Gönderen Konu: Likarba  (Okunma sayısı 14811 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Aziz Asan

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 35
  • Rep Puanı: +9/-0
Likarba
« : Nisan 24, 2008, 06:49:38 ÖS »



Çevrimdışı fukukum

  • Paylaşımcı Üye
  • ****
  • İleti: 274
  • Rep Puanı: +51/-0
Ynt: Likarba
« Yanıtla #1 : Nisan 24, 2008, 08:59:41 ÖS »
Yaban Mersini ılıman iklim kuşağına adapte olmuş bir meyve türü olup botanik olarak gerçek üzümler gurubunda yer almaktadır. Ekonomik olarak kültürü yapılan Yüksek boylu Yaban mersini (highbush blueberries) (Vaccinium corymbosum), alçak boylu Yaban mersini (lowbush blueberries) (Vaccinium angustifolium) ve tavşan gözü Yaban mersini (rabbiteye blueberries) (Vaccinium ashei) olmak üzere üç farklı türü vardır. Alçak boylu çalı formunda olan Yaban mersinlerinin yetiştiriciliği daha zordur. Amerika başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde binlerce hektarlık alanlarda tarımı yapılmaktadır. Günümüzde ticari olarak yetiştirilen Yaban mersini 1906 yılından itibaren Amerika Birleşik Devletlerinde başlatılan seleksiyon çalışmalarının ürünüdür. Bu çalışmalarla seçilen Yaban mersini tipleri daha sonra kendi aralarında melezlenerek yeni çeşitler elde edilmiştir. Çok hızlı bir şekilde üretilerek satışa sunulan Yaban mersinleri Dünyada en popüler meyvelerden biri iken ülkemizdeki yetiştiriciliği İkibinli yıllarda Rize de başlatılmıştır.



Islah çalışmaları ile geliştirilen yeni yaban mersini çeşitleri doğada bulunan formlarına göre çok daha iri, daha sulu ve daha tatlı meyveler verirken hastalık ve zararlılara da daha dayanıklıdırlar. Bu yönleriyle daha geniş alanlara adapte olabilmektedirler. Tavşan gözü Yaban mersinleri yüksek boylu Yaban mersinlerine göre daha geniş yetişme alanı bulmuştur. İklim isteği bakımından Doğu Karadeniz Bölgesindeki illerden Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun un genelde rakımı yüksek dağ ve yaylalarında yabanı formları bulunmakta ve yöre halkı tarafından taze olarak, reçel veya pekmez yapılarak tüketilmektedir. Yaban mersinleri asitli toprakları tercih ederler (pH=4.5-5.0) ve genel bir ifade ile yabanisinin olduğu yerlerde, defne, çam, kızılağaç veya beyaz sedirin karışık olarak yetiştiği nispeten meyilli alanlarda kültür çeşitleri rahatlıkla yetişebilmektedir (Prits ve Hancook, 1992; Gough, 1995 ve 1996; Strik ve ark., 1993). Rize de LİKAPA, Trabzon da LİGARBA, Rize Pazar ilçesinde KASKANAKA, Ardeşen ilçesinde ise ÇERA, Artvin de MORSİVİT veya MAHABAK olarak isimlendirilen ve yöre insanı tarafından doğadan toplanan yabani meyveleri beğenilerek tüketilen Yaban mersini henüz ticari olarak yetiştirilmemektedir.
Yaban mersini çok farklı amaçlar için kullanılabilmektedir. Taze meyve olarak, meyve suyu sanayisinde (tek başına veya diğer meyve suları ile kokteyl yapılarak), ilaç sanayisinde (kuru meyvesi, çiçek, kök ve yaprakları), süt ve süt ürünleri teknolojisinde (dondurma, yaban mersinli süt, yoğurt v.s.), kuru meyve teknolojisinde, meyveli ekmek, çörek, kek, puding ve pastalarda, baharat sanayisinde, meyve salatalarında, reçel, marmelat, jel ve konserve sanayisinde, çay (kuru yaprağı ve kuru meyvesi), diyet mönülerinde, şarap yapımında (Sibirya) ve bitkisi kulp (sap) yapımında kullanılmaktadır.Yaban mersininin insan sağlığı ile beslenmesi üzerine yararları ile ilgili dünya çapındaki bilimsel dergilerde yüzlerce araştırma makalesi yayınlanmıştır. Yapılan araştırmalarda bir bardak Yaban mersini meyvesinin 145 gram geldiği ve 21 gram Karbonhidrat, 1 gram protein, 0,5 gram yağ, 19 miligram C-VİTAMİNİ, 145 IU A- VİTAMİNİ ve 85 KALORİ içerdiği belirtilmektedir. Ayrıca, 100 gram yenilebilir Yaban mersininin %83ünün su, %0.7sinin protein, %0.5inin yağ, %15inin karbonhidrat, %1.5unun lif olduğu ve 62 kalori sağladığı saptanmıştır. Mineral ve vitaminlerce zengin olan yaban mersini sodyum içermezken potİnsan sağlığı açısından da çok yararlı olan LİKAPA nın aşağıdaki özellikle sahip olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur.
 
