; İstanbul’da yaklaşık 220 hane, 100 kişi Almanya’da, 50 kişi diğer Almanya ülkelerinde, Amerika 1, 100 - 250 kişi Akçaabat ve Trabzon’da olmak üzere toplamda 1200 kişi civarındadır. Köyümüzdeki hane sayısı yaklaşık 250 adettir.

Nüfus Azalışının Başlıca Nedenleri:

- Artan nüfusa paralel olarak her türlü kullanıma yönelik arazilerin giderek daralması,

- Yayla ve meraların alansal olarak yetersizliği bunun sonucunda da hayvancılığı olumsuz yönde etkilemesi,

- Hayvancılıkta gelirlerin giderleri karşılamaması,

- Sosyal ve ekonomik dezavantajlar.

- İl genelinde iş sahalarının yetersizliği.

Ulaşım

Köyümüz Düzköy Ilçesine 8 km (Yeni yoldan 5 km civarında), Akçaabat Ilçesine 25 km,

 

Trabzon’a 35 km uzaklıkta yer almaktadır. Köyümüze farklı güzergâhlardan ulaşmayı

 

sağlayan 3 ana yol bulunmaktadır.
 

1. Yol: Gökçeler – Taşocağı
 

2. Yol: çiğdemli – çal çeşmeler Mahallesi – Taşocağı
 

3. Yol: Düzköy – Taşocağı bağlantı yolu 2006 da hizmete açılmış olup, Düzköy ve

 

Akçaabat’a gidiş gelişte diğer güzergâhlardan daha kısa bir mesafe sunmaktadır.
 

Köyümüzde ilk yol çalışması 1968 tarihinde yapılmış, Gökçeler Köyünden gelip

 

Taşocağı Köyü üzerinden çalköy’e bağlanmıştır. 1976’da ise bu yolun Reşit'in döneği

 

denen kısmından Cami mahallesine tali yol çalışması yapılmıştır. Ilk mezere yolu ise 1990

 

yılında Gözlice Mahallesi - Değirmen Yanı istikametinde başlatılmıştır.
 

Taşocağı – Akçaabat hattında günde bir sefer çalışan bir adet minibüs mevcuttur.


Köy sınırlarındaki mevcut yol yoğunluğu artırma ve hâlihazırdaki yolların belirli
 

yerlerindeki bakım çalışmalarının bitirilmeyişinden dolayı Köy içi ulaşım konusunda
 

istenilen düzeye gelinilememiştir.

Ekonomik Durum

Köy ekonomisi sırasıyla gurbetçilik, hayvancılık ve tarıma dayalıdır. İlçe Tarım Müdürlüğüne kayıtlı 120 çiftçimiz vardır.

 

Köyümüzde 7 bakkal, 2 taş değirmen, 3 kıraathane, 1 orman ürünü işleme atölyesi, 1 tavuk çiftliği, 3 soğuk demir atölyesi bulunmaktadır. Kamu hizmetine yönelik olarak ta 1 ilköğretim okulu, 1 sağlık evi, 3 cami, birisi İstanbul diğeri Köyde olmak üzere 2 dernek, 1 Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 1 kuran kursu bulunmaktadır.

 
[/pre]
           1. Tarım

Taşocağı Köyü’nün zirai kullanıma konu toplam sahipli alanı 800 dekar civarındadır (Çayır ve Fındıklıklar dahil). Aile içi yıllık kullanıma yeter oranda yetiştirilen başlıca ürünler; mısır, patates, fasulye, lahana, kabak ve çeşitli sebzeler dönüşümlü olarak yetiştirilmektedir. Kısıtlı ölçekte, tarla ziraatı şeklinde yapılan tarım, hayvancılığı destekler nitelikte olup ekonomik getirisi yoktur. Ekonomik dönüşüm büyükbaş hayvancılığıyla sağlanmaktadır. Tarımsal ürünlerin hasatından arda kalan kısımlar yem olarak kullanılmakta bazen de aynı yıl içerisinde boş kalan arazi fiğ, yulaf, hayvan pancarı gibi yem bitkileri ekilerek değerlendirilmektedir. Bu uygulama toprakların besin kalitesini artırmaktadır. Arazi ekili olduğu için de toprağın erozyon ve besin kayıplarına maruz kalması kısmen azaltılmaktadır.

