Gönderen Konu: Çarşıbaşı Kovanlı Köyü  (Okunma sayısı 4358 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı gül-can

  • Süper Üye
  • *****
  • İleti: 495
  • Rep Puanı: +85/-1
Çarşıbaşı Kovanlı Köyü
« : Aralık 12, 2008, 02:32:26 ÖÖ »



Trabzon İli Çarşıbaşı İlçesi
Kovanlı Köyü

Muhtarın Adı : Hasan Demir

Hane Sayısı :160
Nüfusu: 591
İlçeye Uzaklığı : 12 Km
Trabzon iline Uzaklığı: 46 km,
Posta Kodu: 61420
Alan Kodu: 0462
Konumu Yeri: Kovanlı Köyü Çarşıbaşı ilçesinin güneyinde olup, Kuzeyinde Şahinli Köyü, Doğusunda Samsunköyü, Batısında Vakfıkebir İlçesi, Güneyinde Yavuzköyü bulunmaktadır.
Yetiştirilen Bitki ve Beslenen Hayvanlar: Köyde Fındık

Mısır, Kara Lahana yetiştirilir. Küçük ve Büyükbaş hayvancılık


yapılır.
Ekonomisi: Köyün gençleri genellikle gurbete gidip inşaatcılıkla uğraşır.Köyümüzde yetişen bir çok işadamları ve devlet kademelerinde görevli bürokratları bulunmaktadır.
Karadeniz iklimi: (Okyanusal İklim veya Ilıman Deniz İklimi) asıl olarak Kuzey Anadolu Dağları'nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülür. Genel özellikleri şunlardır:

    * Her mevsim yağışlıdır.
    * Doğu Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000-2500 mm’dir.
    * Batı Karadeniz Bölümünde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm’dir.
    * Orta Karadeniz Bölümünde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın düşer. Yıllık yağış miktarı 800-1000 mm’dir.
    * Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür.
    * Yıllık ortalama sıcaklık 13-15 °C’dir.
    * Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6-7 °C’dir.
    * Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21-23 °C’dir.
    * bitki örtüsü ormandır. Yüksek alanlarda Alpin çayırlar görülür.
    * Köyümüzün insanları sevecendir. Köyümüzde çeşitli etnik kimliğe sahip 13 büyük aile bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak iki büyük sülale vardır. Bunlar Kumbaroğulları (Kum) ve Karahasanoğulları'dır (Selcik, Selçuk). Diğer sülaleler ise Arapoğulları (Aydın Soyadlı), Dertlioğulları ( Yılmaz soyadlı), Muslioğulları (Kaya soyadlı), Memişoğulları (Demir soyadlı), Piryanoğulları (Piryan soyadlı), Kuloğulları (Kul soyadlı), Kıtalioğulları (Yalçın soyadlı), Balabanoğulları (Osma soyadlı), Kanberoğulları (Kanber ve Kanberi soyadlı), Ablaçavuşoğulları (Arslan soyadlı) ve diğer sülalede Karaoğullarıdır.(Kara)
      Köyümüzün Tarihi ve Kültürel Özellikleri:
      Köyümüzün kuruluşunun 1828 yıllarına dayandığı söylenmektedir. Köyümüzün adının ilk olarak Rumlar zamanında yaşayan "bondik" adındaki rum şahsın adından geldiği, sonraki yıllarda "bondika" olarak telafuz edildiği, 1955 yılında ise, o dönemde köyümüzde öğretmenlik yapan Fikri Karadeniz'in öncülüğünde "Kovanlı köyü" ismini almıştır. Köyümüz Türk ve Dünya tarihine geçmiş bir çok insanlar yetiştirmişlerdir. Ayrıca köyümüz eğitim ve kültür bakımından ileri düzeydedir. Köyümüzde sekiz yıllık İlköğretim okulu bulunmaktadır.
      Düğünlerde kemençe, Davul zurna çalınıp horon oynanır.Her yıl Temmuz ayının son haftasında Kaldırım Yayla'sı şenlikleri yapılır. Köyümüzün gençleri askere giderken törenle uğurlanır. Halkımızın bir kısmı yazın yaylalara çıkarak burada hem hayvancılık yapar hem de serin ve temiz hava ile iç içe yaşarlar. İlkbaharda ekinler ekilirken ve sonbaharda biçilirken işler genelikle imece üsulu (köyde bu işleme irat denir) ile yapılır. En ünlü yemeği kara lahana çorbasıdır. Kara ateşte (içinde odun yakılarak kızdırılan taş fırın) pişirilen mısır ekmeği de çok leziz ve ünlüdür. Ayrıca taze ve kuru fasulye, tereyağında unlu patates tava, ayranlı mısır çorbası, ısırgan yemeği, kara lahana sarması da köyün en ünlü yemekleridir. Köyde yetiştirilen ineklerden elde edilen tereyağı da Vakfıkebir tereyağı olarak ülke çapında ün yapmıştır. Halkımızın ana geçim kaynakları hayvancılık ve tarımcılıktır fakat gençler özellikle gurbette çalışmayı tercih etmektedir..
   alıntı








Çevrimdışı İstanbul Fatihi

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 19
  • Rep Puanı: +2/-0
Ynt: Çarşıbaşı Kovanlı Köyü
« Yanıtla #1 : Mart 18, 2009, 11:45:16 ÖÖ »
İşte BU Benim Köyüm..Heygidi Günler Hey :) Paylaşımın İçin Çok Teşekkür Ederim..


GİDENE KAL DEMEK YÜZSÜZLERE, KALANA GİT DEMEK TERBİYESİZLERE, DÖNMEYENE DÖN DEMEK ACİZLERE, HAKEDENE YOL VERMEK BİZE YAKIŞIR...