 
Ekonomik olarak Rize ilinde mevcut tarımsal ürünleri karşılaştırdığımızda LİKAPA (Yaban mersini) başta olmak üzere üzümsü meyvelerin çok üstün olduğu görülebilmektedir. Nitekim 2003 yılında iç piyasaya taze veya dondurulmuş olarak sunulan Yaban mersini meyvesinin kilosu toptan 4.000.000.-TLye satılmıştır. Çiftçi bahçesinden çıkış fiyatı olan bu değer, yaban mersininin ORGANİK ÜRÜN kapsamında satışa sunulması ile çok daha yukarılara çıkacaktır. Çünkü Birleşik devletlerden ithal edilerek İstanbuldaki gros marketlerde satışa sunulan ve ilaç ile ticari gübre kullanılan yaban mersini meyvesinin 250 gramı 5.000.000.-TLye satılmaktadır. Fındık, çay, ahududu, böğürtlen hatta Kividen elde edilen gelirden çok daha fazla gelir getirecek olan bir meyve olacaktır. Nitekim ortalama olarak 1 dönüm fındık bahçesinden 300.000.000, çay bahçesinden 675.000.000, Böğürtlen-Ahududu bahçesinden 3.000.000.000 TL gelir elde edilebilirken 2003 yılı fiyatları ile 1 kg yaban mersini 4.000.000 TL karşılığında üreticiden satışa sunulmuştur. Bir dönüm yaban mersini bahçesinden 2 500 kg ürün alınmaktadır (bu miktar 7 500 kg a kadar çıkabilmektedir). Dolayısıyla toplam elde edilen para miktarı 10.000.000.000.TL dir. LİKAPA (Yaban mersini) için söylenecek tek söz vardır, hem karlı hem de yararlı. Karadeniz Bölgesinin yüksek kesimlerinde yabani olarak yetişmekte olan likapanın kültür çeşitlerinin bölge çiftçisine kazandırılmasına yönelik çalışmalar Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından başlatılmış, TÜBİTAK ve DPT tarafından yapılan çalışmalara destek alınmıştır. Böylece Karadeniz Bölgesinde ürün çeşitliliğine LİKAPA (Yaban mersini) da eklenmiş olacak ve bu ürüne dayalı yeni sanayi kurulabilecektir.

Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çay ishal giderici özellik taşımaktadır.
Yaban mersini çayının bayanlarda özel günlerin etkisini azalttığı ve düzene sokmaktadır.
Yaban mersini çayının idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik etkisi göstermektedir.
Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive etmektedir.
Anti kanserojen ve antioksidan özelliğe sahiptir.
Yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını sağlar.
Taze olarak yenildiğinde kanı temizler.
Besleyici olmasına rağmen kalori ve sodyum içeriği düşüktür.
Kan şekerini düşürür
Bağırsak metabolizmasını düzenleyen lifli özelliği vardır.
Kan kolesterolünü düşürür.
Pektin içeriği yüksektir.
Kalp krizi riskini azaltır.
Gece görüş kabiliyetini artırır.
HIV VİRÜSÜNÜN tekrarlanmasını azaltır.
Damar elastikliği ve gözlerin geçirgenliğini artırır
Vücutta biyoaktif madde olarak kullanılan polifenoller, aktokyaninler, flavanoller ve tanenlerce zengindir.
Kansere karşı savaşan ELLAGIC-ASİT içeriği oldukça yüksektir.
Diyetlerin sağlıklı ve çok değerli bir parçasıdır.
Göz yorgunluğunu giderir, miyopluk ve şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engeller. Kamaşma, kılcal damar çatlaması ve gece körlüğünü ortadan kaldırır.
Kabızlık, bulantı, mide kramplarını ve ülseri önler.
Damar sertliği oluşumunu engeller.
Varis ve basur u (hemoroit) iyileştirir.
Sakinleştirici özelliği vardır.
Ağız içi yaralarını iyileştirir.
İltihaplar için dezenfektan özelliği taşır potasyum içeriği son derece yüksektir


 [/size]

[size=18]Çiçeklenme Dönemi[/size]



[size=18]Meyve Bağlama Dönemi[/size]



[size=18]Meyvelerin Olgunlaşma Periyodu[/size]




[size=18]Hasat Olumuna Gelmiş Meyve[/size]


[/quote]

Çevrimdışı xardas

  • Forumun Gülü
  • *
  • İleti: 7294
  • Rep Puanı: +145/-10
  • ••Sessiz Sedasız••
Ynt: Likarba
« Yanıtla #2 : Nisan 25, 2008, 05:59:45 ÖS »
benden de üçünüze +rep (: ilk defa duydum likarbayı ve şimdi öğrendim cok teşkkrler

Çevrimdışı aylin

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 1133
  • Rep Puanı: +50/-0
  • İnsan alışkanlıklarının çocuğudur.
Ynt: Likarba
« Yanıtla #3 : Haziran 05, 2008, 08:18:13 ÖS »
bilgileriniz için teşekkürler.