Köy halkı için ekonomik getirisi olmayan bu ürünlerin yerini son yıllarda fındık yetiştiriciliği almaktadır. Fındık dışında ekonomik getirisi zirai ürün yoktur.

Arazinin kısıtlı ve eğimli oluşu tarımsal faaliyetleri emek gücüne dayandırmıştır. Tarım için elverişli meyil sınırı % 15 eğime kadardır. %20 lere kadarda kısıtlı tarım yapılabilir yani çeşitli önlemler almak suretiyle (arazi eğimi boyunca belli mesafelerde kuru taş duvarlar yapılarak.  bu sınır köyümüz topraklarında %30 – 35 e kadar çıkmaktadır. Tarımsal uygulamalarla toprak eğim yönünde taşınarak tarlaların aşağı kısımlarına birikmektedir. Böylece toprak kalınlığı azalarak verim kayıpları meydana gelmektedir. Halkımız birim alandan en optimal yararlanması hususunda önerebileceğimiz diğer bir yöntem de çayır bırakılan alanlarda tarımsal ormancılık uygulaması yapmalarıdır. Yani üst kısımda hızlı yetişen türlerden örneğin kavak, söğüt ya da meyve ağaçları alt kısımda ise yem bitkileri, sebze türü ürünler yetiştirilebilir.

 

            2. Hayvancılık:

Hayvancılık giderek cazibesini kaybetmekle birlikte ev ekonomisine küçükte olsa getirisi vardır. Ayrıca tarımda kullanılan doğal gübrenin kaynağı olması yönünden de dolaylı bir getirisi söz konusudur.

Hayvancılığın her çeşidi genellikle aile işletmesi şeklinde yapılmaktadır. Ailelerin büyük bölümü ortalama 3-4 inek besler. Köy genelinde ağırlıklı olarak büyükbaş hayvancılığı yapılmaktadır. Sayı olarak kayıtlarda 600 civarında büyükbaş hayvan bulunmaktadır.

Hayvancılığın bu yörede fazla ekonomik olmayışının nedeni arazinin kısıtlı ve engebeli oluşu, geniş yayla ve meraların olmayışı, yem fiyatlarının yüksek oluşu ve süt satışında düşük fiyat uygulamalarına kaynaklanmaktadır.

Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Orköy’ ün hayvancılıkta verimli ırkların üreticilere kazandırılması amacıyla yürüttüğü çalışmalara halkımız diğer köylere nazaran yoğun katılım göstermektedir. Yerli ırk sayıca giderek azalmaktadır. Hayvancılık besicilikten çok süt ve süt ürünleri üretimine yönelik olarak yapılmaktadır. Köyde kurulan Süt birliği Tarafından süt alımı yapılarak civar İlçe ve Beldelerdeki süt fabrikalarına pazarlanmaktadır.

Küçükbaş hayvancılığı ise birkaç aile tarafından yapılmaktadır. Köy sınırları içerisinde otlak alanların yetersiz oluşu nedeniyle yasaklanmış olup yetiştiriciler hayvanlarını Maçka sınırındaki yaylalara sevk etmektedir. Arıcılık ve tavukçuluk ise, ticari amaçla olmayıp birkaç aile tarafından aile işletmesi olarak yapılmaktadır. Köyümüzde şâhısa ait 5000 tavuk kapasiteli bir yumurta üretim çiftliği bulunmaktadır.

 

           3. Gurbetçilik:

Köyümüzün asıl ekonomik can damarını gurbetçilik oluşturmaktadır. İnşaatçılık başta olmak üzere çeşitli iş kollarında çalışmaya gidilen yerler arasında İstanbul başı çekmektedir. Yurt dışında ise başta Almanya olmak üzere Fransa, Rusya ve Amerika çalışmak için gidilen yerler arasındadır.
alıntıdır

Çevrimdışı gül-can

  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 495
  • Rep Puanı: +85/-1
Ynt: Taşocağı Köyü Hakkında Bilgi
« Yanıtla #1 : Ocak 03, 2009, 10:56:45 ÖÖ »
okuyan gözlerine sağık ilhan61 Maçkalıyım