Çevrimdışı kuzeydenizi

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 23498
  • Rep Puanı: +338/-14
  • çok şükür...
Ynt: Likarba
« Yanıtla #4 : Haziran 10, 2008, 10:40:53 ÖÖ »
çok teşekkürler arkadaşlar +rep likarba deriz bizde tadını ben pek sevmem ama güzeldir yinede :)
"Annesi nin Gülü,bitanesi ve canım oğlum-2"

Çevrimdışı 61hami61

  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 313
  • Rep Puanı: +17/-1
  • Aşk işte...
Ynt: Likarba
« Yanıtla #5 : Ağustos 01, 2008, 01:44:56 ÖÖ »
saolasınız...

Çevrimdışı *Laz kızı*

  • بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّح
  • Co-Admin
  • *
  • İleti: 36918
  • Rep Puanı: +616/-19
  • بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّح
Ynt: Likarba
« Yanıtla #6 : Ağustos 01, 2008, 09:43:54 ÖÖ »
 :alkş: :alkş: :alkş: :alkş: :alkş: :alkş: :alkş: :alkş:

tesekkürler  değerli paylaşımlar için... :-*
"İnsanların En Hayırlısı, İnsanlara Faydalı Olandır." Hz.Muhammed (S.A.V)..!!!"

Çevrimdışı nigner

  • Administratör
  • *
  • İleti: 17942
  • Rep Puanı: +277/-9
  • ŞİMAL@KUZEY YILDIZI@ YURTTA SULH, CİHANDA SULH
Ynt: Likarba
« Yanıtla #7 : Ağustos 01, 2008, 01:50:52 ÖS »
teşekkurler..
@ŞİMAL RÜZGARI@KUZEY YILDIZI@
YURTTA SULH CİHANDA SULH

Çevrimdışı kuleva yavuz

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 1285
  • Rep Puanı: +39/-1
Ynt: Likarba
« Yanıtla #8 : Ağustos 01, 2008, 01:51:21 ÖS »
bizm yaylada cok olur her gittigimde yerim
               K     u    L  e   V   a   Y    a   V    u  Z  

Çevrimdışı §iyahinci

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 20028
  • Rep Puanı: +434/-11
  • Denizin en nadide armağanı!..
Ynt: Likarba
« Yanıtla #9 : Ekim 05, 2008, 06:47:41 ÖÖ »
Hepinize teşekkür ederim.. Bayağı bi faydası mevcutmuş.. Bende trabzona gittiğimde tadına bakmak isterim..  :-*
Eskiden yeterdim kendime,
Artardım bile..
Şimdi ne yapsam nafile! ...
Ve
Kim demiş 'can eskimez' diye
Bu can tedirgin tende,
Can da eskimiş
Ben de..


Çevrimdışı lazfatih61

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 5
  • Rep Puanı: +0/-0
Ynt: Likarba
« Yanıtla #10 : Ocak 27, 2009, 04:05:05 ÖS »
bizim çaykaranin yüksek koylerinde çok iyi yetişiyo...cok tatli ve ayrica cok sağlikli

Çevrimdışı kuzeydenizi

  • Premium Üye
  • *******
  • İleti: 23498
  • Rep Puanı: +338/-14
  • çok şükür...
Ynt: Likarba
« Yanıtla #11 : Ocak 27, 2009, 08:22:14 ÖS »
bizim çaykaranin yüksek koylerinde çok iyi yetişiyo...cok tatli ve ayrica cok sağlikli

bizim köyde de yani yomra'nın yukarı köylerinde de  yetişiyor ama tat olarak çokda tatlı bulduğumu söyleyemicem  ;) ==-
"Annesi nin Gülü,bitanesi ve canım oğlum-2"

Çevrimdışı A.ÜSTÜNBAŞ

  • Deneme Mod
  • *
  • İleti: 4388
  • Rep Puanı: +112/-0
Ynt: Likarba
« Yanıtla #12 : Haziran 11, 2009, 10:55:18 ÖÖ »
Sayın  Aziz Asan ;  " likarba " resimlerin çok güzel..Çalışmalarına ve ellerine sağlık.!..                              :ts:
 :ts:
Bu   LİKARBA  lardan olsakta yesek.Ben Çaykara'nın  Ulucami  köyündenim.
                                                                                                                                                :oley:
Dağlarımızda  likarba çok olur.Bunu  çocukluğumuzda çok yerdik.Hey gidi o

günler.Nerde kaldı..Şimdi oralardan uzak yad ellerde gurbet hasreti  ile
                                                                                                                                                     
yanıp tutuşuyoruz..Gelmek istesek bile gelemiyoruz...Bizi anlıyorsunuz..                      :hron:             :hron:

Öyle değil mi ?..Dünyanın her tarafında TRABZUN'lu  var.. Kader mi  ?...

                                                                                                                      :bm0:                      :gykk:
HACI AHMET ÜSTÜNBAŞ                                   11.06.2009  KIRIKHAN
SİGARA ' sız  temiz  çevre, temiz  toplum,  sağlıklı  yaşam  için  elele...

. . ..  NE  KADAR  TEMİZ  İSEN, O  KADAR  İNSANSIN  . . .